Česko rájem rituálních porážek nebude. Ministr zemědělství stáhne svůj návrh na rozvolnění pravidel pro halal

Praha, 3. 10. 2024 – Ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL) oznámil na svých sociálních sítích, že stáhne pozměňovací návrh k novele veterinárního zákona, který by umožňoval v Česku ve velkém porážet zvířata rituálními způsoby bez omráčení pro vývoz.

Před dvěma týdny začala organizace OBRAZ – Obránci zvířat upozorňovat na návrh ministra zemědělství, který měl za cíl rozvolnit pravidla pro halal a košer porážky v Česku.  Na základě výzvy od Obránců zvířat přišly předsedům parlamentních stran stovky e-mailů od voličů, kteří žádali, aby jejich strany návrh nepodpořily.

Ministr se rozhodl, že návrh nakonec stáhne a rozhodnutí zdůvodnil slovy: „Část veřejnosti však toto řešení odmítá, rozhodl jsem se proto, že pozměňovací návrh, který jsme spolu s dalšími poslanci připravili, stáhneme a změnu pravidel v tomto smyslu na národní úrovni dělat nebudeme. Současně ale budu usilovat o to, aby se našlo celoevropské řešení – je potřeba mít stejná pravidla ve všech zemích a dbát na dobrou životní pohodu zvířat.

Obránci zvířat tento krok ministra vítají: „Gratulujeme panu ministrovi, že se rozhodl vydat na soucitnou cestu. Velké díky patří všem lidem, kteří psali e-maily jak ministrovi, tak předsedům parlamentních stran. Máme informace, že jim přišly stovky e-mailů. Češi zase jednou ukázali, jak moc jim na životech zvířat záleží,“ říká Pavel Buršík z OBRAZu.

Návrh vzbudil spoustu emocí i na sociálních sítích. Obrovské množství lidí pod příspěvky Obránců zvířat, ale i ministra Výborného a dalších politiků, psalo rozhořčené komentáře. Přidala se i spousta známých osobností, mezi nimi například Ester Geislerová, Jana Plodková, David Kraus, Šárka Vaňková nebo Marta Jandová.

V novele veterinárního zákona jsou však i další návrhy, které stojí za pozornost. Jedním z nich je i zavedení kamerových systémů na jatkách. Ten reaguje na skandály s týráním zvířat v Česku, jako byly případy ve Všeticích a Hraběticích, kde došlo k brutálnímu bití a týrání zvířat. 

Vládní návrh však pokrývá jen vykládku a přehánění zvířat, tedy jen vstup na samotná jatka. Navíc zcela opomíjí drůbež a králíky, ti by nebyli kamerami chráněni vůbec. Týrání ale hrozí ve všech částech jatek a u všech druhů zvířat. Kamery by podle Obránců zvířat měly pokrývat celý proces porážky a všechny druhy zvířat porážených na jatkách.

Týrání se bohužel nevyhýbá žádnému druhu zvířat. Kamery proto musí sledovat nejen všechna místa na jatkách, kde je manipulováno se živými zvířaty, ale také všechny druhy zvířat porážených na jatkách. Podporujeme proto lepší a důkladnější návrh poslankyň Kláry Kocmanové a Markéty Pekarové Adamové, který tento problém skutečně řeší po vzoru Španělska nebo Velké Británie,“ říká Pavel Buršík z OBRAZu.

Novela veterinárního zákona se bude ve třetím čtení Sněmovny projednávat pravděpodobně v týdnu od 21. října.

Fotogalerie rituálních porážek: https://drive.google.com/drive/folders/1Pof3r8vqu6h4_sZX7X7p2Rx3aLZXv3Nv?usp=sharing

Vyjádření Federace veterinárních lékařů Evropy:
https://www.svf.se/media/t43dmq3s/fve-statement-slaughter-without-stunning.pdf

********

OBRAZ – Obránci zvířat je nezisková organizace, jejíž vizí je společnost vnímající zvířata jako živé bytosti s vlastními zájmy, nikoliv jako prostředky k lidskému užitku. Usiluje o změny, které jsou v podmínkách současného světa dosažitelné a pozitivně ovlivní co největší počet životů. Do svých kampaní zapojuje širokou veřejnost. Tímto přístupem dosáhla dvou výrazných legislativních úspěchů – zákazu kožešinových farem a klecových chovů slepic v ČR.