Praha/Praha – Vinoř (Ctěnice)/Liberec/Hasištejn (Krušné hory)/Harrachov (Krkonoše), 5. května 2025 – Designová restaurace Talíř na Václavském náměstí, romantická zámecká restaurace Chateau Ctěnice, oceněná liberecká restaurace Zlatý kohout zařazená do prestižního průvodce Gault&Millau, horská restaurace Rendlík v malebném prostředí a krkonošská restaurace Končina v Harrachově – pět restaurací v různých lokalitách České republiky patřících do skupiny PYTLOUN RESTAURANTS připravilo na květen speciální jarní chřestové menu, které oslavuje svěžest sezónních surovin prostřednictvím sofistikované moderní kuchyně, která potěší i nejnáročnější gurmány.
Za kulinářskými kreacemi stojí talentovaný tým pod taktovkou šéfkuchaře Denise Wágnera, který dohlíží na restaurace Talíř, Chateau Ctěnice, Rendlík a Končina, zatímco v libereckém Zlatém kohoutovi v Pytloun Grand Hotelu Imperial exceluje šéfkuchař Jan Martínek. Společně vytvořili delikátní jarní menu plná lehkosti, fantazie a prvotřídních sezónních ingrediencí.
„Naše květnové menu je gastronomickou ódou na jaro ve všech jeho podobách. Hosté se mohou těšit na harmonickou symfonii jemných, a přesto výrazných chutí – od svěžích tónů malin s květovým prachem až po mistrovské kombinace zeleného a bílého chřestu. Každý pokrm vypráví příběh probouzející se přírody, kde citronovo-bylinkový sabayon přináší osvěžující lehkost a pečlivě vybrané sezónní ingredience se spojují v dokonalé souhře. Naším cílem bylo vytvořit menu, které nejen potěší chuťové pohárky, ale také probudí všechny smysly a přinese nezapomenutelný zážitek,“ říká šéfkuchař Denis Wágner.
„V našem jarním menu jsme se nechali inspirovat čistotou a vitalitou jarní přírody. Hlavní hvězdou je nepochybně bílý chřest – král jarní kuchyně – kterému jsme dali prostor vyniknout v každém chodu. Jeho delikátní chuť umocňujeme kontrastem svěžích citrusových tónů, šťavnatosti grilovaného lososa a bohatostí tradiční holandské omáčky. Pro dokonalé završení kulinářského zážitku nabízíme teplý jahodovo-rebarborový crumble s vanilkovou zmrzlinou, který harmonicky balancuje mezi jemnou kyselostí a sladkostí. Každý pokrm jsme komponovali tak, aby byl nejen gastronomickým, ale i vizuálním potěšením,“ dodává Jan Martínek, šéfkuchař restaurace Zlatý kohout.
Restaurace Talíř (Praha)
Chřestová jarní symfonie v Talíři, 10.5. – 31.5 2025 / 12:00 – 22:00 hod
3 chodové menu, které vás vezme na výlet chutí – od první lžičky po poslední doušek.
V restauraci Talíř slavíme jaro tím nejlepším, co nabízí – svěžestí, barvami a nevšedními kombinacemi. Přijďte si vychutnat jedinečné chřestové menu, kde se snoubí sezónní suroviny, precizní řemeslo a kreativní duše našich kuchařů.
- Polévka: Krém ze zeleného chřestu s olejem z medvědího česneku, raviolou a ořechovým prachem
- Hlavní chod: Grilované filátko z pražmy královské, chřestové lívance a šafránový krém s pečenou červenou řepou
- Dezert: Chia pudink s chřestem a kokosovou vůní s coulis z lesního ovoce
3 CHODOVÉ MENU – 900 Kč
Restaurace Chateau Ctěnice (Praha – Vinoř):
Jarní inspirace, 10. 5.–31. 5. 2025 12:00–21:00 hod
- Předkrm: Tartar se zeleného chřestu s kachním zauzeným prsem a francouzskou omáčkou Choron, maliny a květový prach – 255 Kč
- Polévka: Krém z bílého chřestu s bramborovou kroketou s vůní bazalky a mandlovými lupínky – 110 Kč
- Hlavní chod: Grilované filátko z pražmy královské, chřestový gratin a šafránový krém s pistáciemi a pečenou řepou – 395 Kč
- Variace zeleného a bílého chřestu s hráškovými lívanci, ztraceným vejcem a citrónovo-bylinkový sabayon – 360 Kč
- Dezert: Panna cotta z podmáslí s jahodami a čokoládou – 145 Kč
Restaurace Zlatý kohout (Liberec)
Chuť jara, 1. 5.–31. 5. 2025 ne–čt 18:00–21:30 hod, pá–so 17:00–21:30 hod
- Polévka: Sametový krém z pečeného bílého chřestu kapkou citronového oleje a krutony – 90 Kč
- Hlavní chod: Filátko z lososa na grilu, servírované s čerstvým chřestem, jemnou holandskou omáčkou a svěžími pažitkovými brambůrkami – 499 Kč
- Pro vegetariány rádi připravíme lahodnou verzi s pošírovaným vejcem – 249 Kč
- Dezert: Jahodovo-rebarborový crumble s vanilkovou zmrzlinou – 125 Kč
Restaurace Rendlík (Krušné hory)
Květnová harmonie, 10. 5.–31. 5. 2025 12:00–22:00 hod
Nechte se unést jemností jarních chutí v pečlivě sestaveném menu, kde hlavní roli hraje král sezóny – chřest. Každý chod propojuje svěžest a lehkost jarních surovin s delikátními kombinacemi chutí.
- Polévka: Jemný krém z bílého chřestu s bramborovou kroketou, mandlovými lupínky a olejem z medvědího česneku– 90 Kč
- Hlavní chod: Kuřecí roláda s kopřivovou nádivkou na červeném víně, podávaná s chřestovým rizotem a křupavými bazalkovými chipsy
- Dezert: Chřestové brownies s mátovým sorbetem a jemným ořechovým prachem
3 CHODOVÉ MENU – 550 Kč
Restaurace Končina (Harrachov, Krkonoše)
Jarní inspirace, 10. 5.–31. 5. 2025 12:00–22:00 hod
Připravili jsme pro vás menu, které oslavuje jaro a vše, co tato sezóna nabízí. Vychutnejte si jemný krém z bílého chřestu s aromatickou medvědí česnekovou esencí, následovaný lahodnou kuřecí roládou s kopřivovou nádivkou. K tomu křehké rizoto s chřestem a bazalkovými chipsy, které doplní celkový zážitek. Na závěr vás čeká sladká tečka – panna cotta z podmáslí s čerstvými jahodami a čokoládou.
- Polévka: Jemný krém z bílého chřestu se sýrovou bruschettou, mandlovými lupínky a olejem z medvědího česneku
- Hlavní chod: Kuřecí roláda s kopřivovou nádivkou na červeném víně, podávaná s chřestovým rizotem a křupavými bazalkovými chipsy
- Pečená jehněčí plec s medvědím česnekem a jarní nádivkou, šťouchané brambory – 395 Kč
- Dezert: Panna cotta z podmáslí s jahodami a čokoládou
3 CHODOVÉ MENU – 550 Kč
Chřestový krém podle šéfkuchaře Denise Wágnera
Chřestová sezóna začala! I když je sezóna chřestu velmi krátká (od poloviny dubna do konce června), měli bychom stihnout uvařit tento vynikající chřestový krém. Chřest (asparagus) je velmi zajímavou jarní zeleninou. Nejlépe chutná čerstvý, ten poznáme podle tuhých a pevných hlaviček. V lednici ho uchováváme nejdéle 3 dny buď zabalený v mikroténových sáčcích nebo ve fresh folii.
Jaký je rozdíl mezi bílým a zeleným chřestem?
Bílý chřest (je bledý, protože se k němu nedostane slunce, neprobíhá v něm fotosyntéza a nevzniká chlorofyl) se loupe celý, od hlavičky. Zelený chřest se nemusí loupat od shora, záleží na tom, jak je starý. U zeleného chřestu (jehož výhonky se nezakrývají, a proto vytvářejí chlorofyl – zelené rostlinné barvivo, je obvykle dražší než bílý) stačí oloupat cca poslední 1/3 výhonku, mladý zelený chřest není potřeba loupat vůbec. K loupání použijeme obyčejnou škrabku na zeleninu.
Chřest je plný vitamínů a minerálů a má výborné detoxikační účinky. Má také pozitivní zdravotní účinky při léčení ledvin, zánětů močového měchýře, dny a revmatismu.
4 porce
Ingredience:
- Chřest – 8 ks
- Odřezky z chřestu (stonky, slupky) – 500 g
- Máslo – 80 g
- Mouka – 2 lžíce
- Zeleninový vývar – 1 l
- Smetana ke šlehání – 250 ml
- Sůl, bílý pepř
Postup:
Z chřestu odřízneme hlavičky a nožičky chřestu oloupeme. Ty pak nakrájíme na špalíčky. Na rozpuštěném másle orestujeme slupky a špalíčky chřestu, které zasypeme moukou, osmahneme a zalijeme zeleninovým vývarem. Přidáme sůl, pepř a vaříme přibližně 20 – 30 minut. Poté rozmixujeme a přecedíme přes hustý cedník. Nakonec přidáme hlavičky chřestu a krátce povaříme.Na rozpuštěné máslo s cukrem přidáme hlavičky chřestu, které zkaramelizujeme. Tím ozdobíme chřestový krém. Výsledek je fantastický.
Restauraci Talíř, která se nachází v srdci Prahy, přímo na Václavském náměstí, vede zkušený šéfkuchař Denis Wágner. Menu spojuje tradiční českou kuchyni s moderními mezinárodními vlivy a v unikátním designovém prostředí si tak můžete vychutnat širokou škálu pokrmů, od klasických českých jídel až po inovativní mezinárodní speciality. O design interiéru se postaralo renomované designové studio Vrtiška & Žák. Restaurace disponuje 130 místy k sezení ve dvou podlažích otevřených do společného prostoru s výhledem přímo na Václavské náměstí. Součástí restaurace je také bar, který nabízí široký sortiment nápojů. Restaurace je otevřena každý den již od 7.00 hodin, kdy se formou bohatého teplého a studeného bufetu podávají do 11:00 snídaně „all you can eat“. Od čtvrtka do soboty od 22:00 do 1:00 se restaurace mění ve stylový bar, kde si hosté mohou při poslechu živých DJs vystoupení a menších live bandů vychutnat široký výběr drinků a koktejlů.
Restaurace Chateau Ctěnice (Bohdanečská 259, Praha-Vinoř) nabízí 40 míst k sezení v příjemném prostředí moderní zámecké restaurace. Cihlové klenuté stropy, hrubý štuk a těžká dlažba dodávají interiéru autentický vzhled. Restaurace se zaměřuje na klasiku s důrazem na čerstvé suroviny od lokálních dodavatelů. Venkovní terasa umožňuje vychutnat si gastronomické speciality, kávu, pivo či osvěžující drinky s výhledem na zámecké nádvoří, což je ideální pro odpočinek a prožití klidné atmosféry ctěnického panství.
Liberecká restaurace Zlatý kohout s italskou kuchyní je známá svým fine dining konceptem, ve kterém využívá vysoce kvalitní suroviny, sofistikovanou prezentaci jídel a vynikající chuťové kombinace. Jedním z unikátních prvků restaurace je otevřená kuchyně, která umožňuje hostům sledovat šéfkuchaře a jeho tým při přípravě pokrmů. To vytváří interaktivní a zábavnou atmosféru, která přidává další rozměr nezapomenutelnému zážitku z návštěvy restaurace. Historie restaurace sahá až do 30. let minulého století, kdy byl hotel Imperial (dnešní Pytloun Grand Hotel Imperial) postaven podle projektu Pavla Zeha hoteliérem Franzem Fiedlerem. Z této doby se příliš záznamů nedochovalo. Jisté je, že po dlouhé stagnaci v době hospodářské krize a zejména za druhé světové války se hotel probudil k životu v průběhu 50. a 60. let. V 80. letech se v prostoru dnešní restaurace nacházel populární snack bar Zlatý kohout. V roce 2015 získal hotel spolu s restaurací nynější podobu. Té vtiskli její nadčasově designovou podobu renomovaní architekti Vrtiška & Žák.
V restauraci Rendlík, která je součástí Pytloun Wellness Hotelu Hasištejn v Krušných horách (na okraji obce Místo v okrese Chomutov), se moderní kuchyně snoubí s tradičními hodnotami, což vytváří jedinečný gastronomický zážitek. Restaurace je skrytá uprostřed lesů a sousedí s kouzelnou zříceninou hradu Hasištejn, takže na hosty, kteří si přejí vychutnat své jídlo na velké letní terase s výhledem do okolních lesů, čekají nezapomenutelné romantické výhledy. Restaurace, která disponuje 45 místy k sezení, klade důraz na kvalitní suroviny od místních farmářů, a kromě sezonních specialit nabízí i osvědčené klasiky. Je také vhodná pro firemní jednání, školení a privátní oslavy, jako jsou svatební hostiny a narozeninové oslavy.
Restaurace Končina, která je součástí Pytloun Wellness Hotelu Harrachov (Rýžoviště 489), je místem, které spojuje vynikající gastronomické zážitky s pohodovou horskou atmosférou v srdci Krkonoš. V menu najdete pestrou paletu pokrmů od tradičních českých specialit až po jídla inspirovaná kuchyněmi z různých koutů světa. Šéfkuchař restaurace Denis Wágner klade důraz na čerstvé a kvalitní suroviny, které jsou základem všech pokrmů. Hosté si mohou pochutnat na šťavnatých steacích, delikátních mořských plodech, ale také na lehkých salátech nebo výtečných těstovinách. Nabídka se pravidelně obměňuje, aby odrážela sezónní suroviny a novinky z kulinářského světa. Interiér restaurace Končina je útulný, s příjemným horským nádechem, který zve k odpočinku po dni stráveném na sjezdovkách nebo turistických trasách. Ať už hledáte místo pro rodinný oběd, romantickou večeři, nebo jen odpočinek u dobré kávy po náročném dni, restaurace Končina je ideální volbou.
Restaurace Talíř
Restaurace Talíř, Praha 1 | Vítejte na oficiálních stránkách (restauracetalir.cz)
Restaurace Talíř | Malá Strana | Facebook
Restaurace Talíř (@talir_prague) • Fotky a videa na Instagramu
Pytloun Sky Bar & Restaurant Prague, Praha 1 | Vítejte na oficiálních stránkách
Pytloun Sky Bar & Restaurant Prague (@pytloun_sky_bar_restaurant) • Fotky a videa na Instagramu
Restaurace Chateau Ctěnice
Restaurant Chateau Ctěnice, Praha | Vítejte na oficiálních stránkách (restauracechateauctenice.cz)
Restaurace Chateau Ctěnice | Facebook
Restaurace Chateau Ctěnice (@restaurace_chateau_ctenice_) • Fotky a videa na Instagramu
Restaurace Zlatý kohout
Restaurant Zlatý kohout, Liberec | Vítejte na oficiálních stránkách
Restaurace Zlatý kohout Liberec | Liberec | Facebook
Restaurace Zlatý kohout (@restaurace_zlaty_kohout_) • Fotky a videa na Instagramu
Restaurace Zlatý kohout | Gault&Millau Czechia
Restaurace Rendlík
Restaurace Rendlík, Místo | Vítejte na oficiálních stránkách (restauracerendlik.cz)
Restaurace Rendlík | Místo | Facebook
https://www.instagram.com/restaurace_rendlik/
Restaurace Končina
Restaurant Končina, Harrachov | Vítejte na oficiálních stránkách
Restaurace Končina | Harrachov | Facebook
Restaurace Končina (@restaurace_koncina) • Fotky a videa na Instagramu
O společnosti PYTLOUN RESTAURANTS
Restaurace patřící do skupiny PYTLOUN RESTAURANTS jsou umístěny na skvělých lokalitách v Praze, Liberci, Krkonoších a Krušných horách. Skupina zahrnuje restauraci Talíř a Pytloun Sky Bar & Restaurant Prague a restauraci Chateau Ctěnice v Praze, restauraci Zlatý kohout a Imperial Pizza Liberec v Liberci, restauraci Rendlík v Krušných horách, a restauraci Končina a Imperial Pizza Harrachov v Harrachově. Restaurace nabízejí vynikající českou a italskou kuchyni. V PYTLOUN RESTAURANTS kladou velký důraz na čerstvé suroviny od místních farmářů. Spolupráce s místními dodavateli zajišťuje kvalitní, čerstvé a sezónní suroviny pro připravované pokrmy. Skupina také podporuje udržitelné zemědělství a ekologické postupy, které přispívají k ochraně životního prostředí a podpoře lokálních komunit. Všechny restaurace se snaží využívat sezónní ingredience podle dostupnosti a nabídky od místních partnerů, což jim umožňuje připravovat pokrmy plné chuti a kvality.
O společnosti PYTLOUN HOTELS
PYTLOUN HOTELS patří k ceněným českým hotelovým značkám, která v současné době provozuje celkem čtrnáct designových i tradičních hotelů a šest restaurací, z toho osm hotelů v Liberci, kde je její vlajkovou lodí designový Pytloun Grand Hotel Imperial, dva horské hotely v Harrachově v Krkonoších a v Krušných horách, a čtyři hotely v Praze, jeden v srdci hlavního města na Václavském náměstí, dva hotely na pražské Kampě (Pytloun Kampa Garden Hotel Prague a Pytloun Old Armoury Hotel Prague) a čtvrtý v zámeckém areálu Ctěnice v místní části Vinoř na severovýchodním okraji Prahy. Díky důsledné diverzifikaci portfolia nabízí ubytování pro všechny typy hostů. Každý hotel sítě PYTLOUN HOTELS má svou vlastní osobitost a styl. Všechny ale sdílejí stejný závazek poskytovat hostům vynikající služby, moderní vybavení a výjimečný zážitek z pobytu.