Ocenění Nejlepší světlý ležák získává RADEGAST Ryze Hořká 12

Český svaz pivovarů a sladoven vyhlásil vítěze degustační soutěže ČESKÉ PIVO 2024 na Svatováclavské slavnosti českého piva

Praha, 25. 9. 2024 – Nejlepší piva roku 2024 byla vybrána hned v šesti kategoriích soutěže. Vyhlášení výsledků degustační soutěže ČESKÉ PIVO 2024 proběhlo na Svatováclavské slavnosti českého piva, tradičním galavečeru pivovarníků a sladařů, který se konal v Pražské křižovatce 24. září. Na Svatováclavské slavnosti byly zahájeny Dny českého piva naražením sudu vítězného ležáku RADEGAST Ryze Hořká 12. Do letošního ročníku degustační soutěže se přihlásilo celkem 26 pivovarů se 101 soutěžními vzorky. 

V jednokolové degustační soutěži, kterou už od roku 2001 vyhlašuje Český svaz pivovarů a sladoven ve spolupráci s Výzkumným ústavem pivovarským a sladařským, porota ocenila v každé kategorii tři nejlepší, „medailová“ piva.

Vítězem hlavní kategorie světlý ležák se stal RADEGAST Ryze Hořká 12, mezi jedenáctistupňovými ležáky triumfoval PRIMÁTOR 11 Ležák a jako nejlepší světlé výčepní pivo odborníci vyhlásili ZUBR Gold. 

Porota tvořená z pivovarníků, pedagogů a odborníků z Chmelařského institutu a Státní zemědělské a potravinářské inspekce hodnotí hlavně senzorické vlastnosti piva, konkrétně vzhled, barvu, chuť, vůni a texturu. Pod notářským dohledem testují vzorky v kategoriích: Světlý ležák, 11% světlý ležák, Světlé výčepní pivo, Tmavé pivo, Nealkoholické pivo neochucené a Nealkoholické pivo ochucené.

V rámci degustační soutěže ČESKÉ PIVO vybíráme to nejlepší z tuzemské produkce, což dokládá kvalitu českého pivovarnictví. Oslavujeme tak jedinečnost a chuť českého piva, které je neodmyslitelnou součástí české pivní kultury i ekonomiky,“ komentuje Tomáš Slunečko, výkonný ředitel Českého svazu pivovarů a sladoven.

Výsledky všech kategorií naleznete v seznamu níže:

Světlé ležáky

První místo si vysloužil RADEGAST Ryze Hořká 12 Pivovaru Radegast ze společnosti Plzeňský Prazdroj, a. s., na druhém místě ho následoval Samson 12, světlý ležák Pivovaru Samson, s. r. o. Třetí místo obdržel BRANÍK LEŽÁK Pivovaru Staropramen, s. r. o., společnosti Pivovary Staropramen, s. r. o.

11% světlé ležáky

První příčku mezi jedenáctkami obsadil PRIMÁTOR 11 Ležák PRIMÁTORu, a. s. Druhé místo získal Velkopopovický Kozel 11 Pivovaru Velké Popovice ze společnosti Plzeňský Prazdroj, a. s., který se v této kategorii umístil i vloni. Třetí příčka patří pivu RATAR Pivovaru Radegast ze společnosti Plzeňský Prazdroj, a. s.

Světlá výčepní piva

Ocenění Nejlepší světlé výčepní pivo dostal ZUBR Gold Pivovaru ZUBR ze společnosti Pivovary CZ Group, a. s., který oproti loňsku poskočil z 3. místa na 1. Druhou příčku obsadil Rebel Brodská 10 Měšťanského pivovaru Havlíčkův Brod, a. s., a na třetí příčce se umístil PRIMÁTOR Antonín pivovaru PRIMÁTOR, a. s.

Tmavá piva

V kategorii tmavá piva již počtvrté zvítězil BERNARD ČERNÝ LEŽÁK 12 Rodinného pivovaru BERNARD, a. s. Druhé místo patřilo Kutnohorské Černé 12 Pivovaru Kutná Hora ze společnosti PIVOVAR CVIKOV, a.s., a třetí místo obsadilo Postřižinské pivo Tmavý ležák Pivovaru Nymburk, spol. s. r. o.

Nealkoholická piva neochucená

Mezi nealkoholickými neochucenými pivy zvítězil BIRELL Pivovaru Radegast ze společnosti Plzeňský Prazdroj, a. s., postoupil tak z loňského 2. místa na 1. Druhé místo dostalo Pito, nealko pivo Pivovaru Samson, s. r. o. Třetici uzavřel Rebel nealko z Měšťanského pivovaru Havlíčkův Brod, a. s.

Nealkoholická piva ochucená 

Nealkoholickým ochuceným pivům letos kralovaly citrusové příchutě. Vyhrál Refresh Grapefruit Pivovaru Protivín ze společnosti Pivovary Lobkowicz Group, a. s., na druhém místě se umístil PRIMÁTOR N – Nealko tropický citrus yuzu pivovaru PRIMÁTOR, a. s., a třetí místo si udržel stejně jako v předchozích letech Litovel Řezaný citron Pivovaru Litovel ze společnosti Pivovary CZ Group, a. s.

O ČSPS: 

Český svaz pivovarů a sladoven sdružuje pivovary, sladovny a další instituce, které se přímo či nepřímo podílejí na výrobě piva v České republice. Svaz navazuje na dlouhou tradici, jejíž počátky spadají do druhé poloviny 19. století. V té době jsou na našem území zakládány první profesní pivovarské a sladařské organizace. Současná podoba svazu pochází z roku 1991, kdy se podařilo profesní organizaci pivovarníků a sladovníků obnovit. V současnosti svaz sdružuje 24 pivovarských společností, 6 sladoven a 14 přispívajících členů. Mezi přispívajícími členy jsou chmelaři, výrobci pivního skla, etiket, technologických a technických zařízení pro pivovarský sektor, vzdělávací instituce atd. Hlavním cílem svazu je prosazování a obhajování práv a společných zájmů svých členů. Podporuje rozvoj aktivit, které přispívají k řádnému provozování předmětu činnosti členů, zajišťuje kontakty s legislativními orgány a příslušnými orgány státní správy. Svaz zastupuje zájmy svých členů i na mezinárodním poli v pivovarských a sladařských institucích a organizacích. Další informace naleznete na webových stránkách www.ceske-pivo.cz