15.1.2025, Valtice – Vinařský rok některým vinařům nekončí na podzim toho kalendářního, ale až začátkem toho následujícího, kdy lisují vzácné slámové víno. V rodinném vinařství Château Valtice – Vinné sklepy Valtice se poslední hrozny Pálavy lisují dokonce až po 100 dnech ležení na slámě. A jejich čas nastal právě v těchto dnech.
„Naše vinařství se výrobou slámových vín zabývá již desítky let a jsme zvyklí, že se nám vinařský rok přehoupne vždycky až do dalšího kalendářního roku, protože hrozny musí ležet na slámě nebo rohožích minimálně 90 dní,“ říká David Šťastný z Château Valtice – Vinné sklepy Valtice.
Základem úspěchu je, aby vinař měl dokonale zdravé hrozny, protože jen ty vydrží bez úhony přes tři měsíce uložení, kde ztrácí vodu a koncentrují se v nich všechny chutě a aromatické látky.
„Sběr hroznů odrůdy Pálava proběhl 23. září 2024 na naší prémiové vinici Brodské stráně, která proslavila valtické vinaře ve světě mimo jiné vínem z odrůdy Sauvignon ročník 1997, které bylo absolutním šampionem na světové výstavě ve slovinské Ptuji,“ přibližuje právě lisované hrozny David Šťastný.
Odrůda Pálava se díky své vyšší přírodní cukernatosti a nádherné vůni, připomínající květ růže a lipového medu, pro výrobu slámového vína výborně hodí. Po sklizni uložili ve Valticích na slámu z vlastní BIO farmy cca 5 000 kg hroznů této odrůdy, aby zde ztratily skoro polovinu ze své hmotnosti a poskytly surovinu pro výrobu cca 900-1000 litrů slámového vína.
A protože je výsledná šťáva z hroznů skutečně koncentrovaná, trvá i proces výroby slámového vína násobně déle než výroba ostatních vín. Jen lisování potrvá minimálně tři dny a i díky následnému zrání si na slámové víno ročníku 2024 budeme muset po počkat téměř dva roky. Malá výlisnost, řada rizik a náročnost spojených s výrobou dělá ze slámových takovou vzácnost.
V České republice se v průměru vyrobí jen cca 7 500 litrů slámových vín ročně a jejich výrobou se zabývá asi jen 20 vinařů.
Lisování posledních hroznů je také správný čas, aby David Štastný z Château Valtice – Vinné sklepy Valtice zhodnotil vinařský rok 2024:
Rok 2024 nezačal vůbec optimisticky. Po teplém jaru, kdy réva mohutně obrazila, zasáhla vinice přírodní katastrofa v podobě jarních mrazů, které zlikvidovaly až 50 % úrody hroznů v ČR.
Je smutné, že až přírodní katastrofy přimějí některé lidi se zamyslet nad tímto tradičním domácím zemědělským oborem. Proto si každý vinařský stát chrání vinařství a vinohrady jako svůj klenot.
První vinobraní začalo hodně brzy, a tak si milovníci moravského burčáku přišli na své již v srpnu. Sběr hroznů však nebyl ani v půlce a po vydatných deštích v „příznačné datum“ pátek 13. přišla další katastrofa – povodně. Naštěstí ale i přes nadměrné deště a vlhko zůstalo zdraví hroznů dobré.
Druhá polovina vinobraní pak už patřila nádherně slunnému počasí. Hrozny na Moravě tak mohly krásně dozrát. Redukce sklizně hroznů způsobená jarními mrazy významně snížila objem sklizených hroznů, ale zase pomohla k jejich vyšší kvalitě. Díky vyšším teplotám na Moravě se jeví ročník 2024 skvělý i na červená vína.