Balí do houby, učí děti o AI, modernizují pohřebnictví: Česko zná nejlepší udržitelné projekty pro rok 2024

Praha, 3. října 2024 – Na Ministerstvu zahraničních věcí se ve čtvrtek 3. října předávaly prestižní Ceny SDGs. Asociace společenské odpovědnosti už posedmé ocenila snahu organizací i mladých lídrů posouvat Česko k lepšímu. Vítězství si odnesly projekty s unikátním dopadem v oblasti klimatické změny, inovací a cirkulární ekonomiky, rozvojové pomoci a dalších. Novinkou bylo Zvláštní ocenění Kateřiny Fialkové pro velvyslance při OSN Jana Káru.

Vítěze vybírala z rekordních 269 přihlášených odborná porota. Pro každou kategorii bylo složení z řad partnerů, veřejné sféry, byznysu, médií, ale i odborníků na udržitelnost a vzdělávání jiné.

„Letošní ročník vynikal širokou škálou projektů, které skrze inovace řeší aktuální společenské problémy, pomáhají dětem i mladým lidem držet krok s překotnou modernizací, otevírají ve společnosti nová a tolik potřebná témata jako duševní zdraví nebo využití AI ve vzdělávání dětí a nezavírají oči ani před problémy, které se dějí daleko za našimi hranicemi,“ popsala Lucie Mádlová, zakladatelka a ředitelka Asociace společenské odpovědnosti, která Ceny SDGs v Česku od roku 2017 vyhlašuje. 

Ocenění bylo nově rozděleno v některých kategoriích na podnikatelský a nepodnikatelský sektor. Prvenství v oblasti Diverzita, rovnost a inkluze si odnesla Škoda Auto s Chráněným/profilovým centrem na pomoc zaměstnancům firmy se zdravotním či sociálním omezením a Cesta Von CZ s projektem Omama, kdy romské vyškolené pracovnice pomáhají v Moravskoslezském kraji dětem a rodinám ze spirály chudoby. Vítězstvím v kategorii Vzdělání odborná porota ocenila aplikaci Vyslovuj.cz pro domácí cvičení výslovnosti dětí a organizaci AI dětem.

„Zatímco biodiverzitu, tedy ekologickou různorodost, bereme všichni automaticky jako dobrou a žádoucí, u lidské diverzity máme stále ještě velké rezervy. Je přitom stejně obohacující a prospěšná a já vítám projekty, které to dokazují,“ řekla Michaela Chaloupková, členka představenstva a Chief Sustainability Officer společnosti ČEZ, generálního partnera Cen SDGs. 

V kategorii Inovace, technologie a cirkulární ekonomika zvítězilo Myco s obalovým materiálem z houbového mycelia a Chytré byty od Domova sv. Josefa navracející nemocným roztroušenou sklerózou větší soběstačnost v bezpečí domova. Kategorii Změna klimatu a biodiverzita dominoval projekt Ptačí parky České společnosti ornitologické. 

V kategorii Rozvojová spolupráce, mír a partnerství se na vítězné příčce umístil projekt Mendelovy univerzity v Brně, který pomáhá se zpracováním mangových pecek a snižuje tak odlesňování v Kambodži.

„Ministerstvo zahraničních věcí patří mezi tradiční partnery Cen SDGs. Sdílíme zájem o udržitelnou budoucnost, ve které Česko prospívá. Udržitelný svět je spravedlivější, více prosperující a především bezpečnější. Ceny SDGs vnímám jako další potvrzení toho, že Česko umí pomáhat s řešením globálních výzev a přispívá k lepší budoucnosti pro nás všechny,” dodal ministr zahraničních věcí Jan Lipavský. 

Laureátem kategorie Mladý lídr od Forbes Česko se stal Jiří Štěpánek s projektem Goodbye.cz. Buduje startup, který poskytuje empatické, udržitelné a moderní pohřební služby. Novinkou bylo letos Zvláštní ocenění Kateřiny Fialkové pro státní úředníky a úřednice. Je inspirované zásluhami Kateřiny Fialkové – významné osobnosti české diplomacie, která náhle zemřela v roce 2022 – a odnesl si je velvyslanec Jan Kára, který se udržitelnému rozvoji věnoval jako jeden z prvních v české diplomacii. 

Každý rok obdrží vítězné projekty unikátní trofej, která sama nese nějaké poselství. Letos se pořadatelé spojili se společností ELTON hodinářská a vyrobili nejbarevnější limitovanou edici zcela unikátních hodinek PRIM. Jeden Cíl, jedna barva. Na dominantní ploše je umístěno motto No time to waste a laser na zadní víko napsal poslání každých hodinek. Jedny z hodinek, symbolizující Cíl partnerství, jsou určené do dražby na dobrou věc. Mají ručně vykrývaný číselník s motivem zeměkoule, inhouse mechanický strojek s ručním nátahem i průhled na strojek. Tyto hodinky lze považovat za umění spojené s jemnou prací českých hodinářských mistrů. 

Ceny SDGs jsou světově unikátním oceněním za naplňování globálních cílů OSN. Ztělesňují spolupráci a partnerství mezi nevládní organizací, státní správou a soukromým sektorem (tzv. Public Private Partnership). Ceny SDGs v Česku od roku 2017 uděluje Asociace společenské odpovědnosti ve spolupráci s Ministerstvem zahraničních věcí, Ministerstvem životního prostředí a od roku 2024 také s Ministerstvem školství mládeže a tělovýchovy. Generálním partnerem je Skupina ČEZ. Partnerem pro trofeje je Czechoslovak Group a PRIM. Za mediální podpory Forbes Česko, TV Nova, Newstream, Respekt, Nový prostor a Marketing a Media a celé řady podporovatelů. 

O Asociaci společenské odpovědnosti Jsme největší iniciativa Cílů udržitelného rozvoje (SDGs) a ESG v Česku. Firmy, sociální podniky, veřejný sektor, neziskový sektor i vzdělávací instituce. Jedna vize, jeden cíl. Už více než 11 let jdeme společnou cestou směrem k udržitelné budoucnosti. Sdružujeme přes 580 organizací s více než půl milionem zaměstnanců. Budujeme platformu a místo pro setkávání všech, kdo nehledí zpátky, potkáváme se na networkingu, vzděláváme, inspirujeme, a především společně měníme svět k lepšímu. Pod našimi křídly probíhá mezinárodní den štědrosti Giving Tuesday.