České firmy získaly během veletrhu InnoTrans zakázky za více než miliardu korun. Představily unikátní vozidla i technologie a získaly mezinárodní ocenění

7. října 2024 – Výjimečným úspěchem pro český železniční průmysl skončil letošní veletrh InnoTrans, který probíhal před několika dny v Berlíně. Více než 30 členů Asociace podniků českého železničního průmyslu ACRI zde vystavovalo své produkty a nejmodernější technologie. Kromě obchodních úspěchů v podobě nově získaných zakázek se české firmy mohly pochlubit také ziskem mezinárodních ocenění pro své výrobky.

„Česká republika se stala jedním z nejúspěšnějších účastníků letošního ročníku veletrhu InnoTrans. Vedle prezentace produktů, které přitahovaly největší pozornost, jako byly například rychlovlaky ComfortJet pro ČD na rychlost 230 km/hod., mezinárodně oceněná tramvaj pro německý Bonn nebo duální lokomotiva Dual Shunter 2000, je získání nových zakázek za více než miliardu korun výtečnou zprávou pro další rozvoj českého železničního průmyslu, coby jednoho z evropských lídrů inovací na železnici,“ říká Marie Vopálenská, generální ředitelka Asociace podniků českého železničního průmyslu ACRI.

Význam účasti na veletrhu InnoTrans v Berlíně podtrhla přítomnost zástupců ministerstev a poslanecké sněmovny. Českou expozici oficiálně otevřel ministr dopravy Martin Kupka: „Český železniční průmysl je jedním z klíčových sektorů naší ekonomiky, který nejen drží krok se zahraniční konkurencí, ale v mnoha ohledech ji i předčí. Naši výrobci se aktivně zapojují do vývoje nejmodernějších technologií, systémů a komponent, které se uplatňují jak na domácím, tak na zahraničních trzích. Díky vlastnímu výzkumu a vývoji se české firmy podílejí na vzniku inovativních řešení, která splňují ty nejpřísnější standardy současné dopravy. Zejména v oblasti vysokorychlostní železnice, kde se již brzy začnou v České republice budovat nové tratě, hrají čeští výrobci významnou roli.  Jejich schopnost nabízet pokročilé technologie nám umožňuje být na špici nejen v rámci Evropy, ale i na globálním trhu.“

Místopředseda Hospodářského výboru PSP ČR Martin Kolovratník k tomu dodává: „Účast na podobných veletrzích je z pohledu propagace jednotlivých výrobců i celého sektoru železničního průmyslu velice důležitá. Ve svých expozicích kladly firmy důraz na udržitelnost, inovace, digitalizaci a také na produkty určené pro vysokorychlostní železnice. Neexistuje lepší důkaz o tom, že je jejich nabídka pro zahraničí zajímavá, než jsou nově uzavřené kontrakty. Zároveň mě potěšilo zahájení provozu nejmodernějších souprav ComfortJet na trase z Prahy do Berlína. Nejen, že se na výrobě vlaku podílí český průmysl, ale Česká republika díky tomu získává punc země, která je schopná spoluvytvářet dynamiku rozvoje evropské železnice. Osobně jsem s touto soupravou do Berlína přijel a byl jsem velmi příjemně překvapen.“ 

Vybrané podniky českého železničního průmyslu hodnotily svou účast na veletrhu InnoTrans následovně:

AMiT

Naši účast na veletrhu InnoTrans, stejně jako minulé ročníky, hodnotíme jako velice pozitivně, a to i v kontextu celkového objemu budoucích projektů. V rámci čtyřdenního veletrhu InnoTrans 2024 proběhlo téměř 200 formálních i neformálních schůzek, včetně setkání s našimi stávajícími zákazníky, tak i se zcela novými a zajímavými kontakty.

Návštěvníci veletrhu mohli již z dálky registrovat velkoformátové zobrazovací plochy s video prezentací společnosti AMiT, jejích výrobků, referencí, certifikací a realizovaných projektů pro světové výrobce kolejových vozidel. 

Nechyběly reálné ukázky produktů, navíc si návštěvníci veletrhu mohli sami vyzkoušet, jak fungují audio a video systémy AMiTu na zcela funkčním projektu, který jsme instalovali pro tuto příležitost na stánku společnosti AMiT.

AŽD

Společnosti AŽD se na mezinárodním veletrhu InnoTrans 2024 v Berlíně podařilo uzavřít významnou smlouvu o strategické spolupráci s australskou firmou DOWNER EDI RAIL PTY LIMITED. Cílem této spolupráce jsou dodávky zabezpečovacího zařízení pro železnice v Austrálii a na Novém Zélandu. Kromě toho se uskutečnila také důležitá jednání s vedením maďarských, polských a srbských železnic. Na veletrhu proběhla i další jednání, která otevírají AŽD příležitosti pro budoucí zahraniční spolupráci.

BONATRANS

Účast na veletrhu InnoTrans pro nás znamenala absolutní úspěch. Podařilo se nám zajistit si nové zakázky za přibližně 400 mil. Kč na dvojkolí pro nákladní vagóny a také na kola pro údržbu lokomotiv a kolejových vozidel pro přepravu osob. Realizovali jsme přibližně 250 jednání se zákazníky a dodavateli z více než 50 zemí z celého světa. 

PASSENGERA

Podařilo se nám uzavřít další zakázku v Ázerbájdžánu. Současně jsme si potvrdili další obchodní příležitosti, které očekáváme, že dotáhneme k podpisu během následujících měsíců. Současně to pro nás byla příležitost k setkání se zákazníky z celého světa. 

SVÚM

Pro SVÚM a.s. byla největším přínosem účasti na veletrhu možnost potkat mnoho stávajících i potenciálních obchodních partnerů a projednat s nimi obchodní i další možnosti spolupráce. Velkým přínosem je možnost workshopů s kolegy z jiných sektorů za účelem sledování trendů v oblasti materiálového vývoje nebo inovace v technologiích. Zároveň velmi pozitivně hodnotíme to, že během letošního veletrhu jsme podepsali smlouvy za cca 1,5 mil. Kč a projednali zakázky v objemu dalších cca 1 mil. Kč na rok 2025.

SVV Praha

Setkali jsme se na naší expozici s některými stávajícími klíčovými zákazníky a realizovali jsme také schůzky s potenciálními budoucími obchodními partnery, se kterými jsme probírali možnosti společných projektů. V návaznosti na realizovaná jednání předpokládáme budoucí obchodní zakázky pro rok 2025 v hodnotě cca 40.000 EUR.

ŠKODA GROUP

Veletrh InnoTrans můžeme hodnotit velmi pozitivně. Absolvovali jsme stovky schůzek se zákazníky napříč našimi trhy i klíčovými partnery. Představili jsme naši tramvaj pro Bonn oceněnou za dizajn, dále soupravu ComfortJet pro České dráhy na kterém spolupracujeme, a také naše digitální a signalizační technologie. Během veletrhu jsme podepsali opci v hodnotě 25 milionů EUR na prodloužení našich tramvají, které jezdí ve finském Tampere. A i když veletrh skončil, už nyní začínáme přípravy na další ročník za dva roky. 

T-CZ

Naše účast na InnoTrans 2024 byla z pohledu rozvoje obchodních aktivit T-CZ velmi úspěšná. Podařilo se informovat nové i stávající zákazníky o rozšíření produktového portfolia o aplikaci AI (umělá inteligence) a její využití na železnici. Potvrdili jsme si, že segmentace videa, autonomní řízení a prediktivní diagnostika jsou směry, kterými se bude svět železnic ubírat v následujících letech. V oboru radiokomunikací na železnici je jasný směr dalšího vývoje podpora FRMCS a těší nás, že na veletrhu InnoTrans jsme navázali nové technické a obchodní kontakty v tomto progresivním segmentu.

VÚKV

Hlavním přínosem pro VÚKV byla možnost setkat se s většinou našich zákazníků osobně a projednat budoucí zakázky. Co se týče objemu nově získaných zakázek, dostali jsme se na objem okolo 30 mil. Kč. A to nejen z Evropy, ale i z blízké či vzdálenější Asie. Třešničkou na dortu bylo ocenění RAILWAY AWARD 2024 v kategorii TOP-ARBEITGEBER BAHN & BAHNTECHNIK od Bahn Verband. Více informací o získaném ocenění: https://railway-award.info/top-arbeitgeber-2024/vukv/.