Akné, vrásky, jizvy i rozšířené póry. S péčí o problematickou pokožku pomáhá moderní laserová terapie

Akné je osmým nejrozšířenějším onemocněním na světě. Podle statistik jím trpí více než 35 % žen ve věku 30 až 39 let. Společně s řadou dalších onemocnění se podepisuje na zdraví pokožky, ale i na psychice pacientů – snižuje jim sebevědomí a může vést až k depresím. Účinnou metodou při péči o problematickou pokožku je laserová terapie – poradí si i s jizvičkami, rozšířenými póry nebo drobnými vráskami. Canadian Medical ve svém dermacentru v Praze nabízí neinvazivní a bezbolestnou léčbu moderním multifunkčním laserovým systémem FOTONA.

Své pokožce dáváme občas pořádně zabrat. Ne vždy se nám daří používat správné pečující a čisticí přípravky – a namísto zklidnění tak svou kůži dráždíme a vystavujeme škodlivému prostředí či mechanickému opotřebení. Kromě toho zdraví našeho největšího orgánu ovlivňují také genetické predispozice, hladina pohlavních hormonů či nezdravý životní styl. To vše může mít za následek vznik problémů, které mají velký estetický, ale i zdravotní dopad. „Naše pokožka si zaslouží správnou každodenní péči. Nesmíme zapomínat na to, že používání líčidel a parfémů ji dráždí. Zaměřit bychom se proto měli na výběr správného hloubkového čisticího preparátu, který nečistoty odlučuje a vyplavuje. Nesmí ovšem být příliš silný, aby nepoškozoval přirozenou ochrannou bariéru pokožky, a tím pádem ji nadměrně nevysušoval,“ říká MUDr. Jana Krabcová, Ph.D., dermatoveneroložka z Canadian Medical.

Jedním z nejčastějších kožních onemocnění je akné – tedy onemocnění mazových žláz, jehož příčinou je jejich nadměrné ucpávání, což vede mimo jiné k tvorbě nevzhledných pupínků. Ty se nejčastěji objevují v T-zóně – tedy na čele a na nose. V některých případech se akné projevuje i takzvanými komedony – „černými tečkami“, které vznikají ucpáním vývodu mazových žláz. Na něj žlázy reagují tím, že se rozšíří, aby se mastnota dostala skrz. To vede k postupnému zvětšování pórů na kůži, a tedy i k dalším esteticky nežádoucím změnám. Rozšířené póry se častěji vyskytují u mužů, u žen se zvětšují také během menstruačního cyklu. Při těžší formě akné mohou po zhojení zůstat dokonce i jizvy nebo tmavé (pigmentové) fleky. „K léčbě akné lze použít vhodné sérum na problematickou pleť, které aplikujeme na vyčištěný obličej. Vhodné jsou přípravky s obsahem kyseliny hyaluronové či retinoidy. Účinný je taktéž chemický peeling pod dozorem lékaře. Pacientům ale může pomoci i laserová terapie,“ radí MUDr. Jana Krabcová.

Jak pečovat o problematickou pleť? Poraďte se s odborníky

Základem péče o kůži je její pravidelné čištění a dodržování důsledné hygieny. S používáním čisticích přípravků bychom to ale neměli ani přehánět. „Přílišná péče paradoxně vede ke zvýšené stimulaci mazových žláz, a tím i zvýšené produkci mazu, který má za úkol chránit pokožku před dalším podrážděním, vysycháním a nadměrnou ztrátou vody,“ vysvětluje MUDr. Jana Krabcová, Ph.D., dermatoveneroložka z Canadian Medical. Podle jejích slov je klíčové především podporovat přirozenou ochrannou schopnost kůže. Vedle toho by se pacienti s citlivou pokožkou měli vyhýbat i prostředí s nadměrným množstvím prachu či kouře. 

Dlouhodobě může zdraví pokožky ovlivňovat i individuální životospráva, třeba složení jídelníčku. Silně kořeněná a slaná strava, ale také zvýšená konzumace alkoholu, mohou rovněž vést k nežádoucím projevům na kůži. „Pokud nám preventivní opatření a běžně dostupná dermokosmetika přestanou dostačovat, měli bychom vždy navštívit dermatologa. Ten pomůže s výběrem přípravku individuálně, dle daného typu problematické pleti – případně doporučí další možnosti léčby,“ dodává MUDr. Krabcová.

Vyzkoušejte „kouzelné světlo“ – laser

Mezi nejmodernější a nejúspěšnější metody v péči o pleť patří laserová terapie. Laser je monochromatické světlo, které je vyzařováno v jednom směru a frekvenci. Správně vyslaný paprsek následně způsobuje v tkáni fotochemickou, fototermickou a fotomechanickou reakci. Velkou výhodou je, že během laserového ošetření hlubokých struktur nedochází k jakémukoliv ovlivnění povrchu pokožky. Paprsek prochází netknutě do hloubky, kde účinkuje, a povrch pokožky tedy nemůže zpigmentovat (ztmavnout).

Metoda se nejčastěji využívá k redukci vrásek v okolí očí nebo oblasti kolem úst, dále ke zpevnění pokleslých kontur obličeje, krku či dekoltu, nebo k omlazení rtů. Tyto laserové zákroky se mohou provádět celoročně bez ohledu na roční období. V zimních měsících je pak vhodné podstoupit odstranění povrchových výrůstků či nerovností nejen v obličeji. Velmi žádané jsou také korekce jizev jakéhokoliv původu (pooperační, poúrazové, po akné) či odstranění drobných žilek. 

„Mezi žádaná ošetření patří 4D omlazení pleti laserem, kdy se kombinují dva typy laserových paprsků ve čtyřech různých režimech. Pokožka se ztlušťuje a stimuluje se růst nových kolagenových a elastinových vláken v podkoží. Výsledky jsou viditelné okamžitě. Nabízíme také omlazení rtů – jedná se o neinvazivní ošetření, které do určité míry nahrazuje injekční výplň. Rty po něm vypadají přirozeně, šťavnatě a plně. Standardně provádíme také laserové epilace a věnujeme se samozřejmě i léčbě akné a jizev,“ vysvětluje MUDr. Jana Krabcová, Ph.D.

Tyto i další procedury mohou pacienti podstoupit v dermacentru na pražské klinice AFI v Canadian Medical. Provádějí je zde s pomocí nejmodernějšího multifunkčního laserového systému FOTONA. Díky němu je ošetření zcela neinvazivní. Po zákrocích, které kůži jakkoliv obrušují, vzniká ihned po ošetření jemné podráždění a začervenání. Postupně se kůže hojí v řádově několika málo dnech přes stádium stroupků až do úplného zhojení. U neablativních procedur vzniká pouze ihned po zákroku diskrétní zarůžovění či nepatrný otok, vše je však přechodného charakteru. 

Použití technologie FOTONA je ideální zejména pro ošetření citlivého okolí očních víček, laserový peeling nebo léčbu akné, ale také pro odstranění nejrůznějších kožních výrůstků, bradavic, strií a znamének. Dále přístroj úspěšně léčí plísňová a kvasinková onemocnění nehtů nohou a redukuje i příčiny spánkové apnoe. Zákroky jsou navíc obvykle bezbolestné, a tak je lze provádět bez anestezie, pouze s lokálním znecitlivěním v případě, že to daný zákrok vyžaduje.  

Canadian Medical:

Historie Canadian Medical sahá do poloviny devadesátých let, kdy byla v Praze kanadskými lékaři založena malá klinika se záměrem poskytovat cizincům žijícím v Praze lékařskou péči ve standardu, na který byli zvyklí z Kanady nebo USA. Ke spolupráci přizvali i malý tým lékařů a sester z České republiky, kteří svým úsilím a vysokou mírou odbornosti vybudovali zařízení, které mohlo pacientům nabídnout komplexnější ambulantní péči postavenou na stejných hodnotách, tedy na přístupu, který staví pacienta na první místo.  Srdcem naší lékařské péče byla a je kvalitní medicína. V našich ordinacích a operačních sálech najdete lékaře, kteří mají za sebou dlouholetou praxi z nejlepších českých nemocnic i ze zahraničí a výborně se orientují v tom, co se v jejich oboru aktuálně odehrává. Velký důraz klademe i na vztahové a organizační aspekty péče.

Dnes má Canadian Medical za sebou více jak dvacet let péče o pacienty a díky usilovné práci lékařů, sester
i kolegů v zázemí také dramatický rozvoj. Stali jsme se součástí české zdravotnické skupiny EUC, přeměnili jsme se na největší síť prémiových klinik v České republice. Působíme na sedmi místech v Praze a Brně a komplexní péči jsme rozšířili i o lůžkové oddělení se dvěma nejmodernějšími operačními sály. Základ ale zůstává stejný. Snažíme se postarat se o naše pacienty nejlépe, jak to jde, a to jak po stránce medicínské, tak po stránce organizační a lidské.

Díky kvalitě péče jsme stále zařízením první volby pro cizince žijící v České republice. Těší nás, že se staráme například o pracovníky diplomatických služeb nebo že k nám občas zavítá i některá z hollywoodských hvězd, která natáčí v Praze. Největší část pacientů Canadian Medical dnes ale tvoří česká klientela, která se chce starat o své zdraví co nejlépe a hledá vysoký standard služeb.

Po fúzi se společností EUC Premium, která původně patřila do skupiny Medicover, se společnost Canadian Medical stala také největším poskytovatelem lékařských služeb pro zaměstnavatele v České republice.