Nebývalý růst cen zasáhl velmi silně také gastronomický sektor. Lidé to pociťují na obědovém menu již nějakou dobu, zdražení se nevyhnulo ani nejpopulárnějšímu českému moku. Provozovatelé restaurací čelí růstu cen surovin a k tomu bojují s vysokými cenami energií, ale zároveň musí čím dál složitěji balancovat na hraně únosnosti svých cen pro zákazníky.
S inflací a růstem ceny jednotlivých vstupů, které dramaticky nepřevyšují její výši, si restauratéři nějak poradí. Nade všechny s blížícím se podzimem ale vyčnívá jedna oblíbená položka, nad kterou se v letošním roce začíná smrákat. Do období svatého Martina chybí necelé dva měsíce a restauratéři počítají, za kolik budou letos prodávat tradiční svatomartinské menu. Nákupní cena 1 kg husy se oproti loňské úrovni více než zdvojnásobila, když se letos pohybuje kolem 200 Kč bez DPH, zatímco v loňském roce byla k mání i za 90 Kč bez DPH.
„Standardně nakupujeme nyní kalibrované husy 4,2 kg za cenu 880,- kč bez DPH. Rozhodujeme se, zda vůbec svatomartinskou husu zařadit do našeho menu, loni jsme nabízeli ¼ za 379 Kč, při dnešních cenách nám to vychází vč. zelí a knedlíků, energií, nájmu a práce personálu už na 690 Kč za čtvrtinu husy,“ uvádí Lukáš Tesárek, zodpovědný za chod známé Malostranské besedy, a dodává: „ze svatomartinského menu se během několika let stala úžasná lidová tradice. Současné ceny surovin ji ale posouvají na úroveň, která by mohla být pro možná většinu hostů nedostupná.“
Pokud by svatomartinská husa byla jediná problematická položka jídelních a nápojových lístků letošní sezony, pak by ji restauratéři byli ochotni udržet níže i na úkor svých marží. Uchovat tradici a nezklamat hosty je důležité, ale rostoucí nákupní ceny drtí restaurace na mnoha úrovních.
Na hranici prodělečnosti se dostalo už i pivo. „U piva je dlouhodobě nejnižší marže na trhu, od 1. října se bude jeho nákupní cena zvyšovat o 3 – 4 Kč za litr. Abychom se dostali na smysluplný zisk, museli bychom nastavit ceny podobně jako v zahraničí, tj. 4 – 5 eur za půllitr piva,“ dodává Tesárek z Malostranské besedy.
Uvidíme, co přinese letošní podzim a předvánoční období, jestli si české domácnosti raději sváteční husu odpustí, dopřejí doma nebo si i navzdory vysokým cenám nenechají tento tradiční svatomartinský pokrm ujít.