GUMEX nabízí účinné řešení, jak snížit náklady na vytápění

  • Chcete ušetřit za náklady na vytápění? Potřebujete chytře a bezpečně vyřešit průchod mezi odlišnými prostředími v provozovně či skladu?
  • Správně nainstalované fólie udrží teplo tam, kde ho potřebujete, a omezí nemocnost zaměstnanců.

Společnost GUMEX, známá především jako expert na hadice a těsnění, se zaměřuje také na zlepšování pracovního prostředí ve firmách. Právě s přicházejícími chladnými měsíci doporučuje jednoduché, a přitom velmi účinné řešení pro provozovatele výrobních hal a skladů, kteří hledají způsoby, jak snížit náklady na vytápění a zároveň chtějí zajistit bezpečné a pohodlné pracovní podmínky pro své zaměstnance. Jedná se o protiprůvanové fólie do vrat a průchodů, které pomáhají udržet teplo uvnitř budovy a snížit náklady na vytápění až 17x. K tomuto výsledku firma dospěla vlastním měřením účinnosti fólií v několika svých skladech.
„Jako majitelé skladů víme, jak důležitá je návratnost investic do úsporných opatření. S fóliemi do vrat a průchodů jsou úspory skutečně rychlé,“ říká Libor Sedláček, spolumajitel společnosti GUMEX. Jeho slova doplňuje vedoucí logistiky a správy majetku GUMEXU Petr Doležal: „Víme, že průhledné fólie ve vratech opravdu fungují, protože je kromě nás používají i stovky našich zákazníků, od kterých máme pozitivní zpětnou vazbu. Navíc jsme si sami ověřili, že jejich instalace a správné používání ve vratech našich skladů má skutečně smysl.“
Firmě k měření stačilo 5 minut, kdy teploměr, který byl umístěný v pražském skladu ve výšce 1,5 metru od země ve vzdálenosti asi 2 metry od otevřených vrat, ukázal, že bez fólií klesla teplota ze 17,7 °C na 14,2 °C, tedy o 3,5 °C. Zatímco při zatažených fóliích a otevřených vratech se teplota snížila o pouhých 0,2 °C, což je 17x menší únik tepla. Měření probíhalo při venkovní teplotě 5,2 °C, což dále potvrzuje účinnost fóliových závěsů v reálných podmínkách.
Protiprůvanové fólie z měkčeného PVC jsou ideální také v případě, kdy je potřeba zachovat kvalitu skladovaných zásob nebo udržet stabilní teplotu v místech, kde se střetávají různé teplotní zóny. Kromě značných úspor energie nabízejí řadu dalších výhod. Fólie pomáhají např. udržet optimální pracovní podmínky tím, že snižují průvan a hluk a chrání také před vniknutím hmyzu a prachu. Zároveň jsou velmi odolné – zvládnou průjezd vysokozdvižných vozíků, automobilů i další manipulační techniky.
Použití fólií se vyplatí
Společnost GUMEX má fólie do vrat z PVC nainstalovány ve všech svých skladech. Úspěšné montáže systému provedla již ve více než 90 firmách. Nejčastěji pak připravuje protiprůvanové závěsy z PVC pásů na míru, které si zákazník instaluje sám. Jednoduchou instalaci a funkčnost fólií potvrzuje i Vlastimil Chaloupka ze společnosti Jokey Praha, předního mezinárodního výrobce tuhých plastových obalů s víkem. „Fólie jsme montovali do venkovního průchodu, aby zamezily průvanu a pronikání prachu a pomohly udržet teplo ve vnitřních prostorách. S výsledkem jsme maximálně spokojení.“
Průhledné plastové clony, které našli uplatnění zejména u zákazníků z oboru strojírenství, lze využít také třeba jako předěly prostorů s různým výrobním zaměřením. Například u výrobců potravin a v blízkosti chladicích nebo mrazicích boxů v obchodních prostorech se osvědčily jako účinný prostředek k redukci nákladů za energie, protože snižují vliv okolní vyšší provozní teploty na uskladněné nebo vyráběné potraviny.
Společnost GUMEX nabízí široký výběr protiprůvanových fólií v různých šířkách a tloušťkách. Varianty o šíři 100, 200, 300 a 400 mm mají oblé hrany, což zajišťuje maximální flexibilitu a bezpečnost při průchodu osob. Fólie větších formátů firma dodává v metráži o šíři role až 1200 mm. Díky digitálním řezacím technologiím je však dokáže také nařezat na atypické tvary dle požadavků zákazníka. Pro provozy, kde je potřeba pásy z PVC fólie často odsouvat, firma nabízí speciální kolejnicové konzole a nejnověji také posuvný vertikální systém. Ten umožňuje přemístění visících závěsů na jednu stranu vrat, což je ideální řešení pro otvory se zvýšeným pohybem osob, kde je potřeba zajistit plynulý průchod v celé šíři. Průchod se zabezpečuje shrnutím posuvných lamelových clon, které jsou umístěny v kolejnici na okraji průchodu. Systém se instaluje do stropu a na přání jej lze opatřit lankem a rukojetí pro jednodušší shrnutí do strany.