M2MC usnadňuje nástup IoT technologií v Evropě

Praha, 4. června 2024 – Česká společnost M2MC, globální lídr v oblasti správy komunikace zařízení v síti internetu věcí (IoT), zaznamenala silný zájem o svou iniciativu AMIOT (Akcelerace Masivního nasazení IoT), která má za cíl poskytnout vývojářům zařízení (hardware) a aplikační nástroje pro snazší nasazování IoT technologií. Za čtyři měsíce od spuštění se do iniciativy AMIOT zapojilo více než 2 tisíce expertů na internet věcí z celé Evropy.

Naším cílem je umožnit výrobcům nejrůznějších zařízení, která využívají komunikační sítě pro internet věcí, aby mohli své technologie začít používat rychleji a co nejjednodušeji. Iniciativu AMIOT jsme představili na mezinárodní konferenci v Brně na konci letošního ledna, spustili jsme ji v únoru a nečekali jsme, že na konci května budeme mít už přes dvě tisícovky zapojených partnerů,“ říká Karel Krčmář, CEO M2MC. 

Sítě pro internet věcí (IoT) jsou budovány tak, aby poskytovaly možnost provozu zařízení (například senzorů) po násobně delší dobu než nyní bez nutnosti měnit či dobíjet baterii. Česká republika dlouhodobě patří mezi průkopníky v nasazení a rozvoji nízkoenergetických (LowPower) sítí, přičemž hlavním hybatelem této technologie je celosvětově působící M2MC. 

Zájem odborné veřejnosti o iniciativu AMIOT potvrzuje i účast víc než 400 aktivních korespondentů na fóru AMIOT, publikování desítek odborných článků a výstupů z testování hardwaru v praktických podmínkách. Jednou ze služeb AMIOT je podpora nových projektů v oblasti IoT technologií. Tím pomáháme ušetřit až 20 až 25 % nákladů na vývoj nových zařízení,” doplňuje Karel Krčmář.

Čtyři podpořené projekty

Iniciativa AMIOT od února 2024 podpořila čtyři ambiciózní projekty:

    • Americká společnost KegTron.com s pomocí IoT pomáhá hlídat kvalitu piva v gastro provozech. Speciální čidla neustále sledují kvalitu piva, provozní teplotu při čepování a podmínky uskladnění, a to společně se statistikami výtoče.
    • V Česku získal podporu projekt, který připravuje čidla pro kontrolu a řízení zavlažování fotbalových trávníků týmů nejvyšší fotbalové ligy. Cílem je zlepšení hospodaření s vodou a možnost řízení přesného dávkování hnojiv a dalších látek potřebných pro údržbu trávníku.
    • Projekt digitalmatter.com vyvinul vlastní čidla standardu LowPower pro určování polohy objektů s výdrží baterie v řádu vyšších jednotek měsíců. Doposud přitom v rámci LTE sítí dosahovala výdrž čidel maximálně několika týdnů. Projekt je prozatím realizován v USA a v Nizozemsku. 
  • Švýcarská firmy s českými kořeny vyvinula čidlo pro sledování polohy zvířat. Aktivní využívání GPS signálu je velice přesné, ale současně energeticky náročné. S využitím standardu LowPower u zařízení, které je mj. charkateristické malou velikostí a nízkou hmotností, stačí měnit baterii jen přibližně jednou za čtvrt roku. 

„Našim cílem je podpořit v rámci nákladů na vývoj nových zařízení celkem 80 projektů. Cílíme především na čtyři hlavní oblasti: utility (měření a odečet spotřeby energií), smart cities (řízení, sledování, vyhodnocování parametrů života ve městech), zemědělství (precizní kontrola a vyhodnocování spotřeby zavlažování a hnojiv) a tracking, tedy obecně sledování polohy zařízení nebo věcí,“ uzavírá Karel Krčmář. 

Technologie IoT s minimální spotřebou energie v zařízeních přinášejí nové možnosti především do oblasti trackingu. Doposud bylo možné využít pouze tradičních GSM (LTE) sítí, ve kterých měly trackovací senzory velkou spotřebu energie a krátký čas výdrže baterie. Nové technologie v IoT sítích tyto nevýhody odstraňují, resp. mění na klíčové výhody.

Inciativa AMIOT poskytuje jednotlivcům i firmám působícím v oblasti internetu věcí odbornou informační základnu a současně funguje jako technologické centrum, které provádí testy hardwaru. S využitím partnerské sítě poskytuje bezplatnou nebo dotovanou pomoc začínajícím IoT projektům.

AMIOT je spolufinancován ze státního rozpočtu ČR Technologickou agenturou ČR v rámci programu Sigma.

O společnosti M2MC

Společnost M2M Communication Holding (M2MC), která stojí za vývojem platformy miotiq, je průkopníkem ve vývoji komunikačních IoT platforem pro NB-IoT/M2M s nízkými náklady na údržbu i spotřebu energie. M2MC je integračním partnerem operátorů T-Mobile, Vodafone, AT&T, A1, Telia a Telefonica pro NB-IoT síť. Zákazníkům dodává od jednotek až po tisíce SIM karet, k nimž zajistí i vhodný datový tarif, účet na unikátní platformě miotiq, propojení se sítí NB-IoT a zprovozní přenos dat od čidla k IoT aplikaci zákazníka. V platformě miotiq jsou zapojeny desítky tisíc zařízení na pěti světových kontinentech. Díky zkušenostem se všemi hlavními IoT technologiemi patří M2MC k několika málo společnostem, které se trvale podílejí na vývoji novinek aplikovaných po celém světě.