Spolupráce FIT ČVUT a House of Lobkowicz umožní nabídnout vzdělávací program Mladý kurátor online do celého světa

Jak celosvětově online zpřístupnit a modernizovat vzdělávací program Mladý kurátor od House of Lobkowicz (HoL) navrhli studenti Fakulty informačních technologií ČVUT v Praze (FIT ČVUT) v rámci 5denního kurzu Design Sprint, který proběhl 16.–20. září 2024 v prostorách FIT ČVUT.

Program Mladý kurátor umožňuje vybraným studentům si fyzicky vyzkoušet roli mladých kurátorů, kteří zkoumají a dokumentují nekatalogizované poklady Lobkowiczkých sbírek. Přesun programu do online prostoru umožní zapojit se mnohem širšímu počtu studentů po celém světě. Mladého kurátora přišla studentům kurzu osobně představit Alexandra Lobkowicz prezidentka neziskové organizace Lobkowiczké sbírky, jedné z hlavních součástí HoL, Marcel Jiřina, děkan FIT ČVUT a Matthew Hayes, učitel historie z International School of Prague.

„Jsme rádi, že spolupracujeme s FIT ČVUT, protože to vidíme jako příležitost, jak využít technologie k vylepšení našeho programu vytvářením poutavých online zážitků pro studenty. Tento projekt je důležitý, protože nám umožňuje rozšířit naši schopnost sdílet předměty z našich sbírek novými způsoby. Doufáme, že tato spolupráce také podpoří budování komunity a týmovou práci při další spolupráci s univerzitami z celého světa. I když jde teprve o pilotní projekt, jsme velmi potěšeni kreativitou a nadšením studentů a těšíme se na možnost pokračovat ve společné práci na dalším rozvoji Mladého kurátora,“ uvedla Alexandra Lobkowicz.

Pod odborným vedením pedagogů FIT ČVUT a mentorů HoL pracovali studenti na návrhu řešení unikátní metodou Design Sprint, vyvinutou původně společností Google. Díky ní mohli během pěti dnů přejít od nápadu přes testování až k finálnímu návrhu možné inovace a proměny programu Mladého kurátora.

Studenti FIT ČVUT přišli s návrhem řešení komplexní online výukové webové aplikace, která využívá zapojení nejmodernějších technologií včetně digitalizace historických předmětů a umělé inteligence. Jejich návrh webové aplikace by v případě realizace umožnil plně přesunout vzdělávací program Mladý kurátor do online prostoru a zapojit do něj studenty z celého světa.

Ve webové aplikaci by byla dostupná předtočená videa od kurátorů HoL, která pomohou zahájit cestu Mladého kurátora. Uživatelé by si mohli prohlédnout a analyzovat předměty pomocí interaktivních 3D modelů, doplnit historické milníky a souvislosti na časové ose a následně vytvářet širší příběhy o původu a využití zkoumaných artefaktů. V závěrečné části by vytvořili jednoduché, ale poutavé video či prezentaci shrnující jejich zjištění o předmětu.

Návrh aplikace počítá i se zábavným prvkem, kdy uživatelé pomocí AI průvodců správně umístí předmět do expozice v některém z historických objektů HoL. Pro kurátory by byla dostupná část s přehledem všech probíhajících výzkumů a aktivit zapojených škol a mladých kurátorů.

„Jsem velmi rád za možnost spolupráce s HoL, který se týká inovace a modernizace přístupu k historickým sbírkám, abychom je dokázali společně přiblížit co nejširšímu okruhu uživatelů,“ uvedl doc. RNDr. Ing. Marcel Jiřina, PhD., děkan FIT ČVUT. „Z naší strany do projektu přinášíme špičkové technologie, znalosti a zkušenosti našich studentů, stejně jako mentorský pohled našich pedagogů. Těším se na výsledný návrh inovativního řešení a věřím, že jeho brzká realizace významně obohatí vzdělávací program Mladý kurátor, čímž otevřeme Lobkowiczké sbírky i nové generaci mladých nadšenců a odborníků.“

5denní kurz Design Sprint je jedním z projektů navazujících memorandum o spolupráci, které podepsali zástupci HoL a FIT ČVUT 20. listopadu 2023 v Lobkowiczkém paláci na Pražském hradě.

Fakulta informačních technologií ČVUT v Praze se zaměřuje na nejmodernější oblasti informatiky a informačních technologií. Nabízí moderní bakalářský, magisterský a doktorský studijní program Informatika. Velký zájem uchazečů o studium umožňuje dynamický rozvoj fakulty a výběrovost. Více informací najdete na www.fit.cvut.cz.

České vysoké učení technické v Praze patří k největším a nejstarším technickým vysokým školám v Evropě. Podle Metodiky 2017+ je nejlepší českou technikou ve skupině hodnocených technických vysokých škol. V současné době má ČVUT osm fakult (stavební, strojní, elektrotechnická, jaderná a fyzikálně inženýrská, architektury, dopravní, biomedicínského inženýrství, informačních technologií). Studuje na něm přes 19 000 studentů. V akademickém roce 2023/2024 má ČVUT v Praze akreditováno celkem 502 českých a 352 anglických studijních programů (bakalářských, magisterských a doktorských). Kromě fakult tvoří ČVUT v Praze také šest ústavů (Kloknerův ústav, Masarykův ústav vyšších studií, Ústav tělesné výchovy a sportu, Univerzitní centrum energeticky efektivních budov, Český institut informatiky, robotiky a kybernetiky a Ústav technické a experimentální fyziky). ČVUT vychovává odborníky v oblasti techniky, vědce a manažery se znalostí cizích jazyků, kteří jsou dynamičtí, flexibilní a dokáží se rychle přizpůsobovat požadavkům trhu. Podle výsledků Metodiky 2017+ bylo ČVUT hodnoceno ve skupině pěti technických vysokých škol a obdrželo nejvyšší hodnocení stupněm A. V celosvětovém žebříčku QS World University Rankings je ČVUT na 454. místě a na 12. pozici v regionálním hodnocení „Emerging Europe and Central Asia“. V rámci hodnocení Subject Rankings 2024 pro „Architecture and Build Environments“ je ČVUT 151.–200., v „Engineering – Civil and Structural” je ČVUT mezi 201.–240. místem, v oblasti „Mechanical, Aeronautical & Manufacturing Engineering“ na 201.–250. místě, u „Electrical & Electronic Engineering“ na 201.–250. pozici. V oblasti „Physics and Astronomy“ na 201.–250. místě, „Natural Sciences“ jsou na 307. příčce. V oblasti „Computer Science and Information Systems” je na 201.–250. místě, v oblasti „Material Sciences“ na 251.–300. místě, v oblasti „Mathematics“ na 301.–350. místě a v oblasti „Engineering and Technology“ je ČVUT na 182. místě. Od roku 2020 je ČVUT členem aliance prestižních technických univerzit EuroTeQ. Ta představuje zajímavou a přínosnou příležitost pro studenty, vědecké pracovníky i zaměstnance zapojit se do projektu, který si klade za ambici posunout kvalitu vysokého školství na vyšší úroveň. Dalšími členy skupiny EuroTeQ jsou Technical University of Munich, Technical University of Denmark, Technical University of Eindhoven, École Polytechnique – L´X, Tallinn University of Technology, École polytechnique fédérale de Lausanne a Technion Israel Institute of Technology. Roku 2023 byla aliance rozšířena o HEC Paris a IESE Business School (University of Navarra). Více na www.cvut.cz.