Piráti upozornili premiéra na klientelismus nejen ve VZP

Praha, 7. října 2024 – Předseda poslaneckého klubu Pirátů Jakub Michálek Interpeloval premiéra ohledně postupu v boji proti klientelismu, který je bohužel v České republice přítomný. Prestižní světový deník The Economist udělil v roce 2023 Česku celosvětově druhou příčku hned po Rusku v indexu “crony-capitalism” (klientelistického kapitalismu či kamarádšoftů) a upozornil, že nezdravě velký počet miliardářů získává své bohatství skrze svůj vztah ke státu.

Jakub Michálek ke své interpelaci říká: „Ve vedení VZP byl přes odpor Pirátů potvrzen Zdeněk Kabátek. Považuji za nešťastné, že na tuto pozici neproběhlo výběrové řízení, jak navrhovali Piráti. Kolem pana Kabátka se navíc vznáší několik podezřelých transakcí, ať už jde o vývoj nového informačního systému VZP za miliardy, obchody jeho syna s firmou závislou na úhradové vyhlášce, nebo historické smlouvy na ostrahu.“

Jakub Michálek se ve své interpelaci kromě setrvání pana Kabátka ve vedení VZP zaměřil i na řadu dalších problémů – mimo jiné na dotační podnikání, kdy ministerstva rozdávají miliardové dotace oligarchům, a neschopnost nahradit v dodavatelském řetězci Ministerstva spravedlnosti firmu CCA, která je trestně stíhána za legalizaci výnosů z trestné činnosti.

„Prorůstání klientelismu do fungování státu považuji za obrovský problém, doufal jsem, že ODS bude mít snahu dotační podnikání osekávat, ale bohužel pozorujeme spíše opak,” uzavírá Michálek.

Celý text interpelace naleznete zde: https://majak.pirati.cz/documents/445/Interpelace_opat%C5%99en%C3%AD_proti_klientelismu.pdf