Češi se příliš stěhovat nechtějí. Když už, tak blíž k přírodě. V centru velkých měst nechce bydlet téměř nikdo

PRAHA, 2. října – Jen 16 % obyvatel České republiky plánuje v nejbližších dvou letech změnu svého bydlení. Dalších 14 % by se rádo přestěhovalo, ale nemá na to dostatek prostředků. Nejčastěji se chtějí stěhovat do blízkosti přírody, druhým nejvíce zmiňovaným důvodem je nevyhovující velikost bydlení. Jen 3 % lidí chtějí bydlet v centru velkých měst. Češi přitom zpravidla bydlí ve vlastním, nájemní bydlení je zde rozšířeno méně než v západní Evropě.

Jen zhruba každý šestý obyvatel České republiky (16 %) plánuje v nejbližších dvou letech stěhování. Dalších 14 % by se rádo přestěhovalo, ale obává se, že na pořízení nového bydlení nebude mít dost peněz. „Češi jsou se svým bydlením spjati více než jiné národy, považují jej za opravdový domov. Nechtějí jej proto opouštět, spíše se zajímají o možnosti jeho rekonstrukce. Jakmile jsou spokojeni s polohou bydlení a jeho velikostí, neradi jej opouštějí,“ domnívá se Public Affairs manažer výrobce střešních oken VELUX Ondřej Boreš. Plných 70 % domácností tak stěhování v nejbližších letech buď neplánuje nebo o takové možnosti v této chvíli ani nepřemýšlí.

Nejčastěji se přitom lidé chtějí stěhovat do blízkosti přírody. „Právě větší kontakt s přírodou je nejčastějším důvodem pro stěhování. Jednoznačným trendem je zdravější bydlení, lidé chtějí žít v místech s dostatkem světla, čerstvého vzduchu a mít možnost se jednoduše dostat do přírody,“ vysvětluje Ondřej Boreš. Téměř polovina lidí (46 %) tak uvádí, že pokud by se měla v nejbližší době stěhovat, tak by to bylo do blízkosti přírody. Do většího bydlení by zamířilo 38 % lidí, naopak menší prostory by hledalo 19 % lidí.

V centrech velkých měst tak podle aktuálního průzkumu chtějí bydlet pouhá 3 % lidí, naopak 33 % preferuje venkov. Když už ve městě, tak volbou je život mimo centrum, který by hledalo 16 % lidí, v okolí takového města pak chce žít 18 % domácností. „Potvrzuje se tak, že lidé zpravidla chtějí mít komfort a možnosti velkého města k dispozici, ale nechtějí bydlet přímo v jeho centru. Hluk, nekvalitní vzduch i nekomfortní především letní teploty obyvatele z center měst spíše vyhánějí,“ dodal Ondřej Boreš.

Průzkum byl zrealizován v červnu 2024 na vzorku 1000 respondentů z celé České republiky. Sběr dat byl realizován prostřednictvím aplikace Instant Research agentury Ipsos.

V České republice je dlouhodobě nejvíce rozšířené vlastní bydlení, ve vlastním bydlí více obyvatel ČR než je tomu např. v Německu či Rakousku. Podle aktuálního průzkumu říká 64 % dotázaných, že bydlí ve vlastním, dalších 6 % v družstevním bytu. V nájmu bydlí jen zhruba čtvrtina Čechů, v okolních zemích je to přitom až 50 % lidí.

Spíše než stěhování jsou tak pro obyvatele České republiky zásadní otázky týkající se rekonstruování a vylepšování domácností.  Téměř polovina (44 %) obyvatel České republiky se v nejbližších dvou letech chystá rekonstruovat svou domácnost, 21 % se na to chystá už v nejbližším roce. Češi chtějí bydlet lépe, moderněji i zdravěji. U rekonstrukcí tak neřeší jen to, aby jejich domácnost vypadala lépe a byla modernější. Zaměřují se stále častěji i na energetickou náročnost domácnosti a vhodné vnitřní klima.

Zatímco hezčí a modernější bydlení chce mít 47 % respondentů, tak úspora nákladů je důležitá pro čtvrtinu z nich.
A 16 % říká, že jejich současné bydlení má nevyhovující vnitřní klima a chtějí jej vylepšit. Za největší neduhy označují nedostatek čerstvého vzduchu a malou světelnost bytů, nevyhovující teplotu či vlhkost a vznik plísní. Každá osmá domácnost se chystá na investici do úsporných zdrojů energie, jako jsou solární panely či tepelná čerpadla.

VELUX dlouhodobě monitoruje kvalitu bydlení v Evropě, data pravidelně zveřejňuje v tzv. Healthy Buildings Barometru. Jeho letošní vydání upozorňuje na to, že s problémy s nevhodnými podmínkami se potýká stále velká část Evropanů – 1 ze 4 evropských domácností žije v bytech či domech s nevyhovujícím vnitřním klimatem. „Studie zároveň potvrzuje, že tempo rekonstrukcí v Evropě musí výrazně zrychlit, aby se emise z provozu domácností dostaly na stanovené hodnoty. Se stejnými problémy, s jakými se potýká Česká republika, se v oblasti emisí domácností musí vypořádat celá Evropa,“ dodal Ondřej Boreš s tím, že pokud by domácnosti měly stanovit stanovené cíle pro rok 2030, muselo by tempo rekonstrukcí v Evropě zrychlit 140x.

Letošní studie VELUX Healthy Buildings Barometer (HBB) přitom uvádí, že rekonstrukce zdaleka nepomáhají jen stavebnímu sektoru. Rekonstrukce pomáhají v Evropě ročně vytvořit až 500 tisíc nových pracovních míst, dalším výrazným benefitem je např. snížení nákladů na energie – jen v případě nákladů na vytápění mohou po rekonstrukcích spotřeby energií klesnout až o 44 %.

Dopad zdravějšího bydlení přitom není jen na ekonomiku, ale i na zdravotní péči, uvádí HHB. Náklady na zdravotní péči mohou díky zdravějšímu bydlení v Evropě poklesnout o 21 %, míra úmrtnosti související s nevhodným bydlením až o 19 %. „Celkové benefity rychlejšího tempa rekonstrukcí tak mohou evropské ekonomice jen ve zdravotní a sociální péči přinést téměř 200 miliard eur. Lidé budou zdravější, budou méně chybět v práci či ve škole, proste jejich produktivita práce,“ dodává letošní HHB s tím, že kdyby se v Evropě rekonstruovaly všechny nemoderní budovy, tak náklady na jejich rekonstrukce se díky tomu zaplatí během pouhých dvou let. 

O společnosti VELUX Group

Střešní okna VELUX přinášejí denní světlo a čerstvý vzduch do domovů lidí po celém světě a vytvářejí tak lepší životní prostředí již více než 80 let. Nabízíme celou řadu výrobků, mimo jiné střešní okna a světlíky, dekorativní rolety, zastiňovací doplňky a venkovní rolety, jakož i montážní prvky a řešení chytré domácnosti. Pomáháme vytvářet světlá, zdravá a energeticky úsporná místa pro lidi, kteří zde žijí, pracují, učí se a hrají si. Působíme globálně – s prodejní a výrobní sítí v 37 zemích a s přibližně 11 700 zaměstnanci po celém světě. Vlastníkem skupiny VELUX Group je společnost VKR Holding A/S, společnost s ručením omezeným, jejímiž vlastníky jsou Villum Foundation a rodina Kann Rasmussena. V roce 2023 dosáhla společnost VELUX Group celkových příjmů ve výši 2,91 miliardy EUR, společnost VKR Holding měla celkové příjmy ve výši 3,97 miliardy EUR. Nadace Villum Foundation a VELUX FOUNDATION věnovaly na charitativní granty 184,6 milionů EUR. Další informace o skupině VELUX Group naleznete na stránkách velux.com.