V dobré troubě připravíte jakékoliv jídlo – od polévky z pečené zeleniny přes křupavou pizzu, oběd s přílohami až po skvělý dezert. A klidně všechno najednou. S troubami Gorenje OptiBake to nebude žádná věda, ať už máte rádi, když se to všechno udělá samo, nebo se naopak v kuchyni cítíte jako doma a chcete mít pečení pod kontrolou. Nabídnou vedle krásného designu vzácnou kombinaci parní funkce a nejúčinnějšího pyrolytického čištění, předehřejí se rychlostí blesku a díky unikátnímu tvaru po vzoru kamenné pece upečou nejlepší pizzu ve městě. I cokoliv jiného. Pára a pyrolýza v jedné troubě? Ano, jde to Pára je skvělá vymoženost. Zvýrazní přirozenou chuť i s minimem soli a koření, přitom zachová vitamíny, barvu i strukturu použitých surovin. Připravený pokrm tedy bude nejen lahodnější, ale i zdravější. Možnost pečení s párou vám otevře úplně nové kulinářské možnosti – zelenina bude svěží a křupavá, maso plné šťávy a chuti a pečivo nadýchané. Parním asistentem jsou vybavené i některé nové trouby Gorenje OptiBake. Jednoduše stisknete tlačítko zásobníku na vodu na ovládacím panelu, do nádržky nalijete vodu, nastavíte příslušný parní program a trouba sama oznámí, kdy je ten pravý čas přidat páru. A co když je jídlo snědené a je čas na úklid trouby? Vůbec žádné drama se nekoná. Trouby totiž nabízejí něco velmi praktického – tři intenzity nejúčinnějšího automatického čištění pomocí pyrolýzy, kdy se všechny nečistoty samy spálí, a také ekologické čistění pomocí páry, které je ideální spustit po dokončeném pečení, dokud je ještě trouba horká. Není potřeba ztrácet čas Hektický způsob života nás nutí šetřit každou minutu. Proto přijde vhod, když je trouba výkonná a rychlá. Nejvyšší modely trub Gorenje OptiBake mají mimořádný teplotní rozsah 30-300 °C, a díky opravdu výkonným ohřevným tělesům se předehřejí na 200 °C za méně než pět minut – to je řadí na špičku na celém trhu. Přitom patří do nejúspornější třídy A nebo A+. Tvar HomeMade Trouby mají patentovaný klenutý vnitřní prostor po vzoru starých pecí na dřevo, nyní s novou konstrukcí topných těles a vylepšeným rozložením ventilačních otvorů. Ten zaručuje spolu s cirkulací vzduchu MultiFlow 360° rovnoměrné pečení i přípravu pokrmů až na pěti úrovních najednou bez promíchání vůní a chutí. Přitom ušetříte čas i energii. Pečte jednoduše i jako profesionál. Je to na vás Pokud hledáte pomocnou ruku, jsou pro vás jako stvořené automatické programy pro přípravu až 22 nejoblíbenějších pokrmů. Stačí zvolit typ jídla, hmotnost a trouba se sama postará o ideální výsledek i bez předehřívání. Vše je ověřeno profesionály, takže se není třeba bát neúspěchu, ani když v kuchyni začínáte. Mezi mnoha možnostmi nechybí ani program pro horkovzdušné fritování bez tuku, automatické pečení masa se sondou, pomalé pečení, pečení zmražených jídel nebo šetrné rozmrazování. A pro ty, co jsou v kuchyni jako doma, se bude hodit i možnost až třífázového pečení, kdy si nastavíte způsob ohřevu, teplotu i čas podle svých zkušeností až ve třech krocích přípravy pokrmu a pak už máte volné ruce. Více informací: cz.gorenje.com

Tisková zpráva NESEHNUTÍ ze dne 9. 10. 2024 – Nová podoba spotřebního koše zůstává veřejnosti stále neznámá. Státní zdravotní ústav  (SZÚ) nadále zatajuje detaily o připravovaných úpravách, které mají přinést dlouho  očekávané změny ve školním stravování. V květnu se dle tiskové zprávy SZÚ [1]  uskutečnilo pilotní testování tohoto spotřebního koše. Úřad však tají nejen obsah  spotřebního koše, ale dokonce i seznam škol, kde testování proběhlo. To mělo dle  schváleného harmonogramu [2] skončit již v září. NESEHNUTÍ kritizuje tuto  netransparentnost a vzhledem k nekomunikaci ze strany SZÚ vyjadřuje obavy, že  opakovaně posunutý termín změny vyhlášky o školním stravování bude opět odložen.

Testování spotřebního koše, které by mělo přinést zásadní změny ve stravování dětí a ovlivnit  práci zaměstnaných ve školních jídelnách po celé zemi, je stále úzkostlivě utajováno.  Ministerstvo školství mládeže a tělovýchovy (MŠMT), Ministerstvo zdravotnictví a SZÚ  nezveřejnily, na kterých školách testování probíhalo, ani jaké jsou jeho výsledky. Po testování,  které mělo být dokončeno v září 2024, nedošlo k zahájení legislativního procesu ke změně  vyhlášky o školním stravování. 

NESEHNUTÍ požádalo SZÚ o informace ohledně nového spotřebního koše i testování podle  zákona č. 106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím. Úřad však celou žádost odmítl,  včetně dotazu na školy, kde testování probíhalo, a to s odůvodněním, že „se neposkytují  informace týkající se budoucích rozhodnutí“. NESEHNUTÍ proti tomuto rozhodnutí podalo  odvolání. 

„Je alarmující, že úředníci a úřednice drží veškeré informace pod pokličkou. Transparentnost  tohoto procesu je naprosto zásadní, protože změny ve školním stravování budou mít přímý dopad  na zdraví dětí a pohodu rodin v celé České republice,“ uvádí Martin Hyťha z NESEHNUTÍ. „Místo  otevřené diskuse a spolupráce s odbornictvem a veřejností sledujeme extrémně utajovaný proces.“ 

NESEHNUTÍ opakovaně upozorňuje na neplnění termínů a nedostatečnou komunikaci v této  záležitosti. Změna vyhlášky, která měla podle dřívějších slibů vzniknout již v roce 2023, tak  nadále zůstává v nedohlednu. 

„Přesnou podobu návrhu na změnu vyhlášky a výsledky testování nezná nejen veřejnost, ale ani  lidé ze školních jídelen. Rodiče i školy mají právo vědět, jaké změny je čekají a na základě čeho jsou  navrhovány,“ komentuje Anna Neumannová z NESEHNUTÍ. „A ne, aby skupina úředníků a úřednic  tajila a zdržovala tolik potřebnou modernizaci školního stravování,“ dodává. O utajovaném  procesu testování také nedávno promluvila ve videu pro Jídelny.cz [3] Bc. Renáta Černá, DiS,  vedoucí školní jídelny v Dobřanech, kde testování probíhalo. Ani ona nebyla seznámena  s výsledky testování nebo s tím, jak bude naloženo s jejími připomínkami. 

Cílem proměny systému školního stravování, o kterou NESEHNUTÍ usiluje v kampani Pestré  jídelny [4], je větší podíl zeleniny, ovoce a luštěnin ve školní stravě. Kampaň se také zaměřuje na 

zajištění dostupnosti jídla pro všechny děti, včetně těch se stravovacími omezeními nebo  speciálními potřebami. Zda k tomu skutečně dojde, zůstává otázkou, protože návrh vyhlášky se  veřejně nediskutuje. Na konferenci Udržitelnost ve stravování veřejné správy konané dne 7. 10.  2024 Státní zdravotní ústav uvedl, že součástí novelizované vyhlášky bude tzv. „flexibilní  spotřební koš“, který umožní podávat i například vegetariánskou nebo rostlinnou stravu.  Konkrétní podoba tohoto flexibilního spotřebního koše a způsoby vykazování jeho naplňování  jsou však prozatím v utajení. 

NESEHNUTÍ proto apeluje na Státní zdravotní ústav, Ministerstvo zdravotnictví a Ministerstvo  školství mládeže a tělovýchovy k okamžitému zveřejnění výsledků pilotního testování a  k transparentnímu pokračování procesu tvorby nové vyhlášky o školním stravování. 

Odkazy: 

[1] Vesměs tradičně, ale lépe: Spotřební koš pro školní jídelny čeká po 30 letech aktualizace.  Tisková zpráva Státního zdravotního ústavu z 2. května 2024. https://szu.cz/tiskove zpravy/vesmes-tradicne-ale-lepe-spotrebn-kos-pro-skolni-jidelny-ceka-po-30-letech aktualizace/ 

[2] Schválený harmonogram novelizace vyhlášky č. 107/2005 Sb., o školním stravování: 

  • červen – září 2024: Pilotní ověřování navržených změn 
  • září 2024 – červenec 2025: legislativní proces, vývoj softwarových řešení se  softwarovými firmami, tvorba výkladové metodiky pro implementaci změn v praxi,  školení personálu školních jídelen a dozorových orgánů za účelem sjednocen výkladu a  postupu při implementaci změn do školního stravování. 

[3] Video rozhovor od Jídelny.cz s vedoucí školní jídelny v Dobřanech Bc. Renátou Černou, DiS.,  která byla zapojená do pilotního testování novelizace vyhlášky č. 107/2005 Sb., o školním  stravování: https://www.youtube.com/watch?v=c7kgYJmZPKk 

[4] Pestré jídelny, www.pestrejidelny.cz