Malware jako služba i ransomware jako služba: Byla to jen otázka času

Modely předplatného, jako jsou Malware-as-a-Service (MaaS) a Ransomware-as-a-Service (RaaS), výrazně snížily vstupní bariéru pro méně zkušené útočníky, což usnadňuje provádění komplexních útoků. Tento vývoj je zásadní změnou v oblasti kybernetických hrozeb.

Komentuje Petr Zahálka, obchodní ředitel Thein Security

Koncept „jako služba“ je běžný v IT, například Software-as-a-Service (SaaS) nebo Device-as-a-Service (DaaS), a nyní si našel místo i mezi kyberzločinci v podobě Cybercrime-as-a-Service. Zkušení útočníci nyní prodávají své služby méně zkušeným, což vede k nárůstu kyberútoků.

Darktrace ve své pololetní zprávě pro rok 2024 zdůrazňuje, že MaaS zůstane dominantním faktorem v prostředí hrozeb. Nejčastějšími hrozbami jsou malware kradoucí informace, trojské koně, trojské koně pro vzdálený přístup (Remote Access Trojans – RAT), botnety a loadery. Darktrace také varuje před nárůstem útoků s dvojitým vydíráním, kdy útočníci po úspěšném ransomwarovém útoku znovu požadují výkupné.

V přehledu hrozeb zmiňuje Darktrace také trvající oblíbenost e-mailového phishingu, s varovným zjištěním, že 62 % phishingových e-mailů obchází ověřování DMARC (Domain-based Message Authentication Reporting and Conformance). Toto selhání v ochraně zdůrazňuje nutnost modernizace bezpečnostních opatření v e-mailové komunikaci.

Ochrana proti MaaS a RaaS s využitím moderních technologií

Vzhledem k nárůstu těchto hrozeb je nezbytné, aby firmy zaujaly proaktivní přístup ke kybernetické bezpečnosti. Dříve nákladné bezpečnostní nástroje, které byly dostupné jen velkým korporacím, jsou nyní implementovatelné i v menších firmách. Mezi tyto technologie patří:

  • Next-Generation Firewally (NGFW): Poskytují pokročilou ochranu proti hrozbám díky funkcím jako inspekce DNS provozu, blokování přístupu k škodlivým doménám a detekce pokročilých hrozeb, které mohou být součástí MaaS a RaaS útoků.
  • Threat Intelligence: Integrace s platformami Threat Intelligence umožňuje NGFW identifikovat a blokovat nové hrozby v reálném čase, včetně rozpoznání phishingových útoků, které by mohly sloužit jako vstupní bod pro MaaS a RaaS útoky.
  • Security Operations Center (SOC): Připojení k SOC, poskytuje nepřetržitý dohled nad síťovým provozem, což umožňuje rychlou detekci a reakci na hrozby. SOC dokáže identifikovat neobvyklé aktivity v síti, které by mohly indikovat pokusy o spuštění malwaru nebo ransomwaru jako služby, a rychle podniknout nezbytné kroky k minimalizaci škod.

Díky moderním bezpečnostním nástrojům, jako jsou Next-Generation Firewally a služby SOC, mohou firmy zajišťovat efektivní ochranu proti rostoucím hrozbám. Náš tým využívá špičkové technologie jako NGFW od Palo Alto Networks a provozuje vlastní moderní SOC, klíčové je zůstat v bezpečnosti vždy o krok napřed.

„Více než dříve je nutné, aby kybernetická bezpečnost měla ve firmách prioritu a z reaktivních aktivit se změnila na proaktivní,“ říká Petr Zahálka z Thein Security. „Firmy mají dnes na výběr dostatek vhodných nástrojů, které mohou zásadně přispět k vyšší kybernetické bezpečnosti.“

Více informací o aktuálních hrozbách najdete ve zprávě Darktrace.

Komentuje Petr Zahálka, obchodní ředitel Thein Security

O Thein Security

Společnost Thein Security vznikla akvizicemi strategických firem a je stabilní součástí investiční skupiny Thein Tomáše Budníka. Specializuje se na kybernetickou bezpečnost pro firmy a provozuje vlastní bezpečnostní dohledové centrum SOC. Pomáhá firmám minimalizovat kybernetické hrozby s pomocí výjimečného týmu dedikovaných profesionálů a jedinečných partnerství, zejména s Palo Alto Networks. Je lídrem v nových technologiích využívaných velkými korporacemi, mobilními operátory, poskytovateli internetu, finančními institucemi a státní správou.