Regulace v prop tradingu – ano nebo ne?

Po krachu společností jako My Forex Funds (MFF), která manipulovala s příkazy klientů, se stále častěji zmiňuje potřeba regulace prop tradingu, a to především kvůli nedostatku transparentnosti a ochraně obchodníků před neférovými praktikami.

Některé prop trading firmy, jako například Fintokei, však podnikají preventivní kroky k ochraně svých klientů zaváděním standardů, jako jsou pravidla KYC (Know Your Customer) nebo AML (Anti-Money Laundering). „Vidíme jasnou potřebu samoregulace, která zajistí transparentnost a bezpečí pro všechny strany. Naše firma již dnes implementuje potřebné procesy pro zajištění souladu s předpisy,” říká David Varga, spoluzakladatel Fintokei.

Vyjádření České národní banky

Česká národní banka (ČNB) byla jedním z prvních evropských regulátorů, kteří se vyjádřili k otázce regulace prop tradingu. Ve svém prohlášení ČNB uvedla, že některé obchodní modely prop firem mohou spadat pod regulační rámec MiFID (Markets in Financial Instruments Directive). MiFID reguluje činnosti, jako je přijímání a přenos pokynů či obchodování na vlastní účet, což může být relevantní pro některé formy prop tradingu.

ČNB však také zdůraznila, že některé typy prop tradingu mohou být z této regulace vyňaty, což znamená, že nemusí být pod přímým dohledem regulátorů. V případech podezření z podvodu by však byly tyto aktivity postoupeny k šetření podle trestního práva. “Je důležité vyhodnotit potřebu regulace na úrovni celé Evropské unie,” uvedla ČNB v kontextu probíhající diskuze mezi evropskými regulátory.

Budoucí regulace

Do budoucna lze očekávat, že tlak na regulaci prop tradingu poroste. Návrhy zahrnují zavedení transparentnějších informací o úspěšnosti obchodníků, povinné ověřování identity klientů (KYC) nebo oddělení finančních prostředků určených pro výplaty zisků. Dalším možným krokem by mohla být povinnost zveřejňovat procento úspěšných obchodníků či celkový objem výplat, podobně jako to dělají regulovaní brokeři s rizikovými upozorněními.

Varga z Fintokei zdůrazňuje, že regulace by měla být koncipována tak, aby chránila zájmy všech stran: „Pro správné fungování trhu potřebujeme rovnováhu mezi regulací a inovací. Naše firma chce být na této cestě lídrem.“

S ohledem na vývoj v oblasti regulací se dá očekávat, že většina prop firem bude nucena přizpůsobit se novým standardům, aby zajistily férové podmínky pro své obchodníky. Regulace prop tradingu je stále v počátcích, ale současné signály z různých regulačních orgánů naznačují, že do budoucna můžeme očekávat přísnější dohled a větší ochranu pro retailové obchodníky.

Společnosti, které to se svým byznysem myslí vážně, se nesnaží jen využít aktuální prop tradingové vlny, ale stavějí pevné základy a na regulaci se připravují. “Vítáme větší přehlednost, jistotu pro zákazníka a jedeme podle pravidel. Setkali jsme se například s tím, že některé prop firmy z prodeje evaluačních účtů vůbec neodvádí DPH, které se na tento byznys vztahuje, protože se, zatím, nejedná o regulovanou finanční službu. To je tedy nejen nezákonné, ale také jim to dává obří konkurenční výhodu, konkrétně v Česku je sazba DPH 21 %. Je to ale velmi krátkozraké a dřív nebo později je to dožene.” ukončuje David Varga z Fintokei, za kterým stojí společnost Purple Holding, jehož součástí jsou i regulované firmy, technologické startupy atp.