Dny AI 2024 zahájeny, představí umělou inteligenci na 200 způsobů po celém Česku

Třetí ročník festivalu umělé inteligence Dny AI 2024 odstartoval. Do letošního programu se zapojilo celkem 24 měst České republiky a dohromady pořadatelé nabídnou přes 200 akcí. Ty představí umělou inteligenci v našem světě v nejrůznějších podobách. Oproti předchozímu ročníku proběhnou Dny AI napříč Českem souběžně ve dvou týdnech od 14. do 27. října. Mezi hlavními taháky je pestrý program pro širokou veřejnost s názvem AI 4 All.

Třetí ročník Dnů AI pořádá Česká národní AI platforma (CNAIP) pod záštitou prezidenta České republiky Petra Pavla, Ministerstva průmyslu a obchodu, Ministerstva vnitra a Hlavního města Praha. 

Dny AI 2024 byly neoficiálně zahájeny nedělním kulturním programem v Praze a Brně, kde také myšlenka tohoto festivalu umělé inteligence vznikla.  V moravské metropoli se odehrál první ročník a po loňském rozšíření do Prahy, Plzně a Ostravy letos Dny AI zavítají do všech regionů Česka.

Umělá inteligence se dotýká skutečně každého z nás, a proto jsme rádi, že ve spolupráci s našimi partnery se nám podařilo rozšířit Dny AI po celém Česku,” říká Lukáš Kačena, ředitel prg.ai a předseda České národní AI platformy. Nesmírně mě těší, jak aktivní je česká AI scéna a jakým nadšením pro spolupráci se může pyšnit,” dodává.

Hlavním cílem festivalu je přiblížit umělou inteligenci různým cílovým skupinám a dát prostor těm, kteří se této technologii a jejímu využití věnují. Obsahově Dny AI čerpají z mezioborovosti umělé inteligence. Dojde na její aplikace ve zdravotnictví, automobilovém či kreativním průmyslu, ale také ve sportu.

„V AWS věříme, že umělá inteligence je nejtransformativnější technologií naší generace s obrovským potenciálem pro ty, kdo se v ní vyznají. Abychom plně odemkli potenciál AI a zpřístupnili vzdělávání, chceme do roku 2025 poskytnout bezplatné školení 2 milionům lidí na celém světě skrze náš závazek ‚AI Ready’. Naše studie ukazuje silnou poptávku po talentech v oblasti AI, přičemž pracovníci v této oblasti vydělávají až o 47 % více. Jsme nadšeni, že můžeme podpořit Dny AI v České republice, které zprostředkovávají osvětu v oblasti AI, ML a cloudu, a odstranit tak bariéry v přístupu ke klíčovým technologiím,“ říká Jiří Svěrák, manažer pro veřejný sektor, Amazon Web Services v České republice.

Vedle desítek přednášek a workshopů mohou návštěvníci napříč Českem zavítat například na tematické akce pro firmy (AI 4 Business) nebo pro pedagogy (AI 4 Edu). Nejpestřejší obsah nabídne program pro širokou veřejnost všech věkových skupin (AI 4 All), který se koná ve většině měst 18. a 19. října. 

„Google se v Česku dlouhodobě věnuje rozvoji digitálních dovedností –  od roku 2016 jsme vyškolili přes 600 tisíc lidí. Program Google Digitální garáž – Nové základy se letos zaměřuje na školení o umělé inteligenci a pomáhá firmám i jednotlivcům začít  tyto nástroje používat v každodenním životě. Věříme, že generativní AI může zvýšit produktivitu a přispět tak k dlouhodobému růstu naší ekonomiky, proto jsme se rozhodli podpořit Dny AI, které přinášejí osvětu o umělé inteligenci do všech regionů,” komentuje  Ivana Kopková, marketingová manažerka Googlu.

Mezi tématy letošního ročníku nechybí kyberbezpečnost, etika nebo právo. V programu si zájemci mohou vybrat z komunitních meetupů, hackathonů a řady odborných akcí. Diskutovat se bude i nad českým velkým jazykovým modelem (LLM) a obecnou umělou inteligencí (AGI). Odlehčenější program zastoupí únikové hry s motivy AI nebo nasazení AI v baru. 

„CzechInvest dlouhodobě podporuje začínající inovativní firmy prostřednictvím projektu Technologická inkubace, mimo jiné v oblasti umělé inteligence prostřednictvím AI HUBu. V něm máme největší počet startupů ze všech technologických oblastí, což potvrzuje současný trend v Česku,“ uvedl Zdeněk Havel, ředitel AI HUB projektu Technologická inkubace, a dodává: „V rámci letošního ročníku Dnů AI opět pořádáme AI Startup Pitch Contesty v Brně a v Praze, kde budou moci startupy představit svoje projekty a získat na ně zpětnou vazbu.“

Většina z pestré palety akcí v rámci Dnů AI je pro návštěvníky zdarma. Na vybrané části programu je možné zakoupit vstupné. Bližší informace k programu jsou zveřejněny na www.dny.ai

O akci

Dny AI se každoročně konají během měsíce října, první ročník proběhl v roce 2022. Cílem akce je představit možnosti využití umělé inteligence, propojit a prezentovat to nejlepší, co česká AI scéna nabízí.

Pořadatelem je Česká národní AI platforma (CNAIP) spolu se 14 regionálními organizátory a ve spolupráci s projektem Technologická inkubace agentury CzechInvest. Regionálními organizátory jsou prg.ai, Brno.AI, Podnikatelské a inovační centrum BIC Plzeň, Moravskoslezské inovační centrum Ostrava, Inovační centrum Olomouckého kraje, Jihočeský kraj, Karlovarské inovační centrum, Královéhradecký krajský institut pro vzdělávání a inovace, Lipo.ink, Sféra Pardubice, Středočeské inovační centrum, Univerzita J. E. Purkyně v Ústí nad Labem – Přírodovědecká fakulta, Vysoká škola polytechnická Jihlava a Zlín AI.

Generálními sponzory akce jsou společnosti Amazon Web Services a Google, hlavními sponzory ČSOB a NEWTON Media, sponzory Qminers a Brainz Studios. Hlavním mediálním partnerem jsou Seznam Zprávy, mediálním partnerem Wired CZ.