Češi objevují kouzlo výběrové kávy. Jak poznat skutečně kvalitní kávu?

Tisková zpráva  30. 10. 2024 – Trh s kávou prochází významnou proměnou a zájem nejen českých spotřebitelů o kvalitní výběrovou kávu stále roste. Tomáš Kocáb, pražič kávy z Upraženo, představuje, jak poznat skutečně kvalitní kávu a proč stojí za to investovat do výběrových zrn.

„Výběrová káva není jen marketingový termín. Jde o kávu, která splňuje nejpřísnější kvalitativní kritéria s cuppingovým skóre nad 80 bodů, přičemž ty nejlepší překračují hranici 90 bodů,“ vysvětluje Tomáš Kocáb. „Na rozdíl od běžné kávy známe přesný původ zrn, datum sklizně i způsob zpracování.“

Rostoucí zájem o kvalitní výběrovou kávu

„V posledních letech jsme zaznamenali výrazný nárůst zájmu českých spotřebitelů nejen o výběrovou kávu, ale také o kávy zpracované netradičními metodami,“ uvádí Adéla Ladman, provozní ředitelka Upraženo. „Naši zákazníci stále více oceňují kvalitu a jsou ochotni investovat do výjimečných chuťových zážitků.  Proto již brzy na trh uvedeme prémiovou řadu výběrových káv, které uspokojí i ty nejnáročnější milovníky kávy.“

Malé farmy, prémiová kvalita

Kvalitní kávové zrno často pochází z malých farem, kde se produkce počítá na kilogramy místo tun. „Právě tento osobní přístup a péče o každé zrno se odráží v konečné kvalitě,“ dodává Kocáb. Výběrová káva i mikroloty, které jsou na kvalitativním žebříčku na vrchních příčkách, jsou produkovány již prakticky ve všech zemích exportujících kávu. Zajímavý vývoj lze aktuálně pozorovat například v Kolumbii, kde vedle standardní produkce vzniká výběrová káva té nejvyšší kvality.

Inovativní zpracování

Současným trendem jsou experimentální metody zpracování. „Různé metody zpracování mohou zvýraznit přirozenou kyselost nebo naopak sladkost kávy. Na zpracovatelských farmách experimentují s anaerobní fermentací či infuzí ovoce nebo rumu. My následně tuto speciálně upravenou kávu pražíme,“ popisuje Kocáb.

Klíčové znaky kvalitní kávy 

Pro spotřebitele Kocáb doporučuje sledovat několik klíčových znaků. Zásadní je datum pražení a vůně, přičemž čerstvá káva by měla mít výraznou vůni. Důležitý je také vzhled zrn, která by měla mít stejnou barvu bez skvrn. Neméně podstatný je původ a zpracování kávy, kde by měly být dostupné transparentní informace o farmě a použitých metodách. V neposlední řadě může spotřebitel také hledat podle označení „výběrová káva“ nebo podle získaných ocenění. „Jsme hrdí, že naše kávy získaly již šestkrát ocenění Great Taste, která jsou považována za gastronomické Oscary,“ uzavírá Kocáb.

O společnosti Upraženo:

Samotná společnost Coffee concept s.r.o., vznikla v roce 2019, e-shop Upraženo funguje již od roku 2013. V roce 2019 tři tehdejší majitelé začali s prodejem kompatibilních kávových kapslí a především se pustili do svého velkého snu – budování pražírny kávy. Rok trvalo, než s kávami vyrazili do světa a vznikla tak pražírna Upraženo – světová káva s beskydským srdcem.

Beskydská pražírna Upraženo získala v průběhu 2 let celkem 6 ocenění Great Taste Awards. Dvojnásobné ocenění si odnesla jejich vlajková loď a bestseller – 100% Arabica z Brazílie. V roce 2023 navíc jako jediná česká pražírna získala dvouhvězdičkové ocenění v rámci této potravinářské soutěže.