Celoroční práce vinařů může být zničena.

Na vinaře se letos valí jedna pohroma za druhou. Po jarních mrazech a extrémním suchu v druhé polovině léta se teď blíží další katastrofa. Vydatné deště, které mají zasáhnout Moravu tento víkend, mohou zničit celoroční práci vinařů ve vinohradech. „Ještě dneska se snažíme sklidit co nejvíce hroznů z našich vinic na Valticku, které jsou zralé a stále zdravé.“

Vše se však může v několika dnech úplně změnit. Pokud se vyplní předpovědi počasí a na Moravě spadne více jak 100 mm srážek za víkend, tak může nastat skutečná pohroma.

„Jsme se sběrem hroznů přibližně v půlce a to jen díky teplému roku, kdy hrozny dozrávaly v průměru o 14 dní dříve. V ostatních letech probíhá sběr hroznů naplno v září a říjnu, takže bychom byli v půlce až koncem září“.  

Pokud přijdou vydatné deště a následovat bude teplé počasí, hrozí že bobulky hroznů díky nadměrným dešťům začnou praskat a následně nahnívat. Pak už je to boj s časem, aby vinař zachránil co se dá. 

„Takovou situaci zažilo naše rodinné vinařství v ročníku 2014, kdy přišly vydatné deště na celou Moravu už v druhé polovině srpna a celá úroda začala pomalu nahnívat. Byla to naprostá katastrofa, s kterou ale nemůžete nic udělat. Teď již máme aspoň polovinu hroznů sklizených, takže v ohrožení je druhá polovina“. 

V letošním roce vinaři z Valtic odhadují menší sklizeň až o 30 %, někde to však bude i více.

„Pěstování révy a výroba vína je hold zcela odkázána na přírodu, protože jde o jediný přírodní nápoj obsahující alkohol, a navíc nápoj s deklarovaným původem. Je velmi smutné, že toto naše náročné řemeslo s tisíciletou tradicí chtěl ještě nedávno někdo zdanit spotřební daní a udělat z nás jedinou vinařskou zemi v EU, která tuto daň má a bude si likvidovat domácí produkci i domácí vinaře“.

David Šťastný, ředitel CHÂTEAU VALTICE – Vinné sklepy Valtice