Jak jsou na tom Češi s randěním?

Průzkum ukazuje aktuální trendy i stírání stereotypů

Praha, 26.9. 2024 – Zatímco někdo přistupuje k navazování nových kontaktů s lehkostí, pro jiného může být hrou plnou pravidel a očekávání. Na preference, zvyky a zkušenosti s randěním se ptal e-shop pro zdravou sexualitu YOO.cz v dalším anonymním dotazníkovém šetření. Jaké je ideální místo na seznámení a první rande? Jak si poradíme, když to na schůzce zajiskří, nebo naopak skončí fiaskem? Kdy už se z randění stává vztah? To vše a mnohem více prozradilo celkem 7989 respondentů ve věku 18–60 let. 

Výsledky nejnovějšího průzkumu například ukazují, že většina lidí (55 %) preferuje tradiční formy seznamování v barech nebo hospodách, ale stále více Čechů využívá i seznamovací aplikace (40 %). Přes všechny technologické inovace si Češi stále zachovávají romantické představy o prvním rande – 73 % dotázaných volí přírodu jako ideální místo pro schůzku. Následuje posezení u něčeho dobrého v kavárně (67 %) nebo restauraci (51 %). Do baru se na první rande vypraví jen 17 % lidí.

„Navazování vztahů je dnes rozmanité a flexibilní, což umožňuje lidem přizpůsobit ho svým osobním preferencím a pohodlí. Zároveň má randění v moderní společnosti nová specifika. Například to, kdo by měl platit v restauraci, nebo čím má být zakončeno první setkání, už nediktují společenské normy. Vyplývá to z osobních postojů a hodnot, proto také roste důležitost komunikace mezi protějšky, má-li to v páru dobře fungovat od začátku,“ vysvětluje MUDr. Marek Broul, Ph.D., MBA, FECSM, primář Sexuologického oddělení Masarykovy nemocnice v Ústí nad Labem a předseda České společnosti pro sexuální medicínu. 

Zvu tě? Nebo ty mě? 

Zajímavým zjištěním průzkumu je, že 23 % mužů a 48 % žen věří, že placení na rande je otázkou vzájemné domluvy. To poukazuje na měnící se dynamiku vztahů, ačkoliv tradiční genderové role mají stále silný vliv. 63 % mužů považuje za přirozené, že by měli zaplatit oni, 35 % žen zase očekává, že by měl zaplatit protějšek.  

Na sex máme čas

Průzkum také odhalil, že zatímco romantické schůzky často končí líbáním (42 %), většina lidí preferuje postupné budování vztahu a na první sex nespěchá. Celých 85 % žen a 76 % mužů uvedlo, že první intimnosti by měly přijít až po několika schůzkách. Pouze 15 % mužů a 8 % žen by bylo ochotno k sexu už k zakončení první schůzky. Tato zjištění poukazují na to, že Češi kladou důraz na pomalejší, emocionálně založený přístup k budování vztahů.

Zkusíme to znovu? 

Dalším důležitým tématem průzkumu bylo, jak lidé reagují na neúspěšné první schůzky. 60 % žen a 37 % mužů se snaží naznačit, že nemají zájem o pokračování, zatímco zbytek respondentů se většinou rozhodne dát rande ještě druhou šanci. Tento tolerantní postoj ukazuje, že nemalá část lidí je ochotná investovat do vztahu více času a energie i přesto, že začátky mohou být někdy rozpačité. 

Už máme vztah?

Více než polovina (53 %) respondentů uvedla, že randění přechází do vztahu tehdy, když se na tom oba shodnou. Pro 24 % se vztah utvoří po určité době randění a 10 % věří, že k tomu dochází po prvním sexu nebo po přeřeknutí před přáteli.

Tohle raději ne…

82 % respondentů uvedlo, že nepokračuje z randění do vztahu v případě, kdy se protějšek randí i s někým jiným. Pro 76 % lidí je klíčovým důvodem neshoda ohledně závazku – chtějí závazný vztah, zatímco protějšek nikoliv. Naopak 40 % dotázaných ukončuje randění, když závazek nechtějí oni sami, ale protějšek ano. Zajímavým faktorem je také první sexuální zkušenost, která nebyla podle očekávání – to je důvod nepokračovat do vztahu pro 19 % respondentů.

Další podrobnosti o výsledcích průzkumu, autentické zkušenosti a infografiky naleznete zde: 

https://www.yoo.cz/pruzkumy/vysledky-pruzkumu-cesi-a-randeni/ 

Tuto stránku prosím při publikaci uvádějte jako zdroj.