Microsoft Fabric umožňuje analýzu dat založenou na AI

Praha, 3. října 2024 – Efektivní řízení a analýza dat je klíčovým faktorem úspěchu každé organizace. Společnost Microsoft představila platformu Microsoft Fabric, která nabízí revoluční možnosti v oblasti sběru, ukládání a analýzy dat. 

Microsoft Fabric je komplexní datová platforma, která poskytuje jednotné a plně integrované prostředí pro zpracování a analýzu dat. Spojuje všechny klíčové prvky potřebné pro sběr, uložení, zpracování a vizualizaci dat do jednoho souvislého řešení. Microsoft Fabric zahrnuje několik datových a analytických nástrojů, jako jsou Data Factory, Data Activator, Synapse Data Warehouse, Synapse Data Engineering, Synapse Data Science, Synapse Real-Time Analytics a Power BI.

„Microsoft Fabric je jedinečný v tom, jak jednoduše integruje své jednotlivé komponenty a služby. Většina výše uvedených služeb je samostatně dostupná v rámci Microsoft Azure, ale jejich vzájemné bezpečné propojení není vůbec jednoduché a klade značné nároky na znalosti uživatele, nehledě na to, že za jednotlivé použité služby je třeba platit zcela izolovaně. V případě Microsoft Fabric může celé řešení vyjít pro firmu cenově velmi výhodně, protože si pouze kupujete výpočetní kapacitu a úložiště, jež jsou sdílené mezi jeho službami a využívají ji ty služby, které ji právě potřebují,“ říká David Gešvindr z Počítačové školy GOPAS.

Právě díky SaaS modelu je možné snadno škálovat a přizpůsobit platformu potřebám různých uživatelů, od datových inženýrů po vědce. Fabric také poskytuje centralizovanou správu a zabezpečení dat, včetně automatického uplatňování oprávnění a citlivostních štítků. Umožňuje centralizované ukládání dat v jednotném úložišti (OneLake) navíc v otevřených formátech (Parquet), což usnadňuje přístup a analýzu dat z jednoho místa různými jazyky a přístupy (SQL, Python).

Výše zmíněné služby společně přispívají ke komplexní sadě datových a analytických nástrojů společnosti Microsoft, které řeší různé aspekty správy dat, analýzy a potřeb business intelligence. OneLake je integrovaný do platformy Fabric a poskytuje jednotné místo pro ukládání všech dat. „Microsoft Fabric se jednoduše připojí a integruje na vaše stávající zdroje dat, ať se jedná o Microsoft SQL Server u vás na firmě, přes datové zdroje v Microsoft Azure, až po integraci s konkurenčními službami jako je Snowflake, AWS či Google Cloud. Díky čemuž dochází k následnému zjednodušení zpracování dat, protože máte následně všechna potřebná data dostupná v jednotném úložišti OneLake,“ říká David Gešvindr z Počítačové školy GOPAS. 

Fabric poháněný umělou inteligencí 

Microsoft Fabric využívá službu Azure OpenAI, která uživatelům pomáhá odemknout plný potenciál jejich dat. To umožňuje uživatelům využít sílu generativní AI a snadněji zkoumat svá data. S Copilotem ve Fabric můžete použít konverzační jazyk k vytváření datových toků, generování kódu a celých funkcí, vytváření modelů strojového učení nebo vizualizaci výsledků.

Nové kurzy Microsoft Fabric

Počítačová škola GOPAS nabízí novou sérii kurzů v této oblasti, které jsou vedeny uznávanými odborníky. Tyto kurzy jsou navrženy tak, aby poskytly hluboké znalosti a praktické dovednosti potřebné k efektivnímu využívání této platformy.