Studium IT: Vstupenka do budoucnosti – Přijďte se přesvědčit na Den otevřených dveří FIT ČVUT

Svět IT se dnes vyvíjí závratnou rychlostí a ovlivňuje všechny aspekty našeho každodenního života. IT hraje klíčovou roli v mnoha odvětvích, od zdravotnictví, kde například pomocí metod AI pomáhá lékařům diagnostikovat nemoci, přes finance, kde optimalizuje investiční strategie, až po dopravu, kde autonomní vozidla slibují revoluci v bezpečnosti a efektivitě dopravy. Tento fakt vnímá Fakulta informačních technologií ČVUT v Praze (FIT ČVUT) již několik let. Přijďte se o tom přesvědčit na Den otevřených dveří FIT ČVUT, který se koná 9. 11. 2024 od 9:30 do 15:30. Je to skvělá příležitost pro všechny, kteří zvažují studium v oblasti informačních technologií.

FIT ČVUT je jednou z nejvýznamnějších vzdělávacích institucí v oblasti IT v České republice. S rostoucím významem IT roste i poptávka po odbornících. Například v oblasti AI se odhaduje, že do roku 2030 vznikne více než 97 milionů nových pracovních míst. To představuje obrovské příležitosti pro ty, kdo se rozhodnou pro studium IT, které zahrnují specializaci AI nebo znalostní inženýrství.

Studium na FIT ČVUT pokrývá všechny oblasti informatiky od informační bezpečnosti či softwarového nebo počítačového inženýrství, počítačovou grafiku nebo právě umělou inteligenci či znalostní inženýrství. Spolupráce fakulty s renomovanými firmami umožňuje studentům propojit teorii s praxí a zapojit se do reálných projektů. Studenti mají k dispozici 20 moderních laboratoří, které jim umožňují pracovat s nejnovějšími technologiemi a vyzkoušet si teorii v praxi. Zkušenosti mohou studenti nabrat i na studijních pobytech v zahraničí. Absolventi FIT ČVUT disponují silným kariérním potenciálem a širokými možnostmi profesního uplatnění téměř ve všech odvětvích se 100% zaměstnaností.

Den otevřených dveří FIT ČVUT nabídne zájemcům možnost nahlédnout do moderních prostor fakulty a seznámit se s vyučovanými specializacemi. Na přednášce o bakalářském studiu se zájemci dozvědí vše o studiu na FIT ČVUT a podmínek přijímacího řízení. Dále budou mít možnost setkat se se současnými studenty, kteří se podělí o své zkušenosti a tipy ze studijního života. Během komentované prohlídky fakulty se podívají do technologického zázemí a budou si moci prohlédnout i Národní technickou knihovnu. K dispozici bude také bohatý doprovodný program, kde si návštěvníci mohou vyzkoušet například virtuální realitu nebo se dozvědět o možnostech praxe. Den otevřených dveří tak představuje ideální příležitost k získání cenných informací a odpovědí na otázky týkající se studia IT na FIT ČVUT.

Své dveře otevře i 14 laboratoří FIT ČVUT s těmi nejmodernějšími technologiemi a ukázkami vědeckých projektů i studentských prací. Návštěvníci si budou moci prohlédnout například Laboratoř datových věd, jejímž cílem je zdokonalovat metody AI a používat je pro zpracování dat, modelování a reporting nebo Laboratoř pro testování uživatelského rozhraní, která rozumí uživatelské přívětivosti a pomáhá odhalovat chyby v designu UI. Laboratoř grafiky a herního designu nabídne na vyzkoušení VR headsety nebo interaktivní stěnu a Laboratoř etického hackování poodhalí, jak se studenti učí simulovat aktivity reálných útočníků, aby mohli najít slabiny systému a tím následně zvýšit jeho bezpečnost.

Více informací o Dni otevřených dveří FIT ČVUT https://fit.cvut.cz/dod

Fakulta informačních technologií ČVUT v Praze se zaměřuje na nejmodernější oblasti informatiky a informačních technologií. Nabízí moderní bakalářský, magisterský a doktorský studijní program Informatika. Velký zájem uchazečů o studium umožňuje dynamický rozvoj fakulty a výběrovost. Více informací najdete na www.fit.cvut.cz.

České vysoké učení technické v Praze patří k největším a nejstarším technickým vysokým školám v Evropě. Podle Metodiky 2017+ je nejlepší českou technikou ve skupině hodnocených technických vysokých škol. V současné době  ČVUT osm fakult (stavební, strojní, elektrotechnická, jaderná a fyzikálně inženýrská, architektury, dopravní, biomedicínského inženýrství, informačních technologií). Studuje na něm přes 19 000 studentů. V akademickém roce 2024/2025 má ČVUT v Praze akreditováno celkem 341 studijních programů, z toho 145 v angličtině. Kromě fakult tvoří ČVUT v Praze také šest ústavů (Kloknerův ústav, Masarykův ústav vyšších studií, Ústav tělesné výchovy a sportu, Univerzitní centrum energeticky efektivních budov, Český institut informatiky, robotiky a kybernetiky a Ústav technické a experimentální fyziky). ČVUT vychovává odborníky v oblasti techniky, vědce a manažery se znalostí cizích jazyků, kteří jsou dynamičtí, flexibilní a dokáží se rychle přizpůsobovat požadavkům trhu. Podle výsledků Metodiky 2017+ bylo ČVUT hodnoceno ve skupině pěti technických vysokých škol a obdrželo nejvyšší hodnocení stupněm A. V celosvětovém žebříčku QS World University Rankings je ČVUT na 420. místě a na 12. pozici v regionálním hodnocení „Emerging Europe and Central Asia“. V rámci hodnocení Subject Rankings 2024 pro „Architecture and Build Environments“ je ČVUT 151.–200., v „Engineering  Civil and Structural” je ČVUT mezi 201.–240. místem, v oblasti „Mechanical, Aeronautical & Manufacturing Engineering“ na 201.–250. místě, u „Electrical & Electronic Engineering“ na 201.–250. pozici. V oblasti „Physics and Astronomy“ na 201.–250. místě, „Natural Sciences“ jsou na 307. příčce. V oblasti „Computer Science and Information Systems” je na 201.–250. místě, v oblasti „Material Sciences“ na 251.–300. místě, v oblasti „Mathematics“ na 301.–350. místě a v oblasti „Engineering and Technology“ je ČVUT na 182. místě. Od roku 2020 je ČVUT členem aliance prestižních technických univerzit EuroTeQ. Ta představuje zajímavou a přínosnou příležitost pro studenty, vědecké pracovníky i zaměstnance zapojit se do projektu, který si klade za ambici posunout kvalitu vysokého školství na vyšší úroveň. Dalšími členy skupiny EuroTeQ jsou Technical University of Munich, Technical University of Denmark, Technical University of Eindhoven, École Polytechnique – L´X, Tallinn University of Technology, École polytechnique fédérale de Lausanne a Technion Israel Institute of Technology. Roku 2023 byla aliance rozšířena o HEC Paris a IESE Business School (University of Navarra). Více na www.cvut.cz.