Zoopark Zájezd otevřel novou expozici pro vzácné plazy z Orientu

Chovatelé v Zooparku Zájezd připravili novou expozici pro plazy ze suchých oblastí jihovýchodní Asie. Prostorné terárium obývá skupina želv barmských a pár agam pobřežních. U prvního jmenovaného druhu má středočeská zoo významné chovatelské úspěchy, druhý se chystá rozmnožit v blízké době.

Na první pohled celkem obyčejná, v přírodě ale extrémně vzácná. Řeč je o želvě barmské, která to ve své domovině nikdy neměla lehké. V přírodě byla ve velkém lovena pro maso nebo k tradiční asijské medicíně, což ji přivedlo až na pokraj vyhubení. Situace je dnes už naštěstí lepší, a díky chovatelským úspěchům se želvy barmské opět navrací do stepí v Myanmaru. Stále jim ale zůstává status kriticky ohroženého druhu. „Želvy barmské chováme od roku 2006. Hned v prvních letech se nám podařilo několik odchovů, ale bohužel jsme přišli o jedinou chovnou samici a ze všech mláďat se posléze vyklubali samci. Před pár lety se nám podařilo sehnat mladou samičku, které jsme dopřávali ty nejlepší pampeliškové listy a květy, aby brzy dorostla své budoucí nápadníky. Dnes je v expozici se dvěma samci, kteří se vylíhli přibližně před 15 lety přímo tady v Zooparku Zájezd. Zvládla je už dokonce přerůst a my jsme se dočkali i prvních mláďat,“ říká kurátor Jiří Marek ml. Začátkem letošního roku se chovatelům povedl úspěšný odchov a v zázemí právě pečují o 6 malých želviček barmských. Nyní jejich rodiče dostali prostornější expozici, která by měla lépe naplňovat jejich potřeby a odchovy se tak snad stanou každoroční radostí teraristů.

O dalším druhu, který obývá novou zájezdskou expozici, toho odborníci mnoho neví. „Třeba na červeném seznamu ohrožených druhů Mezinárodního svazu ochrany přírody IUCN se o agamách pobřežních dočtete velmi málo informací. Víme, že obývají několik oddělených částí pobřeží východního a jižního Vietnamu. Říká se jim také motýlí agamy, protože samci při námluvách roztahují pestře barevné části těla, které mají na bocích. Trochu tak připomínají motýla. Je to opravdu úchvatná podívaná a my moc doufáme, že takové chování budou moci návštěvníci pozorovat i v nové expozici, kde se ještěři zatím zabydlují. V současnosti jsme jediná zoo v ČR a jedna ze tří v celé Evropě, kde můžete agamu pobřežní spatřit,“ podotýká Marek ml. Agama pobřežní není žádný prcek. Samec může dorůstat délky až 60 cm. Dospělé agamy obývají písečně duny, kde si s oblibou vyhrabávají nory. „Jejich láska k hrabání nor se začíná projevovat i v nové expozici. Vytvořili jsme jim část s vyšším substrátem, kam doufáme, že samice časem snese vejce,“ doplňuje kurátor. Expozici původně obývali ohrožení leguáni modraví. Z chovného páru však zůstal jen samec, kterého nemělo smysl držet samotného. Zoopark Zájezd tak navázal kontakt s jedinou zoo v Evropě, která samici tohoto druhu má. Samec Vašík se tak vydal na cestu do Rakouska, kde v současnosti žije v Cuora Conservation Center a tvoří pár s místní samicí. „Doufáme, že jejich soužití přinese brzy i nějaká mláďata a k chovu leguánů modravých se časem opět vrátíme,“ vysvětluje kurátor.