PENNY staví nové logistické centrum ve Smiřicích u Hradce Králové

Praha, 8. října 2024  – PENNY pokračuje v expanzi, a kromě investic do nově otevřených a zrekonstruovaných prodejen nyní zahájilo výstavbu moderního logistického centra ve Smiřicích. Tento projekt, který v Královéhradeckém kraji vytvoří na sto nových pracovních míst, představuje investici v řádech stovek milionů korun. Spuštění provozu centra, které bude zásobovat prodejny PENNY v celých východních Čechách, je naplánováno na druhou polovinu příštího roku.

Již nyní jsme důležitou součástí české ekonomiky. Každoročně zde investujeme okolo jedné miliardy korun a dáváme práci tisícům lidí ve všech koutech republiky. Výstavba nového logistického centra ještě více posílí naší pozici na trhu a pomůže nám i v příštích letech dále expandovat a poskytovat našim lidem jistotu a stabilitu,“ říká Florian Naegele, CEO PENNY Česká republika a dodává: „PENNY tímto projektem znovu dokazuje svůj závazek k posilování regionální ekonomiky.“

Logistické centrum s rozlohou 25 tisíc metrů čtverečních (což přibližně odpovídá ploše 3,5 fotbalových hřišť), bude obsluhovat až 80 prodejen PENNY. Nový sklad potravin s kapacitou 24 500 palet zajistí nejen efektivnější zásobování jednotlivých prodejen, ale také přinese ekologické úspory při přepravě zboží. Díky výhodné poloze mezi Hradcem Králové a Jaroměří se zkrátí vzdálenosti, které musí nákladní automobily s dodávkami ujet mezi skladem a prodejnami, v průměru o 6,5 %.

„Otevření nového logistického centra ve Smiřicích výrazně zkvalitní naše služby a zlepší zásobování prodejen napříč celou republikou. Centrum Smiřice bude z velké části zásobovat prodejny v Královehradeckém a Pardubickém kraji. Dále nám umožní efektivněji zásobovat prodejny z okolí Krkonoš, Jeseníků a ze severní části Vysočiny,“ doplňuje Radek Hovorka, CFO PENNY zodpovědný za oblast logistiky, HR, IT a financí. 

Díky provozu logistického centra vzniknou v kraji nové pracovní příležitosti. Samotné centrum nabídne ve dvousměnném provozu práci pro více než 80 kmenových zaměstnanců v široké škále profesí, další pracovní příležitosti budou souviset také s rozšířením logistiky a servisu prodejen. 

„Výstavba nového logistického centra ve Smiřicích je významným impulzem pro rozvoj místní ekonomiky. Oceňujeme nejen vytvoření nových pracovních míst, ale také důraz na udržitelnost a moderní infrastrukturu, kterou tento projekt přinese,“ říká Luboš Tuzar, starosta Smiřic. 

Moderní logistické centrum nabídne novinku v podobě speciálního zchlazovacího dopravníku pro TKK boxy, díky čemuž se zvýší efektivita i kvalita logistiky čerstvých potravin. Mezi ekologické technologie, které budou ve Smiřicích využívány, patří například fotovoltaická elektrárna s bateriovým úložištěm nebo úsporná vodní zařízení. Pro vytápění centra pak bude využito také zbytkové teplo z technologií skladu. 

Sklad, který vyroste na brownfieldu, je zároveň navržen tak, aby minimalizoval dopady na okolní krajinu, a to od úplného počátku stavby až po samotné otevření a provoz. Udržitelný projekt je navržen tak, aby splnil kritéria certifikátu BREEAM v nejvyšším stupni. Ten hodnotí stavby hned v několika kategoriích, jako jsou energetická náročnost, emise skleníkových plynů, materiály, využití pozemku, znečištění nebo nakládání s odpady a vodou. V okolí logistického centra je naprojektována také sadová úprava s včelími úly a broukovišti.