Prodlužte životnost a ušetřete energie. Je čas na podzimní údržbu klimatizace

Letní vedra mnohým domácnostem pomohla zvládnout klimatizace, a právě teď je ten správný čas jí věnovat důkladnou údržbu. Správná péče po létě zajistí nejen její bezproblémový provoz příští léto, ale také prodlouží její životnost a ochrání vaše zdraví. Pojďme se podívat, proč na údržbu klimatizace nezapomenout a jak při ní postupovat.

Klimatizace, stejně jako jiné domácí spotřebiče, potřebuje pravidelnou údržbu, bez které hrozí, že se uvnitř usadí prach, což sníží její efektivitu a zvýší náklady na provoz. Navíc může začít nepříjemné zapáchat a být zdrojem bakterií, plísní a alergenů, které mohou zhoršit kvalitu vzduchu v domě. Proto je důležité po létě klimatizaci důkladně vyčistit a připravit na další sezónu.


Podzimní údržba: Jak na to
Prvním krokem při údržbě by mělo být vyčištění, případně výměna prachového filtru, který zachytává prach a chrání před ním chladicí systém. Když je zanesený, snižuje efektivitu chlazení a zároveň zvyšuje spotřebu energie. Filtr lze snadno vyjmout a vyčistit vysavačem nebo opláchnout vodou se saponátem. Dlužno dodat, že mokré čištění je často účinnější, protože lépe odstraní usazeniny. Po vyčištění filtru je důležité vysát nebo vyfoukat prach i z vnitřních částí jednotky.


Dezinfekce a prevence plísní
Kromě mechanického čištění je důležité i dezinfikovat výparník pomocí speciálních dezinfekčních sprejů. Ty odstraní mikroorganismy, které mohou způsobit zápach nebo zdravotní potíže. Před použitím je nutné vypnout klimatizaci, nechat sprej několik minut působit, a poté výparník opláchnout čistou vodou a případně použít neutralizátor pachů. Klimatizace, často vnímána jako luxusní prvek moderního bydlení, má ve skutečnosti řadu zdravotních výhod, které mohou výrazně přispět ke kvalitě života. Jednou z nejviditelnějších výhod klimatizace je schopnost regulovat teplotu v interiéru. Díky tomu ale také snižuje potřebu těla se potit, což může při vedrech pomoci udržet optimální úroveň hydratace, zvláště u dětí, starších lidí a těch, kteří mají zdravotní problémy. „Nastavení klimatizace v té iniciální fázi by nemělo přesáhnout pětistupňový rozdíl. Samozřejmě že když se v klimatizované místnosti zdržujeme delší dobu, můžeme upravit teplotu podle naší pohody,“ vysvětluje Michal Vrablík, lékař z projektu Srdce v hlavě.


Nezapomínejte na venkovní jednotku
Stejně tak je potřeba věnovat pozornost venkovní jednotce, kterou byste měli minimálně jednou ročně očistit od prachu a nečistot pomocí vysavače nebo smetáčku. Soustřeďte se přitom hlavně na zadní stranu kondenzátoru. Pokud máte ucpané odkapní zařízení, použijte prostředky na rozpouštění nečistot. Pro prevenci použijte tablety pro zamezení tvorby usazenin.

Když si nejste jistí, zavolejte odborníky
I když je základní údržba poměrně jednoduchá, je pro optimální výsledek dobré zavolat si na pomoc profesionály. Ti klimatizaci důkladně prohlédnou, doplní chladivo, chemicky vyčistí odtokové potrubí, zkontrolují těsnost chladicího systému a provedou další úkony, které zajišťují nejlepší možný výkon a dlouhou životnost zařízení. „Pokud používáte klimatizaci i v zimě na vytápění, je vhodné nechat ji odborně servisovat dvakrát ročně, a to i po skončení záruky. V průběhu záruky to většina výrobců vyžaduje, aby později uznali případné reklamace,“ uvádí Martin Mrajca, obchodní ředitel společnosti 81 klima. „Servis klimatizace průměrně trvá 30 až 40 minut. Ročně provedeme přes deset tisíc takových prohlídek,“ doplňuje Mrajca. Pravidelná údržba klimatizace po létě je zásadní pro její dlouhodobý a bezproblémový provoz. Sníží provozní náklady, ale také pomůže předejít možným zdravotním rizikům.