Noc s operou 2024: Pod širým nebem exkluzivně zazní Smetanova Libuše

20. června 2024, Plzeň – Přestože je klenotem české hudební tvorby, její slavnostní tóny nezní často. Na přání skladatele se totiž opera Libuše hraje pouze při výjimečných příležitostech. Zpěvohra neodmyslitelně spojená s úsilím našich předků o obnovení české státnosti, tak po čase zazní v Plzni u příležitosti 200. narozenin svého autora Bedřicha Smetany. Ve velkolepém scénickém zpracování se Libuše stane jedním z vrcholů letošní Noci s operou. 

Noc_s_operou_2019_Nabucco_foto_Martina_Root_7884.jpg

Svou čtvrtou operu Libuše původně Bedřich Smetana napsal k příležitosti korunovaci císaře Františka Josefa I. českým králem. K té ale nakonec nikdy nedošlo, a tak byla opera poprvé uvedena až při slavnostním otevření Národního divadla v roce 1881, kdy už byl Smetana zcela neslyšící.

Opera z hlubin české mytologie

Vidím město veliké, jehož sláva bude hvězd se dotýkati.” Tato věta z Jiráskových Starých pověstí českých k mystické postavě kněžny Libuše neodmyslitelně patří. Zhudebněný příběh o věštkyni, spravedlivé soudkyni a spoluzakladatelce dynastie Přemyslovců zazní u příležitosti Roku české hudby a 200 let od narození Bedřicha Smetany v plzeňském amfiteátru 28. června 2024. 

V jediném open-air představení vystoupí přední čeští operní pěvci v čele se sólistkou opery Divadla J. K. Tyla, držitelkou Ceny Thalie Ivanou Veberovou. Opera bude provedena ve zkrácené verzi vytvořené speciálně pro plzeňskou Noc s operou. Diváci se tak mohou těšit na velkoformátové divadlo nabité davovými scénami, efekty a rozměrnými videoprojekcemi. 

Noc s operou každoročně nabízí špičková pěvecká obsazení a velkolepou scénickou show. V minulých letech si diváci mohli užít například open-air uvedení oper Aida, Turandot, Nabucco, Macbeth, Carmen či kantáty Carmina burana.

„Cílem akce je představit operní dílo v jeho plné monumentalitě a nabídnout nevšední a mimořádný zážitek v prostředí přírodního amfiteátru. Projekt každoročně oslovuje tisíce diváků, a to nejen z řad příznivců operního žánru, ale i těch, kteří se s operou dosud nesetkali a preferují neformální atmosféru před návštěvou divadla. Noc s operou je zároveň jednou z předních akcí, na kterou stojí do Plzně přijet i z větší dálky,” dodává Helena Mařanová z městské agentury Visit Plzeň. 

Více informací a také online vstupenky ke koupi najdete na stránkách akce Noc s operou

Noc_s_operou_2017_Carmina_burana_foto_Martina_Root (2).jpg