Začíná Signal Festival. Rozzáří areál Pražského hradu, nabídne dva videomappingy a rozsáhlou Galerijní zónu

Přinášíme 10 tipů, jak si ho užít naplno

Čtyři dny nabité audiovizuálním uměním nejen ve veřejném prostoru nabídne Signal Festival od 10. do 13. října, každý den od 19:00 do půlnoci. Letošní ročník přinese dvě trasy – Hradčany a Centrum, uvede 22 uměleckých instalací a vůbec poprvé rozzáří i areál Pražského hradu. Součástí tras bude 7 zastávek placené Galerijní zóny a 2 videomappingy. Program také zahrnuje první ročník networkingové konference Signal Forum, která  11. a 12. října zaplní CAMP přednáškami s odborníky a odbornicemi z oblasti technologií, nových médií a vědy. Vstupenky na festival jsou k dostání online.

„Návštěvníky letos čeká mnoho skvělých instalací od českých i světových umělců. Doporučuji dva velkoformátové videomappingy, jeden na Arcibiskupský palác na Hradčanech a druhý na Městskou knihovnu v centru města. Výstavu Strange Attractions v Kunsthalle Praha, která zkoumá hranici mezi řádem a chaosem. Britské studio UVA v ní manipuluje s vnímáním pomocí kyvadla, LED panelů a laserové projekce. Na trase Centrum nevynechejte zvukovou instalaci Silent Echoes Billa Fontany, propojující zvony Notre Dame se zvuky ledových jeskyní Dachsteinu. Těším se také na videa Effets de Soir italského umělce Quayoly, která zachycují přírodní jevy malované impresionisty, projekce bude v Centru architektury a městského plánování. Tam bude na návštěvníky čekat i audiovizuální instalace, kterou festival vytvořil ve spolupráci se spolkem Díky, že můžem a která odkazuje k tématu svobody a demokracie,” říká ředitel festivalu Martin Pošta.

  • Areál Pražského hradu v novém světle

Hradčany letos povede jedna ze dvou tras, která ukáže na 2 kilometrech 7 instalací. První zastávkou je Jízdárna Pražského hradu, kde korejská umělkyně Seohyo vytvořila barevnou projekci složenou z prvků pražské architektury. Dále na trase návštěvníky čeká videomapping Filipa Hodase na Arcibiskupský palác. V Galerijní zóně je možné navštívit Národní galerii Praha – objekt Šternberského paláce s monumentálními objekty Jiřího Příhody a také interaktivní projekci Michaela Bielického a Kamily B. Richter ve Schwarzenberském paláci Národní galerie Praha. Jejich dílo mohou ovládat sami diváci díky kormidlu uprostřed nádvoří a měnit tím prvky na zdech. Díky spolupráci s Pražským hradem se lidé dostanou zdarma i do Jižních zahrad Pražského hradu, kde uvidí objekt zrcadlící své okolí od španělského studia SpY. Trasa je zakončena v galerii Kunsthalle Praha. Zde je k vidění výstava britského uskupení UVA, které je známé například díky spolupráci s hudební skupinou Massive Attack.

  •  Slavnostní zahájení videomappingem na Hradčanském náměstí

Dvanáctý ročník odstartuje 10. října od 19:00 slavnostním zahájením před Arcibiskupským palácem na Hradčanském náměstí. Je přístupné zdarma pro všechny, kteří chtějí vidět jako první videomapping Eternal Recurrence od digitálního tvůrce Filipa Hodase. Tento český a mezinárodně uznávaný umělec, jehož díla se stávají virálními, si mistrně pohrává s hranicí fikce a reality. Uměleckou projekci doprovodí hudba jednoho z nejúspěšnějších producentů a DJ v Česku Pavla Ridošky alias Rida.

  • Městská knihovna se promění v uměleckou plochu vizuálních projekcí

Festival letos přinese videomappingy hned na dvě budovy v historické Praze. Vedle Arcibiskupského paláce se publikum může těšit i na projekci na budovu Městské knihovny na Mariánském náměstí. Její fasáda inspirovala k videomappingové show španělsko-dánské vizuální duo Desilence. Jeho projekce The Rhythm of the Ocean přenese diváky do hlubin mocného živlu za hudebního doprovodu  držitelky pěti nominací cen Grammy Suzanne Ciani. 

Oba videomappingy budou zdarma a spouští se každých 15 minut od 19:00 do 24:00. Čekání mezi projekcemi si návštěvníci mohou zkrátit interaktivním videomappingem  národního pivovaru Budějovický Budvar ve spolupráci s TMBK.

  • Dostaňte se blíž, zažijte víc. Galerijní zóna slibuje unikátní zážitek

Signal Festival letos opět spolupracuje s předními kulturními institucemi a nabídne návštěvníkům příležitost vidět instalace na prestižních místech v Praze. Díla významných umělců a umělkyň budou k vidění v Jízdárně Pražského hradu, ve Šternberském a Schwarzenberském paláci, které spravuje Národní galerie Praha, v Kunsthalle Praha, Clam-Gallasově paláci s performancí Laterny magiky Národního divadla, Barokním refektáři dominikánského kláštera s instalací vzniklou ve spolupráci s festivalem Ars Electronica, a v Centru architektury a městského plánování (CAMP). Vstup do Galerijní zóny po celou dobu festivalu umožňuje vstupenka Signal Plus. Vstupenka Signal VIP je pak pro ty, kteří chtějí Signal Festival prožít bez front, čekání,  se vstupem do zóny o hodinu dřív, s welcome drinkem, možností Mercedes-Benz shuttle dopravy do Kunsthalle Praha a s komentovanou prohlídkou.

  • Moderní objekty Jiřího Příhody s odkazem na renesanční prvky 

Jiří Příhoda, jeden z předních českých umělců, vystaví ve Šternberském paláci Národní galerie Praha tři umělecká díla. Jeho instalace na pomezí architektury a sochařství zahrnuje díla Capriccio, oválný objekt UAPs využívající umělou inteligenci a experimentální příbytek Karbola. I přes statický charakter děl navozují iluzi pohybu díky precizní práci s geometrií, světlem a stínem.

  • Spojení divadla, performance a audiovizuálního umění 

Signal Festival letos už potřetí pokračuje v úspěšné spolupráci s multimediálním souborem Laterna magika. Tentokrát se návštěvníci mohou těšit na divadelně-taneční inscenaci Miřenky Čechové, která se odehraje na nádvoří historického Clam-Gallasova paláce. Diváci se během performance s názvem Iron Horse: Fractured ocitnou v roli cestujících čekajících na vlak a budou sledovat příběhy postav skrze okna projíždějících vlaků.

  • Nový rozměr reality na Staroměstském náměstí 

Dynamiku prostoru Staroměstského náměstí oživí audiovizuální instalace čínského umělce  Cao Yuxiho. Ta vychází z motivu totemu, symbolizujícího příslušnost k současné digitální společnosti. Instalace, inspirovaná motivem QR kódu a geometrickým tvarem monolitu, zobrazuje rozhraní mezi paralelně žitými světy. Audiovizuální instalace kombinuje prostorové zvuky digitálního a reálného světa. Patronem instalace je Skupina ČEZ.

  • Konference s astrobioložkou z NASA i umělci, co rozsvítili Empire State Building

Ve dvanáctém ročníku se festival digitální a kreativní kultury Signal Festival rozšiřuje o nové evropské kreativní fórum. Signal Forum vzniklo ve spolupráci se slovenským festivalem Sensorium a ve dnech 11. a 12. října 2024 nabídne přednášky, workshopy i doprovodné aktivity, které propojí profesionály z oblasti umění, vědy a technologií. Do Prahy přiveze 15 mezinárodně uznávaných řečníků, mimo jiné z NASA či CERNu.  

  • Z Matrixu do galerie. Výstava v Trafo Gallery doprovází program festivalu

Výstava The Red Pill v Trafo Gallery propojuje technologie s českým konstruktivismem. Umělci jako Pavel Korbička, Tereza Severová, Michal Pustějovský a další pracují se světlem, algoritmy a kódy, aby nabídli nový pohled na harmonii světa, podobně jako červená pilulka z Matrixu. Výstava bude doprovázena večerními venkovními instalacemi autorů Jana Poše, Lukáše Dřevjaného, Pavla Holečka, Marka Čihaře a Aleše Hvízdala a během festivalu bude otevřena zdarma až do půlnoci.

  • Partnerské instalace a spolupráce s institucemi

Hlavní partner festivalu Mercedes-Benz umístil na nádvoří Klementina své vozy, na kterých poběží animace oceňovaného studia Monument Office v čele s Václavem Mlynářem ve spolupráci se Signal Creative. Pozornost veřejnosti přiláká i audiovizuální objekt glo™ DIALOG, který vytvořil umělec Jan Hladil spolu s Jakubem Strachem alias DJ NobodyListen. Deset metrů vysoký šestiúhelník z LED panelů snímá pohyb diváků za pomoci infračervených kamer. Hudební záběr festivalu rozšíří v pátek a v sobotu Pražská plynárenská Stage na Karlově náměstí. Zde se publikum může těšit na vystoupení umělců Lazer Vikinga, DJ Robota nebo uskupení Lišaj&RealityCongress. Rozsáhlé instalace festivalu technicky zabezpečují  Technologie hlavního města Prahy.

Přehledně na festivalu s aplikací a mapou 

Při plánování tras poskytne nejlepší orientaci festivalová mapa. Zájemci ji najdou na lightpointech u každé instalace, na trasových navigacích nebo na webu Signal Festivalu. Pro pohodlné zobrazení mapy, ale i celého programu a dalších potřebných informací v mobilu si stačí stáhnout festivalovou aplikaci. Spolehlivého tištěného průvodce připravil festival ve spolupráci s Deníkem N. Sehnat ho lze na všech pokladnách u placených instalací, případně v ulicích od „signalistů“, tedy festivalových dobrovolníků. Po hradčanské trase i trase centrem Prahy je nejlepší se pohybovat městskou hromadnou dopravou, jako dobrý výchozí bod poslouží třeba stanice metra Malostranská, Staroměstská a Karlovo náměstí. Signal Festival si lidé nejlépe užijí po svých – a ještě mohou přispět na dobrou věc, pokud si stáhnou aplikaci EPP Pomáhej pohybem, skrze kterou Skupina ČEZ podpoří vybraný projekt.

O Signal Festivalu:

Signal je festival digitální a kreativní kultury. Spojuje současné vizuální umění, městský prostor a moderní technologie. Stal se nejnavštěvovanější kulturní událostí v České republice. Program je tvořen renomovanými zahraničními i českými umělci z oblasti vizuálního umění a light designu. Signal Festival je jedním z největších producentů současného umění u nás. Podporuje nejmladší české tvůrce, pořádá doprovodné programy pro odbornou veřejnost, studenty i děti. Spolupracuje s celou řadou zahraničních festivalů a kulturních institucí. Signal Festival 2024 se koná od 10. do 13. 10. 2024. 

Festival vzniká za podpory: hlavní město Praha – Signal Festival je podporován grantem hl. m. Prahy ve výši 6 000 000 Kč, Ministerstvo kultury ČR, Státní fond kultury ČR 

Hlavní partneři: Mercedes-Benz, Kooperativa, Skupina ČEZ

Zahraniční program Signal Festivalu 2024 vzniká díky podpoře Nadace PPF

Oficiální partner: Pražská plynárenská

Prémiový partner: ZDR Investments

Generální mediální partner: Česká televize

Hlavní festivalový deník: Deník N
Hlavní mediální partneři: Český rozhlas, JCDecaux, Respekt
VIP Partner: Forbes
Mediální partneři: CzechCrunch, Art&Antiques, CZECHDESIGN, Refresher, Prague Morning
Partneři: glo, PrusaLab, prototypová dílna Josefa Průši, Technologie hl. m. Prahy, Správa Pražského hradu, Praha 1, Praha 2, Kunsthalle Praha, CAMP, IPR Praha, Freshlabels, Národní galerie Praha 

Více informací na: signalfestival.com

Facebook: facebook.com/SignalFestival

Instagram: instagram.com/signalfestival