Podříznutí bez omráčení prý zvířata nebolí. Zemědělský výbor doporučil rozvolnit pravidla pro rituální porážky

Praha, 25. 9. 2024 – Zemědělský výbor na svém úterním jednání zaujal doporučující stanovisko k návrhu na rozvolnění pravidel pro rituální porážky. Pokud tento pozměňovací návrh k veterinárnímu zákonu projde Sněmovnou, bude možné provádět halal a košer porážky nejen pro potřeby nepočetných náboženských menšin v Česku, ale i za účelem vývozu do dalších zemí. Obránci zvířat upozorňují, že podříznutí zvířete bez omráčení je extrémně bolestivé a stresující, členové zemědělského výboru však i přesto hlasovali pro přijetí.

Pro podporu pozměňovacího návrhu ministra zemědělství Marka Výborného (KDU-ČSL) hlasovalo 13 ze 14 přítomných členů zemědělského výboru. Návrh podpořili poslanci ANO, KDU-ČSL, STAN, TOP 09 a většina zástupců ODS. Zdržel se pouze Vít Vomáčka (ODS). Návrh v zemědělském výboru ale podpořil např. jeho stranický kolega Petr Bendl, který se k tématu na sociálních sítích už dříve vyjádřil: 

Pokud je halal/košer porážka provedena správně, zvíře ztrácí vědomí okamžitě a nic necítí. O ukrutném utrpení v tomto případě nemůže být řeč.”

S tím ale zásadně nesouhlasí Obránci zvířat: „Porážky bez omráčení způsobují zvířatům hroznou bolest. Po podříznutí hrdla zůstávají až několik minut při plném vědomí a všechno cítí. Stává se, že se před smrtí dusí vlastní krví. Nedopusťme, aby se Česko stalo velmocí rituálních porážek, která zásobuje další země,” apeluje Pavel Buršík z Obránců zvířat.

Podřezávání krav, ovcí, koz, kuřat a dalších zvířat za plného vědomí odmítají i hlavní evropské autority péče o zvířata – Evropský úřad pro bezpečnost potravin a Federace veterinárních lékařů Evropy, jejímž členem je i Komora veterinárních lékařů ČR.

Obránci zvířat upozorňují, že v jiných zemích je úprava rituálních porážek daleko přísnější: „Vyspělé evropské země jako Dánsko, Švédsko nebo Norsko porážky bez omráčení už bez výjimek zakázaly, jiné země jako Německo, Rakousko nebo Finsko je alespoň přísně regulují a omráčení se stává standardem. Pokud projde návrh pana ministra, Česko půjde cestou méně vyspělých zemí Blízkého Východu a Afriky,” shrnuje situaci Buršík.

Vadí jim také, že k návrhu neproběhla žádná odborná ani veřejná debata: „Návrh na rozvolnění porážek bez omráčení má potenciál ovlivnit až statisíce zvířecích životů ročně. Regulaci takto závažné problematiky musí předcházet seriózní odborná a veřejná debata, která klade důraz na ochranu zvířat,” říká Buršík.

Obránci zvířat začali na svých sociálních sítích o kauze informovat minulý čtvrtek a téma ihned začalo rezonovat ve společnosti. Chytly se ho i známé osobnosti, které na sociálních sítích neskrývaly své rozhořčení. Mezi nimi například Ester Geislerová, Jana Plodková, David Kraus, Šárka Vaňková nebo Marta Jandová.

 

Každý den dostávají předsedové parlamentních stran desítky rozhořčených e-mailů od voličů. Věřím, že se tlak veřejnosti s blížícím se třetím čtením ještě vystupňuje a poslanci návrh smetou ze stolu. Ostatně už v minulosti díky veřejnosti přes počáteční odpor hlasovala Sněmovna ve prospěch zvířat – a to jak při zákazu kožešinových farem, tak při zákazu klecových chovů slepic,” shrnuje Buršík.

Třetí čtení veterinárního zákona očekávají Obránci zvířat v druhé polovině října. Do té doby jsou odhodlaní mobilizovat veřejnost v co největším počtu.

Vyjádření Federace veterinárních lékařů Evropy:
https://www.svf.se/media/t43dmq3s/fve-statement-slaughter-without-stunning.pdf

********

OBRAZ – Obránci zvířat je nezisková organizace, jejíž vizí je společnost vnímající zvířata jako živé bytosti s vlastními zájmy, nikoliv jako prostředky k lidskému užitku. Usiluje o změny, které jsou v podmínkách současného světa dosažitelné a pozitivně ovlivní co největší počet životů. Do svých kampaní zapojuje širokou veřejnost. Tímto přístupem dosáhla dvou výrazných legislativních úspěchů – zákazu kožešinových farem a klecových chovů slepic v ČR.