Jak si ve stáří udržet vitalitu? Seniorům prospívá studium jazyků nebo tai-či

Brno, 19. září 2024 – Spousta lidí důchodový věk vyhlíží s obavami. Stáří s sebou totiž může nést řadu zdravotních obtíží a degenerativních onemocnění, ale také stres, úzkosti či osamělost. Dá se této nelichotivé vyhlídce vyhnout? V mnoha případech ano! Existuje mnoho kurzů a aktivit pro seniory, které pomáhají udržovat mentální zdraví i fyzickou kondici.

Cvičení, výtvarné činnosti, učení se cizím jazykům – to vše pomáhá lidem v důchodovém věku udržet si svěžest. Harvardská studie o stárnutí prokázala, že kombinace tělesného cvičení a tréninku paměti pomáhá předcházet demenci nebo Alzheimerově chorobě. Pozitivní vliv na kvalitu života má i sociální kontakt, kdy si starší lidé vytvářejí vazby s druhými lidmi a vznikají nová přátelství.

Cvičením ke zdravému tělu i duši

Odborníci doporučují, aby se senioři věnovali tělesnému cvičení alespoň 2,5 hodiny týdně. Aktivity je samozřejmě potřeba volit s přihlédnutím ke zdravotnímu stavu, zejména co se týče kloubů. Udává se totiž, že až polovina lidí starších sedmdesáti let trpí osteoartrózou, jež spoustu aktivit ztěžuje nebo znemožňuje.

V těchto případech jsou vhodné například jóga nebo tai-či, které fungují jako rehabilitace a zároveň zlepšují rovnováhu a pomáhají tak předcházet pádům. Pozitivní vliv mají rovněž na psychickou pohodu, kvalitu spánku a hormonální rovnováhu. Pro lidi s pohybovým omezením pak existují kurzy cvičení na židlích. Oblíbené je mezi seniory taktéž plavání.

Domluvit se v cizině

Řada lidí se v důchodovém věku rozhodne splnit si cestovatelské sny, protože mají konečně dostatek času. Pro mnoho seniorů je však překážkou jazyková bariéra. V minulosti se na jazykové vzdělání nekladl takový důraz a nyní se starší lidé obávají, že se v cizině nedomluví. Na učení jazyků však není nikdy pozdě, a kromě praktického užitku díky němu lidé trénují i paměť.

Ideálním prostředím pro výuku jazyků ve starším věku je jazyková škola, kde jsou na seniorské studenty dobře připraveni. „Kurzy zohledňují pomalejší tempo učení a využívají také české učebnice, na které jsou starší ročníky zvyklé ze školních lavic. Dbáme i na to, aby byla výuka praktická a pro studenty přínosná především v praxi, například při návštěvě vnoučat v zahraničí,“ vysvětluje Simona Škurková, ředitelka jazykové školy Lingua Centrum.

Senioři jazykové lekce vnímají jako společenskou událost a příležitost k seznámení. „Se studenty v důchodovém věku máme ty nejlepší zkušenosti. Chodí včas, jsou připravení, lekce berou jako slavnostní příležitost, podobně jako když jdou do divadla,“ doplnila Simona Škurková.

Mozku svědčí kreativní záliby

Trénink mozku i jemné motoriky v sobě spojují nejrůznější výtvarné činnosti. Vědci z American Academy of Neurology v Minnesotě zjistili, že u seniorů věnujících se uměleckým činnostem, jako je malování či sochařství, klesá pravděpodobnost výskytu poruch soustředění a paměti až o 73 %. U společného tvoření v kolektivu se zároveň vytváří příjemná atmosféra.

Na internetu jako doma

Digitální technologie jsou dnes všudypřítomné a pro starší ročníky, které třeba dosud nevlastní chytrý telefon nebo nepoužívají internet, může být složité jim porozumět. Místo dopisů se dnes posílají e-maily, nakupuje se on-line, zprávy vycházejí na internetových portálech. Podle Eurostatu však ve věkové kategorii nad 65 let vlastní smartphone jen tři z pěti Evropanů.

Pokud se senioři naučí v online světě orientovat, otevře jim to cestu k mnoha informačním zdrojům a lepšímu kontaktu s přáteli a rodinou. To je velmi důležité především pro lidi, kteří žijí sami.

Kurzy digitální gramotnosti pomohou pochopit základy moderních technologií a nových médií. Senioři se na nich naučí význam anglických slov z online prostředí, která se už stala součástí běžné řeči. Při studiu současně trénují paměť, pozornost či logické myšlení, což pomáhá předejít nejrůznějším degenerativním onemocněním, hlavně demenci.

Kurzy pro vnímání okamžiku

U všech věkových skupin v posledních letech nabývá na důležitosti pojem mindfulness. Jednoduše řečeno se jedná o uvědomování si přítomného okamžiku a vnímání jeho jedinečnosti. V moderní uspěchané společnosti s tím má řada lidí problém, proto vznikly speciální kurzy, takzvaný mindfulness training.

Účastníci kurzu si pomocí meditace uvědomují přítomný okamžik a oprostí se od stresu a negativních emocí. Studie vědců z Washingtonské univerzity dokázala, že trénink mindfulness u seniorů zlepšuje jejich sociální vazby a rodinné vztahy. Zejména ale posiluje vědomí, sebepřijetí a soustředění, které je s přibývajícím věkem na ústupu.

O jazykové škole Lingua Centrum

Lingua Centrum patří mezi přední české jazykové školy, založena byla roku 1990. Provozuje třináct poboček a sdružuje více než 1 300 lektorů. Škola nabízí celou škálu vzdělávacích kurzů pro veřejnost i firmy v 25 jazycích, zabývá se překlady, tlumočením a jazykovými audity. Jako jedna z mála škol v České republice prošla certifikačním auditem Bureau Veritas zaměřeným speciálně na kvalitu jazykového vzdělávání.

Více na www.lingua-centrum.cz.