Metropole Zličín představí na třetím ročníku festivalu udržitelnosti budoucnost jídla

Praha, 4.10. – V průběhu října proběhne v nákupním centru Metropole Zličín již třetí ročník festivalu udržitelnosti, během něhož budou mít návštěvníci možnost seznámit se s aktuálními trendy v oblasti udržitelného stravování a zemědělství. Program zahrnuje výstavy a workshopy, které představí inovativní přístupy, jako je hydroponie, fermentace či využívání hmyzích proteinů, chybět nebudou ani praktické ukázky a soutěže.

Letošní ročník festivalu udržitelnosti v nákupním centrum Metropole Zličín, který probíhá od 1.10. do 31.10., je zasvěcen jídlu a budoucnosti našeho stravovaní. Dominovat mu bude ukázka hydroponického pěstování, které umožňuje pěstovat rostliny bez půdy, jen za pomoci vody a speciálních zařízení. O tu se postarali odborníci s českého start-upu GreenTech, kteří se jako vůbec první v ČR začali zabývat výrobou a vývojem hydroponických kontejnerů. Jejich hydroponická stanice URBI bude spolu s doprovodnou výstavou v nákupním centru Metropole Zličín přítomna po celý říjen. “Jsme rádi, že se nám podařilo s odborníky s GreenTech navázat spolupráci a ukázat široké veřejnosti, jak zemědělství může vypadat za pár let. Návštěvníci si navíc budou moci hydroponické pěstování sami vyzkoušet, a to hned první říjnový víkend na našem prvním workshopu,” říká marketingová managerka Metropole Zličín Michaela Machovičová. 

Vedle hydroponie tu budou přítomné i další výstavy a instalace na téma: jak neplýtvat jídlem od iniciativy ZACHRAŇ JÍDLO, cyklus kompostování od organizace KOKOZA nebo budoucnost bílkovin od SENS.

Zažít jídlo budoucnosti na vlastní kůži 

Každý víkend bude v nákupním centru patřit workshopům. Po už zmíněném workshopu hydroponického pěstovaní, který proběhne 5. a 6. 10., bude 12. a 13. října následovat workshop využití zbytků zeleniny, na kterém se účastníci naučí je zpracovat natě a vytvořit z nich chutné pesto, 19. a 20. říjen bude zasvěcen fermentaci a fermentační dílně. Poslední víkend pak budou mít návštěvníci možnost využít individuální konzultaci od výživové poradkyně. 

Kromě workshopů a výstav je pro návštěvníky připravena soutěž Vaříme pro lepší budoucnost, jejíž účastníci mohou přinést vlastní doma připravené bezmasé pokrmy a soutěžit o hlavní výhru, 10 000 Kč v konzumačních voucherech, které věnovala síť restaurací KOBE GASTRO GREOUP. 

Festival vyvrcholí v sobotu 26.10. kuchařskou show zaměřenou na vaření z hmyzu, jakožto alternativního zdroje bílkovin. Tady budou mít návštěvníci možnost “protein budoucnosti” i sami ochutnat. Součástí programu bude také setkání s odborníkem na hmyzí stravu Janem Škraňkou z projektu Brouk na talíři.

Více informací na www.metropole.cz