Prodej klimatizací oproti předešlému roku vzrostl i navzdory krizi ve stavebnictví. Na co si dát při jejím výběru a provozu pozor?

Letošní úmorná vedra vedla mnoho domácností ke koupi klimatizace.  Ze statistik jednoho z předních výrobců klimatizací vyplývá, že jejich prodej v tomto roce vzrostl, a to i navzdory přetrvávající krizi ve stavebnictví. Vzhledem k tomu, že letní dny budou v příštích letech pravděpodobně ještě intenzivnější, lze předpokládat, že poptávka po klimatizacích bude nadále růst. Radost z tohoto, v dnešní době již v podstatě nepostradatelného zařízení, však může pokazit vyúčtování za energie na konci měsíce. Podle Mezinárodní energetické agentury (IEA) by celosvětová poptávka po elektřině měla v letošním a příštím roce růst nejrychleji za 20 let, a to i v důsledku velkých veder a používání klimatizací. Ani ta nejúspornější klimatizace nezajistí nižší účty za energie, pokud nejsou dodržována základní pravidla při jejím používání. Největší výzvy chlazení bývají často spojeny s lidským faktorem. Tento problém řeší inteligentní systém řízení Loxone, se kterým může být klimatizace až o 50 % úspornější.

„Mnozí lidé se domnívají, že investicí do nejmodernějšího zařízení automaticky dosáhnou úspor energie. Skutečností však je, že hlavní příčinou největších energetických ztrát je lidský faktor. Uživatelé často zapomínají na základní věci při jejím fungování, jako například vypínat topení, nebo zavírat okna. Inteligentní systém řízení v tomto ohledu efektivně eliminuje lidský faktor a automaticky reaguje na zapnuté topení, otevřené okno či nepřítomnost osob v místnosti. Kromě toho umí optimalizovat provoz dle předpovědi počasí i s ohledem na spotové ceny. Klimatizace by měla být řízena podobně jako topení v zimě, kdy nechceme, aby se budova přehřívala. To totiž vede nejen k neekonomickému hospodaření s energiemi, ale také k nekomfortu uživatelů. Klimatizace, která má v sobě zabudované inteligentní řízení, může být až o 50 % úspornější oproti té, která inteligentní řízení nemá,” uvádí Pavel Lískovec, Branch Manager Loxone CZ.

Vzhledem k tomu, že pořízení klimatizace není levnou záležitostí, měli by zájemci věnovat stejnou pozornost jejímu řízení jako výběru samotné chladicí jednotky. Investice do inteligentního systému je navíc ve srovnání s nákupem klimatizace finančně zanedbatelná. Bez této technologie se totiž klimatizace může stát jedním z největších žroutů energie v domácnosti či budově. Existují technologie, které umožňují již nainstalovanou běžnou klimatizaci transformovat do inteligentní během chvilky, navíc bez potřeby nekonečného množství kabelů. Jedním z efektivních řešení je AC Control Air od společnosti Loxone.

Při výběru klimatizace je klíčové zaměřit se na několik důležitých faktorů, které mohou později ovlivnit účty za energie. „Je nezbytné zohlednit velikost a umístění prostoru, který chceme chladit. Nesprávné dimenzování klimatizační jednotky, ať už je poddimenzovaná nebo předimenzovaná, může negativně ovlivnit její ekonomický provoz a spolehlivost. Lidé si často myslí, že dosáhnou energetických úspor tak, že budou klimatizaci zapínat nárazově několikrát za den, avšak opak někdy bývá pravdou. Snaží se co nejdéle vydržet vysoké teploty a teprve když jim je opravdu horko, nastaví klimatizaci na 16 °C, aby teplotu v místnosti co nejdříve snížili. Když takto místnost ochladí, či dokonce v případě zapomenutí podchladí, zvyšují potřebu chladícího výkonu a snižují účinnost klimatizace.  Obecně platí, že velké rozdíly mezi vnitřní a venkovní teplotou zvyšují nároky na chladící výkon a snižují účinnost klimatizace, a tím i spotřebu energie. Navíc, extrémní teplotní rozdíly mohou mít nepříznivý dopad na lidské zdraví. Ideální vnitřní teplota v letních měsících by se měla pohybovat mezi 24 a 26 °C, “ vysvětluje Ing. Jan Pinkas, obchodní a technický manažer společnosti SINCLAIR.

Společnost SINCLAIR letos prodala více než 15 000 setů klimatizačních jednotek. Dle statistik z minulých let se ukázalo, že trend prodejů každým rokem narůstá. 

O společnosti Loxone:

Společnost Loxone patří mezi přední hráče na českém i světovém trhu v oblasti inteligentní elektroinstalace a automatizace. Vznikla v roce 2009, kdy vstoupila na trh s vlastním Miniserverem, který způsobil revoluci v odvětví inteligentních domácností. Dnes Loxone přináší chytrá řešení nejen pro domácnosti, ale také pro komerční budovy jako jsou kanceláře, hotely, restaurace či sklady. Za dobu svého působení realizovala přes 300 000 projektů ve více než 100 zemích a v současnosti zaměstnává více než 1000 lidí po celém světě. Posláním společnosti Loxone je revolučně měnit způsob, jakým lidé žijí, pracují a tráví čas v budovách s pomocí sofistikovaného a plně integrovaného řešení. To totiž majitelům a správcům budov přináší nejen komfort a bezpečí, ale také velký benefit v podobě energetických úspor. Pro více informací navštivte www.loxone.com