Digitalizace vládne i v zákonných povinnostech. 44 % českých firem náhradní plnění řeší ICT službami, ukazuje průzkum Thein Systems

Praha, 20. září 2024 – České firmy se stále více uchylují k řešení zákonné povinnosti zaměstnávání osob se zdravotním postižením (OZP) prostřednictvím náhradního plnění. Namísto tradičního nákupu kancelářských potřeb volí čím dál častěji například nákup ICT služeb. To potvrzuje průzkum Thein Systems, který odhalil, že dnes více než 44 % z nich řeší své závazky nákupem specializovaných technologických služeb.

Pokud česká společnost zaměstnává více než 25 pracovníků, vyplývá z právního rámce nutnost mít mezi pracovníky minimálně 4 % osob se zdravotním postižením. Jestliže splnění této legislativy není z nějakého důvodu možné, mají firmy další dvě možnosti: buď zaplatí odvod do státního rozpočtu, nebo využijí náhradní plnění nákupem služeb či výrobků od organizací, které osoby se zdravotním postižením aktivně začleňují. Prostřednictvím náhradního plnění pak zákazník šetří přibližně 35 % oproti odvodu do státního rozpočtu. Tento přístup je mezi českými firmami stále častější, přičemž se objevují různé trendy v jeho využívání.

S blížícím se koncem roku, a tedy i s koncem lhůty pro splnění zákonné povinnosti se Thein Systems rozhodl provést průzkum, který ukázal, že 40 % dotazovaných firem platí ročně za OZP do státního rozpočtu mezi 500 000 Kč až 1 000 000 Kč na odvodech. Pokud se společnosti rozhodnou pro náhradní plnění, více než 60 % dotazovaných využívá jako metodu splnění legislativy služby z chráněných dílen. Mnoho podniků se ale rozhodlo k hledání efektivnějších řešení s další přidanou hodnotou. 

“Naše zkušenost je taková, že spousta českých firem náhradní plnění řešila v předchozích letech velice neefektivně a za vyšší náklady, než je nezbytně nutné. Zcela běžným řešením totiž bývá nákup kancelářských potřeb či různých reklamních předmětů, což rovněž potvrzují data získaná během zákaznického průzkumu. Stejně jako lze nakoupit bloky a propisky, lze však nakoupit i služby, které mohou být firmám mnohonásobně prospěšnější a výsledné řešení zákonné povinnosti tak smysluplnější,” vysvětluje Stanislav Petera, expert Thein Systems: “Dle výsledků průzkumu si to firmy začaly uvědomovat.” 

Digitalizace se projevila i zde. V době rostoucích nákladů a komplexních legislativních požadavků nově až 44 % dotazovaných firem vyřešilo své zákonné povinnosti prostřednictvím nákupu ICT služeb. Více než 18,5 % společností dle průzkumu pak stále v rámci náhradního plnění volí nákup kancelářských potřeb a téměř 15 % dotazovaných entit využívá nákup úklidových či bezpečnostních služeb. Zbylá procenta se uchylují k jiným alternativám – reklamní předměty, potravinářství a další. 

Thein Systems rovněž spadá do katalogu firem nabízející náhradní plnění. Společnosti mohou vyřešit legislativu nákupem služeb, mezi něž patří například návrh, dodávka a servis komplexních i dílčích řešení v ICT. To přináší nejen významné finanční úspory, ale také zjednodušení administrativních procesů pro firmy všech velikostí. Služby Thein Systems aktuálně zatím využilo 65 firem v rozsahu od nižších desetitisíců po miliony korun, čímž své vlastní kapacity poskytování náhradního plnění vyčerpali. Nadále jej však zprostředkovávají prostřednictvím služeb partnerských firem. 

O Thein Systems

Thein Systems poskytuje zákazníkům po celé České republice dodávky komplexních i dílčích řešení informačních a komunikačních systémů. Zabývá se prodejem a servisem výpočetní techniky, dodávkou specializovaných služeb ve výpočetní technice a informačních technologiích. Poskytuje i moderní cloudová řešení. S produkty a službami společnosti se již od roku 1996 setkávají zákazníci z komerčních firem napříč různými obory podnikání, dodavatelé komunikačních služeb, společnosti veřejné i státní správy, zdravotnictví a školství. 

Ve svých pěti regionálních centrech Thein Systems sází na vysokou odbornost a profesionalitu svých certifikovaných expertů, specialistů a jejich dlouhodobě budovaný osobní kredit u zákazníků a dodavatelů.

O skupině Thein

Thein je investiční skupina technologického experta a investora Tomáše Budníka, která se zaměřuje na rozvoj technologických společností v oboru lCT, kyberbezpečnosti a průmyslu 4.0. Ve svém portfoliu chce propojovat zajímavé projekty a poskytovat jim byznysovou a infrastrukturní expertízu. Hlavní filozofií skupiny Thein je hledání nové synergie mezi jednotlivými projekty a udržení českého know-how v českých rukách.