Do digitálního světa vstupuje nový web ITtrendy.cz

Praha, 22. 8. 2024 – TISKOVÁ ZPRÁVA – Podle dostupných dat je v České republice zaměstnaných více než 316 000 IT specialistů, dle odborných diskuzí by jich ale zapotřebí bylo až o 30 000 víc. I proto se na české scéně objevují projekty a počiny, které mají přispět k podpoře a rozvoji IT komunity u nás. Jedním z nich je i nový komunitní web ITtrendy.cz určený všem nadšencům do informačních technologií. Obsah na webu mohou nejen sledovat, ale také se na něm podílet a diskutovat. Na vývojáře navíc čeká i easter egg.

Jak název napovídá, web ITtrendy.cz nabídne milovníkům informačních technologií články i videa zaměřené na aktuální trendy, které hýbou světem IT. Cílem je nabídnout inspirativní obsah i edukativní prostor, kde může komunita diskutovat, sdílet poznatky a zároveň se bavit. Za vznikem obsahu na webu stojí odborná redakce, ale přispět svými nápady mohou i samotní uživatelé, kteří tak mohou přinášet a rozvíjet oblíbená oborová témata. Součástí dynamického webu bude i přehledný kalendář. Ten zájemcům napoví, kam se vydat za nadcházejícími událostmi v oblasti IT. Iniciativu ke vzniku webu dala Česká spořitelna, která se dlouhodobě snaží podporovat IT komunitu v ČR.

Cílem projektu je sdružovat, podporovat a prohlubovat IT komunitu v České republice. Web má přinášet zajímavý obsah – aktuality z oboru, otevírat nová témata spojená se současnými trendy a také rozvíjet diskuzi napříč oborem. ITtrendy.cz jsou navíc otevřeny všem – přispívat relevantním obsahem na web tak mohou i sami uživatelé,” uvádí Martin Kobza, člen představenstva České spořitelny zodpovědný za IT a provoz.

Ruku v ruce s novým webem odstartovala Česká spořitelna i další počin určený fanouškům informačních technologií. Nese název IT TALKS a představuje sérii rozhovorů s inspirativními osobnostmi ze světa informačních technologií. Každý z dílů IT TALKS je zaměřen na jedno ústřední téma, které hosté pojímají ze svého úhlu pohledu. 

 „První díl IT TALKS se věnoval trendům ve firemním IT, zatímco druhý se zaměřil na oblast herního průmyslu. Nyní se těšíme na téma IT ve službách zdraví, kam zavítá například Lukáš Hosnedl, specialista na digitální přístupnost, konzultant a vývojář přístupných her,” dodává Martin Kobza.  IT TALKS vychází každý měsíc a veškeré záznamy jsou dostupné jak na webových stránkách ITtrendy.cz, tak na Youtube kanálu IT TALKS.

O IT České spořitelny:

Česká spořitelna má jedno z největších IT oddělení v Česku. Jejich řešení používají každý den miliony uživatelů, typickým příkladem je internetové bankovnictví a mobilní aplikace George. Česká spořitelna aktuálně zaměstnává přibližně 1500 specialistů v oboru a své IT týmy neustále rozšiřuje. V hodnotě investic do moderních technologií je v první pětce firem. Pod jednou střechou řeší všechny bankovní projekty end-to-end. Díky transformaci na agilní způsob práce v roce 2018 jsou jednotlivé profese v byznysových a technických týmech úzce propojené. Autonomní týmy využívají kombinaci fyzické blízkosti a remote spolupráce. Týmy pracují s jednotným systémem, který pokryje více funkcí. V rámci konsolidace a optimalizace IT se daří IT zjednodušit infrastrukturu, rozložit monolitické systémy a zlepšit jejich komunikaci. Česká spořitelna se učí od startupů a obohacuje banku o inovace z jejich prostředí. Snaží se využívat technologie, které jsou svým designem udržitelné, moderní, efektivní a díky nimž lze snížit spotřebu energií a uhlíkovou stopu. Více informací najdete na: https://kariera.csas.cz/cs/o-praci/it a https://ittrendy.cz.