Pokrok projektu ACON zaujal evropské partnery. Zástupci CINEA navštívili Brno i slovenský Holíč

Brno, 30. září 2024 – Zástupci Evropské výkonné agentury CINEA v září navštívili klíčové stavby projektu ACON. Ocenili nově vznikající transformovnu 110/22kV v Brně i pokrok na výstavbě distribuční linky, která propojuje slovenské rozvodny Borský Svätý Jur a Holíč. V uplynulém měsíci se představitelé projektu ACON rovněž zúčastnili mezinárodního summitu Smart Grid PCI v Budapešti.

Projekt ACON spojuje distribuční území českého EG.D a slovenské Západoslovenské distribučné (ZSD) prostřednictvím inteligentních soustav. V září se zástupci Evropské výkonné agentury pro klima, infrastrukturu a životní prostředí (CINEA) seznámili s aktuálním stavem výstavby nové 110/22kV transformovny v Brně, která zahrnuje i vybudování podzemního 110 kV kabelu o délce 2,5 kilometru.

„Zástupci agentury CINEA ocenili význam, rozsah a pokrok na nově vznikající brněnské transformovně 110/22kV. Stavba pomůže ke zvýšení spolehlivosti dodávek, odlehčí transformovnám v severní části Brna, a navíc umožní další připojení obnovitelných zdrojů energie. Její dokončení přispěje k rozvoji brněnské infrastruktury, a to zejména v souvislosti s nastupujícím trendem elektromobility,“ vysvětluje Tomáš Derka, projektový manager ACON společnosti EG.D.

Další významnou stavbou projektu ACON, kterou navštívila delegace evropské agentury CINEA, je realizace nové 2x110kV distribuční linky mezi elektrickými stanicemi Borský Svätý Jur a Holíč. Tato infrastruktura hraje zásadní roli ve stabilizaci a posílení distribuční soustavy v příhraniční lokalitě a podporuje flexibilnější propojení mezi českými a slovenskými distribučními sítěmi.

„V projektu ACON jsme již učinili velký pokrok v posílení a smartifikaci distribuční soustavy a rádi jsme tuto příležitost využili k tomu, abychom mohli zástupcům CINEA ukázat reálné výsledky našich snah,“ říká Stanislava Sádovská, projektová manažerka pro implementaci projektu ACON ve společnosti ZSD. „Na místě jsme představili průběh prací a také významný technologický progres v realizaci nové 110kV linky, která podporuje propojení distribučních energetických soustav v Česku a na Slovensku,“ dodává Sádovská.

V září se zástupci projektu ACON zúčastnili summitu Smart Grid PCI v Budapešti, který probíhal pod taktovkou projektu Danube InGrid. Akce se zaměřila na oblast implementace inteligentních technologií a jejich přínos pro modernizaci evropské energetické infrastruktury. „Budapešťský summit nám poskytl skvělou příležitost sdílet naše poznatky a navázat nové spolupráce. ACON ukazuje, že mezinárodní kooperace v oblasti energetiky přináší reálné výsledky,“ uzavírá Sádovská.

Projekt ACON

Přeshraniční projekt ACON je spolufinancován z programu Nástroj pro propojení Evropy (CEF), který zřizuje Evropská komise. Objem investic do modernizace a automatizace distribučních sítí dosáhne na Slovensku celkem 92 milionů euro a v České republice více než 90 milionů euro. Implementované inteligentní prvky přispívají k přechodu na koncept inteligentní sítě, takzvaný smart grid, díky kterému bude elektrická síť připravená na budoucnost a umožní připojování ještě většího množství obnovitelných zdrojů.