Nový kurátor náplavek přichází z MeetFactory Davida Černého

Pražské náplavky, oblíbené místo pro kulturní a společenské akce, čeká úplně nová etapa. Správce náplavek, TRADE CENTRE PRAHA a. s. úspěšně dokončil výběrové řízení na nového kurátora a do této role přichází výrazná postava mezinárodní kulturní scény – Piotr Sikora z renomovaného smíchovského centra MeetFactory, kde nabral další cenné zkušenosti a široký rozhled. Dosavadní program náplavek tak čeká výrazná proměna.


Piotr Sikora vystudoval Institut dějin umění na Jagellonské univerzitě v rodném Krakově, kde v roce 2014 obhájil svou magisterskou práci. V současné době zde pokračuje ve svém doktorském studiu na University of the National Education Commission, zaměřeném na teorii umění. V průběhu své kariéry byl členem polské sekce Mezinárodní asociace výtvarných kritiků AICA a své kurátorské dovednosti rozvíjel v rámci spolupráce s různými prestižními institucemi a uměleckými festivaly.

V letech 2009 až 2015 spolupracoval na festivalu ArtBoom v Krakově, kde získal cenné zkušenosti s realizací velkých kulturních projektů. Mezi jeho významné pozice patří role ředitele sekce ShowOFF krakovského Měsíce fotografie a kurátora programu vizuálního umění v prostoru Małopolski Ogród Sztuki. V roce 2017 byl kurátorem díla Ďáblové z nerozumu izraelského umělce Giliho Avissara v berlínské Koal gallery. Zkušenosti s kurátorstvím má také z festivalu Narracje 12 v Gdaňsku, projektu, který celý probíhá ve veřejném prostoru.

Na české umělecké scéně se Piotr Sikora etabloval jako kurátor programu AiR v MeetFactory, kde spolu s Luciou Kvočákovou inicioval úspěšné projekty podpořené grantem Kreativní Evropa.

Sikora se ve své tvorbě věnuje zejména tématům identity, stereotypů a geopolitických konceptů střední Evropy, které kriticky analyzuje prostřednictvím výstav, jako jsou They Don’t Know Why, but They Keep Doing It, Czech Pope, Slav Squatting and Its Discontents, či ve spolupráci s Łukaszem Białkowskim na projektech Intermarium a Swag and Threats. Jeho jedinečný přístup spočívá v dekonstrukci velkých narativů s využitím ironie, nadsázky a provokace.

A teď přináší svůj inovativní pohled na kulturu a umění na pražské náplavky, kde se bude věnovat rozvoji uměleckých a kulturních programů, které obohatí tuto ikonickou část města o nové výstavní projekty, performance a intervence. 

„Pražské náplavky jsou pro mě výjimečné místo s obrovským potenciálem. Chci je oživit novými nápady a přitáhnout na ně nejen tradiční návštěvníky, ale i nové publikum,“ říká Piotr Sikora. Jeho zkušenosti z MeetFactory, kde se věnoval inovativním projektům a propojení různých kulturních sfér, slibují výrazné oživení tohoto ikonického prostoru.

Na spolupráci se těší také vedoucí Správy pražských náplavek Martin Habřinský: „Příchod nového kurátora vnímáme jako velkou příležitost. Věřím, že společně dokážeme posunout náplavky na novou úroveň a přinést ještě zajímavější a rozmanitější program, který osloví širokou veřejnost. Oživení veřejného prostoru je naším dlouhodobým cílem a věříme, že tato spolupráce bude velmi úspěšná.“

Tento krok přinese „živou vodu“ a čerstvou energii do programu náplavek, které se stanou ještě atraktivnějším místem pro návštěvníky všech věkových kategorií. Pod vedením nového kurátora se očekává výrazné rozšíření nabídky kulturních a komunitních akcí, s důrazem na propojení různých žánrů a uměleckých disciplín. Připojte se k nám a sledujte, jak se pod vedením Piotra Sikory promění náplavky v pulsující centrum současného umění s evropským přesahem.