Vánoční stůl očima farmářky: Z pole až na talíř

Zatímco většina z nás začíná s vánočními přípravami až v prosinci, na českých farmách se pracuje na štědrovečerních dobrotách už o mnoho měsíců dříve. Jarní setba, letní péče o pole a podzimní sklizeň – to vše jsou kroky, bez kterých by naše vánoční tabule nebyla úplná.

Farmář má takové malé Vánoce již v podzimních měsících a těmi je sklizeň. Je to vlastně takový malý zázrak – sledovat celou tu cestu od semínka až po hotové produkty na svátečním stole,“ říká Tomáš Trávníček, ředitel pro strategii Verdi fondu farem, který nabízí možnost investovat do farem a zemědělské prvovýroby.

Český zemědělský sektor má obrovský potenciál. Když vidíte, kolik práce, odbornosti a péče se skrývá za vším, co vyprodukujeme, uvědomíte si, jak důležité je podporovat lokální zemědělskou produkci. Nejde jen o ekonomickou soběstačnost, ale především o zachování know-how a tradice českého zemědělství pro další generace,“ vysvětluje Trávníček.

Farma nespí

Je jen několik profesí, které mají nepřetržitý provoz. Ve zprávách na Štědrý den často vidíme zdravotníky, hasiče nebo policisty, kteří drží službu a místo štědrovečerní večeře se starají o naše pohodlí a bezpečnost. Do skupiny těch, kteří nemohou vypnout ani ve sváteční dny, patří také zemědělci. Provoz na většině farem totiž neutichá ani na Štědrý den. O zvířata musí být postaráno, nic nejde ošidit. 

Příkladem takové nepřetržité péče je farma Druhá Poběžovická, která je součástí portfolia Verdi fondu farem. Už jako malá holka jsem vyrůstala v rodině, kde práce v zemědělství byla přirozenou součástí každého dne,“ říká Barbora Hojdová, zootechnička, která se na této farmě stará o více než 5000 kusů prasat. Pamatuji si, že jsem v dětství chodila na Štědrý den s mamkou a taťkou do práce, tam jsme si se všemi popřáli hezké svátky a nezapomněli jsme popřát i prasátkům. Zlaté prasátko jsem sice nikdy neviděla, zato naše krásná růžová prasátka jsem vídala každý den.“

Farmářské Vánoce

I tak jsou Vánoce na farmě specifickým obdobím. Přichází čas, kdy si zaměstnanci mohou vybrat zaslouženou dovolenou po náročné sezóně. Je to vlastně první dlouhá dovolená během celého roku. Jde to, protože práce na poli dočasně utichly. Ale zemědělci, kteří pracují v živočišné výrobě, nemají dovolenou ani na Štědrý den. Opomenout se nedá ani nepřetržitý provoz bioplynových stanic. Ty musí být i na Štědrý den nakrmeny.

Na Štědrý den ráno se v práci všichni sejdeme, každý přinese cukroví a bramborový salát na ochutnání a hodnotíme, komu se to letos povedlo nejlépe,“ popisuje sváteční atmosféru Hojdová. Vánoční výzdoba je samozřejmostí, stejně jako to, že prasnicím na hale z rádia znějí vánoční písně. Ošetřovatelky si při práci broukají, všude vládne pohoda, žádný stres, vždyť jsou přece Vánoce!“

Pro Barboru Hojdovou jsou Vánoce především o předávání lásky k zemědělství další generaci. Práce rodičů se mi vždycky moc líbila, tak v této rodinné tradici pokračuji dál i se svojí vlastní rodinou. S láskou a nadšením k této práci vychováváme naše dvě malé děti, které mají ke zvířátkům moc hezký vztah,“ říká s úsměvem.

Vánoční nadílka

Na Štědrý den se nenarodil jen Ježíšek, rodí se nám i nová selátka, tak máme pohotovost vlastně celý den. O práci se všichni spravedlivě podělíme a když máte kolem sebe ten správný tým nadšenců, jde vše hladce,“ popisuje Hojdová. Po kontrole farmy si ještě stihneme popřát se všemi hezké svátky a odjíždíme domů za dětmi. Po návratu už jdeme společně připravovat vánoční tabuli. Obalujeme řízky z kapra i z prasátka, děti nám nadšeně pomáhají a vždy se ptají, jestli jsou řízky z prasátek od nás. Samozřejmě, jsou totiž nejlepší!“

Až letos usednete ke štědrovečerní večeři, zkuste si vzpomenout na to, že za většinou surovin na vašem stole stojí práce českých farmářů. Je to koloběh, který se opakuje každý rok. My zasejeme, příroda dá růst a šikovné ruce potom promění naše plodiny ve vánoční dobroty. A právě tento koloběh, spojující tradici s moderním hospodařením, se snažíme v rámci Verdi fondu farem podporovat a rozvíjet,“ říká Trávníček.

Za tradiční českou vánoční večeří se tak skrývá příběh lidí, kteří po celý rok pečují o půdu a zvířata, pastviny a krajinný ráz. A všichni mají společný cíl. Vyprodukovat kvalitní potraviny v dostatečném množství. Navazují tak na tradici českého zemědělství, které díky investicím a modernizaci může konkurovat evropské produkci při zachování nejvyšších standardů kvality.

Po rozbalení dárečků pod stromečkem poděkujeme Ježíškovi a odjíždíme do práce ošetřit čerstvě narozená selátka. Děti chápou, že o zvířátka se musíme postarat každý den. Takovou práci musí člověk dělat s láskou a naše skvělá parta i já ji opravdu milujeme,“ uzavírá Hojdová.