Umění na cestách: Společnost DSV převezla během olympijských her výstavu Art Grand Slam do Paříže

Praha, 29. července 2024 – Art Grand Slam je umělecký projekt, který spojuje umění a sport. Výstava je napojená na letní olympijské hry v Paříži a nese název “Uvnitř pohybu”. Zaměřuje se na díla, která reflektují téma sportu a pohybu. Projekt je organizován kulturní platformou Sport in Art a Českými centry. Výstava v hodnotě přibližně 10 miliónů korun českých měla svou premiéru v únoru 2024 ve SmetanaQ Gallery. Poté se přesunula do Českého centra v Paříži, kam jí převezla právě společnost DSV.

Převoz výtvarných děl je složitý proces, který vyžaduje týmovou spolupráci a maximální pečlivost. Přeprava si žádá pečlivé plánování a precizní realizaci. Díla, která cestují z jednoho místa na druhé, mohou být velmi křehká a neocenitelná. Proto je zásadní zajistit jejich ochranu a zabezpečení proti jakémukoli poškození během přepravy. 

K přepravě výtvarných děl se často používají specializované dopravní společnosti, které mají zkušenosti s manipulací s křehkými a cennými předměty. Tyto společnosti zajišťují vysokou úroveň bezpečnostních opatření, včetně sledování zásilky v reálném čase.

Důležité jsou pro nás vždy požadavky našeho zákazníka. V případě přepravy těchto uměleckých děl jsme vše nakládali ručně a na jejich bezpečné doručení jsme brali zvláštní zřetel. Abychom měli vše pod kontrolou i během samotné přepravy, auto převážející výstavu bylo možné sledovat pomocí GPS a byli jsme v pravidelném kontaktu s řidičem. Přeprava do Paříže trvala standardní 2 dny od naložení. V případě požadavků zákazníka na expresní doručení je doručovací doba ještě kratší, “ uvedl Petr Chocholatý, generální ředitel společnosti DSV Road a.s.

Výstava představuje díla renomovaných českých umělců, jako jsou Michael Rittstein, Lubomír Typlt, Milena Dopitová a další. K těmto zavedeným jménům se připojili tři mladí umělci vybraní z Open Callu, kteří obdrželi speciální ocenění. Projekt má za cíl podporovat právě mladé talenty a ukázat, jak sport může inspirovat umění a naopak. Výstava je doprovázena katalogem s reprodukcemi děl a kurátorskými texty, čímž poskytne pochopení propojení těchto dvou světů.

Nezbytným krokem v procesu přepravy je taktéž důkladná příprava dokumentů. Kurátoři a specialisté zajišťují, aby byly všechny potřebné dokumenty, jako jsou povolení k vývozu a pojištění, v pořádku. Tato umělecká díla byla nadstandardně pojištěna proti ztrátě a poškození po dobu přepravy. 

Balení je jednou z nejkritičtějších částí procesu. Řídíme se vždy radami umělce. Svá díla zná nejlépe autor, a proto ví, kde a v které části může nastat poškození. Je zapotřebí zvolit kvalitní vrstvu folie, dřevěné bednění apod. Řidič má k dispozici samozřejmě také upínací pásy a další potřebné vybavení, aby vše proběhlo v pořádku. Ne jinak tomu bylo i v případě přepravy této výstavy. 

Přeprava uměleckých děl je vždy velmi citlivá záležitost. Každé dílo je unikát, a kromě své vlastní hodnoty vyžaduje specifický způsob balení a manipulace. Proto je pro nás klíčové, že jsme našli partnera v DSV, který je schopen zajistit takto specializovaný transport v profesionálním režimu,“ uvedl Jan Dvořák, výkonný ředitel projektu Sport in Art a pořadatel výstavy.

O DSV

DSV a.s. je původně dánský dodavatel přepravních a logistických služeb, poskytující řešení pro celosvětovou nákladní (leteckou, námořní, silniční i železniční) dopravu. Společnost byla založena v roce 1976 deseti nezávislými dánskými přepravci a neustále expanduje, má zastoupení ve více než devadesáti zemích světa se 75 tisíci zaměstnanci. Společnost se dělí na tři divize: DSV Air & Sea pro námořní a leteckou dopravu, DSV Road pro silniční přepravu a DSV Solutions pro skladování a kontraktní logistiku.

Aktuálně je společnost DSV třetí největší přepravní a logistickou společností na světě a vytváří až 4% podíl na celosvětovém trhu.

Centrála společnosti DSV v České republice se nachází v obci Pavlov ve Středočeském kraji, kde má největší sklady. Další jsou rozmístěny v Liberci, Plzni, ve Slatiňanech, v Ostravě, Brně, Olomouci, Frýdku-Místku a v Přerově.