Jak minimalizovat rizika a zajistit spolehlivost při přepravě zboží: klíčové strategie a osvědčené postupy

Praha, 4. října 2024 – Bezpečná přeprava zboží je zásadní pro globální obchod, protože chrání hodnoty a posiluje důvěru mezi obchodními partnery. Klíčové faktory, jako je pečlivý výběr přepravce, správné balení, moderní monitorovací technologie a pojištění, které minimalizují rizika, zajišťují spolehlivost během přepravy. Různá odvětví čelí jedinečným výzvám při zajišťování bezpečnosti, zvláště při přepravě citlivého či objemného zboží na dlouhé vzdálenosti.

Přeprava zboží je nezbytnou součástí moderního obchodu, umožňující spojení výrobců s trhy a spotřebiteli po celém světě. S narůstajícím objemem přepravovaného zboží a globalizací dodavatelských řetězců roste i důležitost bezpečnosti během této přepravy. Zajištění bezpečné přepravy zboží nejenže chrání hodnoty, ale také podporuje důvěru mezi obchodními partnery a spotřebiteli. 

Zaměřujeme se na klíčové aspekty a opatření, která jsou nezbytná pro zajištění bezpečnosti při přepravě zboží. Bezpečnost přepravy zboží vyžaduje pečlivé plánování a koordinaci. Správná kombinace technických, organizačních a právních opatření může významně snížit rizika spojená s přepravou a zajistit, že zboží dorazí do cíle v pořádku a bez ztrát. V současném globalizovaném světě, kde je rychlost a spolehlivost klíčová, je bezpečnost přepravy zboží nezbytnou součástí úspěšného podnikání,“ uvádí Jiří Moravec, ředitel oddělení Sales & Marketing, DSV Air & Sea. 

Prvním krokem k zajištění bezpečnosti je správný výběr přepravce. Důležité je, aby přepravce měl dobrou pověst a zkušenosti s přepravou zboží daného typu. Některé zboží, jako například nebezpečné materiály nebo křehké produkty, vyžaduje speciální zacházení a vybavení. Výběr správného způsobu dopravy – letecké, námořní, silniční či železniční – hraje rovněž klíčovou roli. Každý z těchto způsobů má svá specifika, výhody a rizika, která je třeba zvážit.

Správné balení zboží je klíčovým faktorem, který ovlivňuje jeho bezpečnost během přepravy. Obaly musí být navrženy tak, aby chránily zboží před mechanickým poškozením, vlhkostí, teplotními výkyvy a jinými nepříznivými vlivy. Použití kvalitních a odolných materiálů je nezbytné, zejména při přepravě na delší vzdálenosti. Kromě toho je nutné zboží v obalu dobře upevnit, aby nedošlo k jeho posunutí či poškození během přepravy.

Pojištění je dalším neméně důležitým nástrojem k zajištění bezpečnosti přepravy zboží. Přestože se jedná o opatření, které přímo neovlivňuje fyzickou bezpečnost zboží, zajišťuje finanční ochranu v případě nehod, krádeže, ztráty nebo poškození zboží. Výběr správného pojištění by měl být proveden s ohledem na typ zboží, způsob přepravy a možné rizikové faktory.

„Nejčastějším problémem v námořní přepravě je právě nesprávné balení (tzv. zámořské balení/seaworthy packaging) a nezajištěné zboží v kontejneru. To často vede k jeho poškození a bohužel i následným sporům, kdy pojišťovna neproplácí škodu na výrobku, který nebyl řádně zabalený, například balený pouze v kartonové krabici a volně položený v kontejneru,“ uvádí Martin Jukl, ředitel oddělení námořní dopravy DSV Air & Sea.

V dnešní digitální době je stále častější používání různých technologií k monitorování přepravy zboží v reálném čase. GPS sledování, senzory na teplotu, vlhkost nebo vibrace, a také technologie RFID umožňují sledovat pohyb zboží a jeho podmínky během přepravy. Tímto způsobem lze rychle identifikovat případné problémy a včas zasáhnout, což výrazně snižuje riziko poškození nebo ztráty zboží. DSV v roce 2022 uvedla na trh jako první z přepravců službu DSV ETA, poskytující prostřednictvím své chytré aplikace MyDSV, přesné doručení v reálném čase. Tato služba umožňuje lepší plánování přepravy a interních pracovních postupů a zároveň snižuje emise uhlíku díky optimalizovanému plánování tras. Aplikace MyDSV přináší zákazníkům ucelené informace o objednávkách. V jedné aplikaci tak lze vytvářet objednávky, sledovat zásilky, tisknout štítky s kódy k přepravě, získávat reporty o zásilkách a mít kdykoliv přístup k fakturám. 

Přeprava citlivého nebo objemného zboží na dlouhé vzdálenosti patří mezi nejrizikovější typy transportu, u kterého je nutné zohlednit všechny detaily. Bezpečná logistika a moderní technologie hrají klíčovou roli a odhalují, jak jednotlivá odvětví čelí specifickým výzvám při zajišťování bezpečnosti a udržování vysoké kvality.

Setkali jsme se jak s přepravou citlivých, tak objemných nákladů. Toto léto jsme přepravovali umělecká díla projektu Art Grand Slam v hodnotě přibližně 10 miliónů korun, která vyžadují extrémní péči. Máme zkušenosti také s přepravou objemného nákladu v podobě rotoru z plynové turbíny na výrobu elektřiny o hmotnosti 100 tun. Transportujeme také nebezpečný náklad v podobě pyrotechniky, munice a výbušnin, uvádí Jiří Moravec, ředitel oddělení Sales & Marketing, DSV Air & Sea

O DSV

DSV a.s. je původně dánský dodavatel přepravních a logistických služeb, poskytující řešení pro celosvětovou nákladní (leteckou, námořní, silniční i železniční) dopravu. Společnost byla založena v roce 1976 deseti nezávislými dánskými přepravci a neustále expanduje, má zastoupení ve více než devadesáti zemích světa se 75 tisíci zaměstnanci. Společnost se dělí na tři divize: DSV Air & Sea pro námořní a leteckou dopravu, DSV Road pro silniční přepravu a DSV Solutions pro skladování a kontraktní logistiku.

Aktuálně je společnost DSV třetí největší přepravní a logistickou společností na světě a vytváří až 4% podíl na celosvětovém trhu.

Centrála společnosti DSV v České republice se nachází v obci Pavlov ve Středočeském kraji, kde má největší sklady. Další jsou rozmístěny v Liberci, Plzni, ve Slatiňanech, v Ostravě, Brně, Olomouci, Frýdku-Místku a v Přerově.