Do jakých akcií se vyplatí investovat na podzim?

Komentují finanční analytici investiční platformy a aplikace provozované společností Freedom24

S blížícím se podzimem představuje americký akciový trh směs příležitostí a výzev, které jsou ovlivněny ekonomickými trendy, dynamikou jednotlivých odvětví a globálními událostmi. Zde se podíváme na několik amerických akcií, které by vzhledem k současnému tržnímu prostředí mohly být atraktivními investicemi pro letošní podzim.

  1. Microsoft Corporation (NASDAQ: MSFT)

Tento globální technologický lídr s rozmanitým portfoliem vykazuje silný růstový potenciál, a to především díky stále neutuchající poptávce po cloud computingu a technologiích umělé inteligence (AI) nebo jeho strategickým investicím a závazkům k udržitelnosti.

Microsoft zaujímá dominantní postavení v oblasti cloud computingu díky řešení Microsoft Azure, jedné z předních cloudových platforem na světě. Tržby společnosti z této oblasti neustále rostou, což je podpořeno zvyšující se poptávkou po cloudové infrastruktuře a službách.

Společnost také učinila významné pokroky v integraci AI do svých produktů a služeb. Partnerství s OpenAI a zavedení funkcí AI do Microsoft 365, včetně nástrojů, jako je Copilot, demonstrují závazek společnosti využívat AI ke zvýšení produktivity a efektivity.

Microsoft Corporation trvale dosahuje dobrých finančních výsledků se solidním růstem příjmů a vysokými ziskovými maržemi, což jí umožňuje investovat do výzkumu a vývoje, strategických akvizic a výnosů pro akcionáře. To z ní činí atraktivní volbu pro investory hledající stabilitu a růst. Důraz na udržitelnost navíc zlepšuje reputaci společnosti a odpovídá globálním trendům, přičemž do roku 2030 cílí na záporné emise uhlíku.

Navzdory existujícím rizikům, včetně silné konkurence a regulačních problémů, proaktivní přístup společnosti k inovacím a její rozšiřující se přítomnost na trhu naznačují udržitelný obchodní model, který dokáže překonat výzvy v měnícím se technologickém prostředí. Pro investory, kteří chtějí využít rostoucí poptávku po cloudových řešeních a umělé inteligenci, může být společnost Microsoft atraktivním doplňkem jejich portfolia.

  1. Společnost NVIDIA Corporation (NASDAQ: NVDA)

Jedná se o dominantního hráče v polovodičovém průmyslu s růstovým potenciálem díky inovativním produktům, silnému postavení na trhu a rozšiřujícím se cílovým trhům. Poptávka po umělé inteligenci a vysoce výkonných počítačích stále roste, a tak se společnost NVIDIA nachází v dobré pozici, aby těchto trendů využila.

Grafické procesory NVIDIA jsou nezbytné pro trénování a nasazování modelů umělé inteligence, zejména v rychle se rozvíjející oblasti generativní AI. Příjmy z datových center jsou poháněny silnou poptávkou ze strany poskytovatelů cloudových služeb, spotřebitelských internetových společností a podnikových zákazníků.

NVIDIA je také předním dodavatelem grafických procesorů pro počítačové hry. Tržby společnosti z herního segmentu trvale významně přispívají k jejímu celkovému růstu a očekává se, že uvedení nových herních GPU založených na architektuře Ada Lovelace dále podpoří poptávku. Své technologie GPU využívá také k expanzi na nové trhy, jako jsou automobily a robotika. Platforma DRIVE pro autonomní vozidla a platforma Jetson pro robotiku a umělou inteligenci nabírají na síle, čímž NVIDIA získává pozici pro růst v těchto nových odvětvích.

Silná partnerství s předními technologickými společnostmi, jako jsou Microsoft, Google a Amazon Web Services, umožňují společnosti integrovat své produkty a služby do nabídky těchto významných hráčů, rozšiřovat svou přítomnost a podporovat zavádění svých technologií.

Společnost NVIDIA trvale dosahuje dobrých finančních výsledků, přičemž v prvním čtvrtletí fiskálního roku 2025 vzrostly její tržby meziročně o 262 % a zisk na akcii bez použití metodiky GAAP o 461 %. Vysoce ziskový obchodní model společnosti a efektivní provoz jí umožnily udržet si špičkovou ziskovost v oboru.

I zde je třeba počítat s riziky, jako je cykličnost odvětví nebo silné konkurence. Přesto inovativní strategie společnosti a expanze na nové trhy naznačují, že má stabilní obchodní model schopný přizpůsobit se dynamickému technologickému prostředí. Pro investory, kteří chtějí využít rostoucí poptávku po umělé inteligenci a vysoce výkonných počítačích, může být NVIDIA atraktivním volbou.

  1. Společnost Take-Two Interactive Software, Inc. (NASDAQ: TTWO)

Zavedený hráč ve videoherním průmyslu, který je známý svými vysoce kvalitními hrami a silnými franšízami, včetně Grand Theft Auto, NBA 2K a Red Dead Redemption, zaujímá skvělou pozici na trhu, a to i díky rostoucí poptávce spotřebitelů po interaktivní zábavě a digitálním obsahu.

Společnost Take-Two se může pochlubit silnou řadou úspěšných franšíz, včetně Grand Theft Auto, u kterého se očekává brzké vydání velmi očekávaného šestého dílu (GTA VI). Historický úspěch jejích franšíz poskytuje pevný základ pro generování příjmů, protože nové verze mají tendenci dosahovat značných prodejů a zapojení hráčů. Očekává se, že nadcházející uvedení GTA VI bude pro společnost Take-Two významným zdrojem příjmů a podle předpovědí by se hra mohla stát jednou z nejprodávanějších všech dob. Humbuk kolem tohoto vydání pravděpodobně zvýší prodeje nejen samotné hry, ale také souvisejícího zboží a nákupů ve hře.

Společnost také úspěšně přešla na model, který klade důraz na digitální prodej a mikrotransakce, zejména ve svých sportovních sériích, jako je NBA 2K. Generuje tak opakované příjmy prostřednictvím stahovatelného obsahu (DLC), virtuální měny a nákupů ve hře, které mohou zajistit stálý tok příjmů nad rámec počátečních prodejů her.

Take-Two mimo jiné rozšiřuje svou přítomnost na trhu mobilních her, který představuje významnou příležitost k růstu. Akvizice společnosti Zynga rozšířila její portfolio mobilních her, což společnosti umožnilo oslovit širší publikum a diverzifikovat zdroje příjmů.

Navzdory nedávným problémům zůstává společnost Take-Two na solidní finanční úrovni a v minulosti dosahovala ziskovosti. Rizika jako konkurence na trhu a závislost společnosti na bestsellerech, může vyvážit proaktivní přístup společnosti k inovacím a strategickým investicím, který naznačuje udržitelný obchodní model, který dokáže překonat výzvy v měnícím se herním prostředí. Investoři, kteří chtějí využít trvalé poptávky po interaktivní zábavě, mohou Take-Two Interactive považovat za atraktivní doplněk svých portfolií.

O Freedom24

Freedom24 je mezinárodní online makléř, který zajišťuje klientům vše potřebné pro úspěšné investice – přímý přístup na největší akciové světové burzy, profesionální analytiku cenných papírů a komfortní obchodní aplikaci. Freedom24 je dceřinou společností mezinárodní investiční skupiny Freedom Holding Corp. a akcie holdingu se obchodují na americké burze Nasdaq. Oficiální zastoupení a zprostředkovatelé společnosti se nachází na Kypru, v Německu, Španělsku, Polsku, Francii, Řecku a nově také v Nizozemsku, Itálii, Rakousku a Bulharsku. Jednoduchá investiční aplikace a platforma Freedom24 je od června 2021 dostupná i českým a slovenským uživatelům.

V roce 2022 převedla společnost Freedom24 ukrajinským charitativním organizacím 6,6 milionu eur na nákup sanitek a humanitární pomoc. V roce 2023 věnovala společnost další 3 miliony eur na zahájení projektu Freedom Space ve spolupráci s charitativní nadací. Pomáhejme společně, jehož cílem je zřízení bezpečných přístřešků v 69 školách ve 12 ukrajinských regionech.