Letenský Biojarmark nabídne nejen biopotraviny, ale i tipy na udržitelné vaření

Praha, 1. 10. 2024 – Farmářský trh zaměřený výhradně na biopotraviny – to je každoroční pražský Biojarmark, který se koná na dvoře Národního zemědělského muzea, letos v sobotu 5. října. Od 9 do 17 hodin tu návštěvníci budou moci nakoupit čerstvé potraviny od českých ekofarmářů. U stánku organizace Na mysli se zájemci můžou dozvědět třeba v čem spočívá udržitelné vaření. Vstup na akci je zdarma.

Už tradičně mohou návštěvníci na Biojarmarku nejen nakoupit, ale také načerpat řadu informací a novinek o ekologickém zemědělství, udržitelném vaření či šetrné péči o domácnost. Jednou z organizací, které se představí v rámci doprovodného programu, bude Na mysli, neziskovka zaměřená na environmentální vzdělávání hravou formou. U jejich stánku budou moci návštěvníci vyzkoušet nejrůznější hry, pobavit se odkud se k nám co dováží a jaké jsou přednosti lokálních potravin a udržitelného vaření. 

„Účastí na letošním Biojarmarku navazujeme na úspěšnou spolupráci s Národním zemědělským muzeem, kde pořádáme vzdělávací lekce pro školy a kde jsme v minulém roce představili originální výstavu propojující současné umění s otázkami klimatické změny,“ říká Viktorie Tenzerová, ředitelka Na mysli. Organizace Na mysli koordinuje aktivity Evropského klimatického paktu, platformy, jejímž cílem je budování udržitelnější Evropy.

Stejně jako v minulých letech i letos Biojarmark nabídne více než dvacet prodejních stánků s širokou škálou produktů z českých ekofarem. K dostání bude čerstvá zelenina, maso a mléčné výrobky z kravského, kozího i ovčího mléka, ale také bylinné sirupy, povidla, marmelády a další produkty. V biokvalitě bude také káva, čaj, víno, mošty a další nápoje. 

Všichni účastníci si mohou vyzkoušet své znalosti v kvízu o ekologickém zemědělství, přičemž na vylosované výherce čekají knižní ceny. Chybět nebudou ani zábavné aktivity pro děti, kvízy a hry o drobné ceny. Živou hudební produkci zajistí Letenský dixieland – pražská kapela specializující se na tradiční jazz a swing 20. až 40. let.  

Více info: https://biojarmark.info

Evropský klimatický pakt

Evropský klimatický pakt je platforma, jejímž cílem je budování udržitelnější Evropy. Poskytuje příležitost k edukaci a spojení s lidmi, kteří se věnují klimatické změně a podněcují pozitivní kroky v této oblasti.