Digitalizace železniční dopravy přináší nové příležitosti

PRAKAB Pražská Kabelovna představí řadu výrobků používaných na evropských trzích na mezinárodním veletrhu InnoTrans 2024

Společnost PRAKAB dodává na trh kabely pro nejrůznější využití již více než sto let. Tato tradiční česká firma, u jejíhož zrodu stál Dr. Emil Kolben, je silným hráčem na poli dodávek kabelů pro energetiku, ohniodolných a ohnivzdorných kabelů, ale také kabelů pro využití v železniční dopravě. Její kabely jsou součástí zabezpečovacích zařízení, která řídí nastavení a bezpečnost dopravních cest. Jde hlavně o semafory, přejezdy či informační systémy v železniční dopravě. 

Know-how a zkušenosti umožnily firmě PRAKAB vyhrát zakázku dodávek kabelů pro německé Deutsche Bahn a uchytit se na různých evropských trzích. V září představí PRAKAB své produktové portfolio na světovém veletrhu InnoTrans. Ten se bude tradičně konat v Berlíně a představí novinky v oblastech železniční dopravy a signalizační techniky, ale také kolejová vozidla budoucnosti, elektrické autobusy, nabíjecí systémy a nově i možnosti využití AI v oboru.  „Těšíme se, že nám účast na veletrhu napomůže k rozvoji spolupráce se zákazníky, zvýšení naší prestiže u výrobců zabezpečovacích zařízení, železničních dopravců a dodavatelů staveb v drážním oboru.“ Říká Vlastimil Jeroným Vonšovský. Head of Rail Business Unit společnosti PRAKAB, která kromě výroby zajišťuje také vlastní vývoj a testování kabelů

V oblasti železniční dopravy probíhá díky digitalizaci intenzivní technologický vývoj a PRAKAB je jeho nedílnou součástí. „V současnosti dochází k digitalizaci drážní infrastruktury, včetně celého systému zabezpečení, tzv. ETCS. Pro kabely to pak znamená postupný přechod na oddělený přenos dat a samotné napájení,“ vysvětluje Vlastimil Jeroným Vonšovský. „A právě v tomto ohledu jsou pro nás zkušenosti s Deutsche Bahn nesmírně cenné, protože nám umožňují být u generační změny – digitalizace zabezpečovacích zařízení a s tím souvisejících inovovaných typů metalických kabelů. Nové varianty kabelů budou plnit především funkci napájení jednotlivých součástí zařízení, o přenosy dat se postarají především kabely optické,“ dodává Vlastimil Jeroným Vonšovský.

Standardem v železniční dopravě jsou v současné době signální kabely. Signální kabely, které přenášejí ovládací signály i napájecí energii budou „rozděleny“ na dva typy kabelů a to optické, které budou přenášet data a napájecí, sloužící pro napájení zařízení k nastavení železniční sítě. A právě v oblasti těchto silových kabelů vidíme pro PRAKAB velký potenciál.

Železniční infrastruktura ale nejsou jen zabezpečovací zařízení, ale i nádražní budovy, pro které jsou charakteristické kabely se specifickými vlastnostmi v případě požáru. Protipožární kabely musí minimalizovat negativní vlivy z hlediska šíření ohně, vzniku jedovatých plynů a v některých případech zajišťují funkci zařízení, jejichž činnost je i za této kritické situace nezbytná. Specializací společnosti PRAKAB je i segment bezhalogenových kabelů a kabelů s funkční schopností. To společnosti PRAKAB umožňuje doplnit nabídku metalických kabelů pro drážní infrastrukturu.

Kabely pro drážní infrastrukturu od společnosti PRAKAB pro zabezpečovací zařízení, drážní budovy, stanice a železniční tunely se používají v Německu, Rakousku, Švýcarsku, Maďarsku, v pobaltských zemích a samozřejmě v České republice. PRAKAB neustále usiluje o vylepšování svých produktů a tak v rámci týmu technologických inovací pracuje na dalším vývoji. „Díky tomu dokážeme reagovat na nové trendy a potřeby, které se rychle mění. Jak jsem již zmínil, dochází k digitalizaci drážní infrastruktury a PRAKAB chce být u toho. “ uzavírá Vlastimil Jeroným Vonšovský.