Gastro láká nové podnikatele. V ČR podniká přes 24 000 firem a 91 000 OSVČ

Po náročném období, které poznamenala pandemie COVID-19 a následný prudký růst inflace, se gastronomický sektor – tedy restaurace, bary, kavárny i bistra – v roce 2022 odrazil ode dna a od té doby roste. V roce 2024 došlo k výraznějšímu oživení. Pozitivní trend pokračuje i v roce 2025, kdy se počet podniků v tomto segmentu meziročně zvýšil o 942, což představuje růst o necelá 4 %. Zároveň lze sledovat pokles počtu osob samostatně výdělečně činných (OSVČ) a současně nárůst spících podnikatelů, tedy subjektů, které jsou formálně registrovány, ale nevykazují žádnou aktivitu. Informace zveřejnil Dun & Bradstreet, světový lídr oblasti poskytování klíčových obchodních dat.

Praha, 5. 11. 2025 V ČR je aktuálně registrováno 25 197 firem, které podnikají v oblasti stravování a od začátku roku jich bylo založeno 1 184.  „Budou-li nové firmy přibývat stejným tempem až do konce roku, bude v roce 2025 založeno nejvíc gastropodniků za posledních sedm let,“ říká předsedkyně představenstva tuzemské pobočky Dun & Bradstreet Kateřina Klosová. Současně dodává: „Dynamika růstu je ale 3x pomalejší než v případě celkové podnikatelské základny. Za první tři kvartály letošního roku bylo založeno o 12 % víc firem než ve stejném období loňského roku.“ 

 

Vývoj počtu firem (s.r.o. a a.s.) s předmětem činnosti stravování a pohostinství (NACE 56)

 

Rok Počet založených Počet zrušených Celkový počet
2015 1 594 246 15 505
2016 2 558 294 17 496
2017 2 152 396 19 354
2018 1 722 467 20 725
2019 1 445 621 21 592
2020 1 311 521 22 320
2021 1 004 524 22 874
2022 922 506 23 218
2023 1 224 554 23 589
2024 1419 630 24 432
2025* 1 184 491 25 179

*data k 3. 10. 2025
Zdroj: Dun & Bradstreet

 

Kromě právnických osob je v gastrobyznysu registrováno 90 402 osob samostatně výdělečně činných (OSVČ). Jejich počet v tomto segmentu podnikání od roku 2020 klesá. Ještě v roce 2020 bylo ve oboru stravování registrováno 112 488 OSVČ, aktuálně to je o 22 086 méně. „Pokles počtu OSVČ v tomto vysoce konkurenčním segmentu podnikání částečně kompenzuje přírůstek firem. Důvodem jsou zřejmě  mimo jiné finanční a daňové důvody, kdy OSVČ ručí za případné ztráty celým svým majetkem, zpřísnění legislativy a administrativní zátěž, stejně jako konsolidace trhu a růst počtu franšíz,“ uzavřela Kateřina Klosový z Dun & Bradstreet.

O Dun & Bradstreet

Dun & Bradstreet je světový lídr v poskytování klíčových obchodních dat a analytických řešení, která firmám po celém světě pomáhají zlepšovat jejich rozhodovací procesy a zvyšovat výkonnost. Dun & Bradstreet Data Cloud podporuje řešení, která zákazníkům pomáhají v růstu tržeb, snižování nákladů, zmírnění rizik a transformaci jejich podnikání. Od roku 1841 firmy všech velikostí spoléhají na Dun & Bradstreet v řešení pro řízení rizik a rozšiřování obchodních příležitostí.