Dubajská čokoláda se stala virálním fenoménem, má údajně unikátní chuť a luxusní vzhled. V západní Evropě se na ni stojí fronty. Produkt vznikl u menší čokoládovny v Dubaji a nyní se ho snaží napodobit další firmy po celém světě, také v Česku. „I když je to možná ekonomický nerozum, tak ji do naší nabídky přidávat zatím nechceme. Symbolizuje pro nás nutriční hodnoty, které nesouzní s naší filozofií – například ve větším využívání rostlinných olejů. Namísto toho jsme připravili pralinky plné pistácií naší receptury a chystáme pro naše zákazníky chutné alternativy. Máte se na co těšit,“ prohlásil Petr Kovařík majitel Pražské čokolády Steiner & Kovarik. Pistáciové pralinky jsou již k dostání na webu a v kamenných obchodech.
Zejména během posledních měsíců se dubajská čokoláda stala symbolem luxusu ve světě sladkých delikates. Obrovský zájem budí na sociální médiích, které doslova zaplavují nadšená videa a recenze. Byla vytvořena v Dubaji už v roce 2021 výrobcem Fix Dessert Chocolatier. „Jsme samozřejmě rádi, že se takovým způsobem globálně proslavil čokoládový produkt, který se stal fenoménem. A naprosto respektuji jiné výrobce, kteří naskočili na jeho vlnu a nabízejí, po čem v této době zákazníci touží. Ochutnali jsme však mnoho variant dubajských čokolád a nesplňovalo to, co jsme viděli u virálních videí,“ vysvětlil Petr Kovařík z Pražské čokolády Steiner & Kovarik, která od letošního roku bude disponovat kakaovými boby z vlastní plantáže v Bolívii a jejím cílem je co největší zvýšení produkce bean-to-bar (od bobu po tabulku).
Luxusní česká alternativa plná pistácií
Výrobci z pražských Řep nabízejí zákazníkům alternativy dubajské čokolády. „Jedná se o devět pralinek, kde zákazníci najdou kvalitní čokoládu na povrchu a uvnitř pistácie s bílou čokoládou. Žádné náhražky, žádné chemikálie. Proto naše pralinky vydrží pouze tři měsíce od výroby a děláme je v limitované edici, aby se dostaly k lidem maximálně čerstvé,“ prohlásil Petr Kovařík, kteří se společně se svojí partnerkou Silvií Steinerovou dlouhodobě zaměřují na edukaci veřejnosti o zdravotních přínosech čokolády a kakaových bobů, často do tabulek čokolády s vysokým obsahem kakaových bobů přidávají také přírodní antioxidanty a různé byliny.
https://www.prazskacokolada.cz/gurmanske-pralinky/pralinky-s-pistaciovou-naplni–99g/
O Pražská čokoláda Steiner & Kovarik
Vše začalo v roce 2005 vzkříšením legendární cukrovinkářské značky Nachfolger. V roce 2011 vzniká prémiová značka luxusních čokolád Steiner & Kovarik a od roku 2018 se zaobírá vlastní výrobou po vzoru bean-to-bar. Ruční výroba firmě umožňuje doslazovat jimi vyrobenou čokoládovou hmotu zdravějším kokosovým cukrem, který má nižší glykemický index než bílý cukr. Zdravé delikatesy této značky bodují v mezinárodních gurmánských soutěžích – Pražská čokoláda obdržela několik ocenění v soutěži Great Taste i International Chocolate Awards, kde jejich 44% mléčná čokoláda Aluna v roce 2019 získala v kategorii Evropská bean-to-bar stříbrnou medaili za chuť a zlato za použití kokosového cukru. A stříbrnou na Světová bean-to-bar a speciální za kokosový cukr. To bylo vůbec poprvé, kdy na celosvětové úrovni v této kategorii získala takto vysoké ocenění česká čokoláda. V loňském roce byli ocenění stříbrnou medailí na světové úrovni International Chocolate Awards za Alunu bílou čokoládu s hlívou ústřičnou. V sortimentu firmy najdete mandle v čokoládě, ovoce v čokoládě, pralinky, mandaly, ruby čokoládu, český nugát a další.