Podnikaní́ na Vysočině vévodí́ zpracování kmínu a střechařina

1. října 2024 – V Kraji Vysočina získala titul Volkswagen Firma roku 2024 společnost Náš kmín, zpracovatel českého dvouletého kmínu. Mezi živnostníky dosáhl na titul MONETA Živnostník roku 2024 klempíř, pokrývač a tesař Roman Starý.

Oborem vítězného živnostníka Romana Starého je klempířství, pokrývačství, tesařství, prodej střech a jejich doplňků. Dělá střechy na klíč a prodává spojovací materiál. Začátky podnikání byly velice složité a opatrné. Navazování obchodních kontaktů nebylo totiž vždy jednoduché. „Budování nové klempířské dílny a zázemí proběhlo v roce 2011. Tento krok se ukázal jako krok správným směrem a postrčil nás do popředí, před konkurenci. Později se nám podařilo otevřít také kamennou prodejnu se spojovacím materiálem,“ říká Roman Starý. Stěžejní činností ale stále zůstává střechařina a převážně klempířina. V této oblasti má největší zkušenosti, praxi a vybavení. Plány do budoucnosti má veliké, neustále se rozvíjet, učit se nové věci, dále budovat zázemí a pořizovat dokonalejší vybavení, aby měl stále náskok před konkurencí. Za necelých dvacet let podnikání se to docela slušně daří. Od konkurence se odlišuje kvalitou práce, rychlostí provedení a použitím kvalitních materiálů.

„Zvítězil zaslouženě, protože se zabývá klasickým, starým řemeslem a svoje zkušenosti předává navíc mezi studenty škol. Jeho práce je velmi žádaná, termíny má obsazené na dlouhé měsíce dopředu,“ uvedla za porotu Ludmila Žáková z MONETA Money Bank.

Druhé místo získala chovatelka včel a producentka medu Markéta Krejčová. Bronz si odváží Lukáš Kochrda věnující se vývoji a výrobě dětských Montessori motorických pomůcek.

„Naše malá rodinná firma se zaměřuje především na zpracování a popularizaci našeho jediného a posledního koření, které se v současné době stále ještě pěstuje ve větším měřítku na našem území, a tím je český dvouletý́ kmín,“ říká Karel Jonák, spolumajitel vítězné firmy Náš kmín. Právě na Vysočině se v 20. století začal intenzivně šlechtit kmín. Podařilo se zde vyšlechtit ty nejlepší odrůdy, které patří mezi světovou špičku. Společnost aktuálně vytvořila spolupráci se značkou Vitana, hypermarkety Globus či slovenskou Maspomou. Mezi zákazníky patří především maloobchodní sektor, ale poměrnou část zabírá i gastro segment, který́ neustále roste a začíná se pozvolna měnit, takže kuchaři, manažeři a majitelé restaurací chtějí do svých podniků přinést kvalitu i v tak obyčejném sortimentu, jako je koření. Snaží se, aby byl český kmín popularizován v médiích. Každý́ rok investuje značnou část zisku do nových technologií, aby byla co nejvíce soběstačná a rozšířila výrobu. 

„Ačkoli se jedná o menší firmu, tak je dobře známá a oblíbená v celém regionu jako dodavatel kvalitního kmínu. Zřejmý je důraz na udržitelnost produkce a zachování tradice pěstování kmínu v regionu, a tedy v České republice,“ okomentoval vítěze za porotu Dušan Klimek ze společnosti Volkswagen.

Stříbro vybojovala společnost Řeznictví Stejskal, zpracovatel a výrobce masných výrobků. Třetí místo bere firma FOUL, která vyrábí a vyvíjí prémiové vybavení pro fotbalisty.

Vyhlášen byl rovněž vítěz doprovodné kategorie MONETA Živnostník roku Srdcař oceňující živnostníky, kteří ve svém oboru dlouhodobě podnikají a jsou své práci zcela oddáni. Srdcař je člověk, který doslova žije pro to, co dělá a nechává v tom kus svého srdce. V Kraji Vysočina získala toto ocenění Renata Veselá věnující se výrobě šperků z korálků.

Vítězové krajského kola se stávají zároveň celorepublikovými finalisty. Slavnostní vyhlášení celostátních výsledků soutěží Volkswagen Firma roku 2024 a MONETA Živnostník roku 2024 se uskuteční 11. prosince na pražském Žofíně.

„Přínos Firmy a Živnostníka roku vidím především ve vytváření příležitostí pro setkávání a sdílení zkušeností inspirativních lidí, zástupců firem malých i velkých z různých podnikatelských oborů, s různým příběhem. Skupina VINCI Construction CS vytváří svými projekty lepší místo nejen pro život, ale i pro podnikání. Staví silnice, dálnice, železnice, mosty i vodohospodářská díla či průmyslové objekty, byty i relaxační a sportovní zóny. Na svých projektech klademe čím dál větší roli na péči o životní prostředí, proto jsme se stali letos poprvé partnery nové soutěžní kategorie Udržitelné podnikání roku. Chceme tak vyzdvihnout nápady a řešení živnostníků a firem, které díky přijímání principů udržitelnosti a využívání moderních technologií podporují nové obchodní příležitosti, a hlavně přispívají k lepšímu životnímu prostředí, říká Iveta Štočková, tisková mluvčí Skupiny VINCI Construction CS.

Volkswagen Firma roku 2024 Kraje Vysočina:

  1. Náš kmín s.r.o. – zpracovatel českého dvouletého kmínu (Petráveč)
  2. Řeznictví Stejskal s.r.o. – zpracování a výroba masných výrobků (Chotěboř)
  3. FOUL s.r.o. – výroba a vývoj prémiového vybavení pro fotbalisty (Třebíč)

MONETA Živnostník roku 2024 Kraje Vysočina:

  1. Roman Starý – klempíř, pokrývač a tesař (Bobrová)
  2. Markéta Krejčováchov včel a produkce medu (Pacov)
  3. Lukáš Kochrda – vývoj a výroba dětských Montessori motorických pomůcek (Doupě)

MONETA Živnostník roku Srdcař 2024 Kraje Vysočina:

Renata Veselá – výroba šperků z korálků (Jihlava)

Ekonomicky nejúspěšnější firma roku 2024 Kraje Vysočina:

Domácí dobroty s.r.o. – provoz sušárny ovoce a výroba ovocných svačinek (Ostašov

 

***

 

Vyhlašovatelem podnikatelských soutěží Firma roku a Živnostník roku je deník Hospodářské noviny vydavatelství Economia. Titulárním partnerem soutěžní kategorie Živnostník roku je MONETA Money Bank. Titulárním partnerem soutěžní kategorie Firma roku je Volkswagen Česká republika. Hlavním partnerem soutěží Firma roku a Živnostník roku je stavební Skupina VINCI Construction CS.  Partnerem krajských kol soutěží je ÚJV Řež.  Partnery projektu jsou PwC Česká republika, Burza cenných papírů, VISA, EIT Urban Mobility a Centrum udržitelné budoucnosti. Záštitu a odborný dohled soutěží zaštiťuje Hospodářská komora ČR. Záštitu dále poskytli hejtmanky a hejtmani všech krajů ČR. Odborným partnerem je CRIF, Komora daňových poradců a Svaz průmyslu a dopravy ČR. Dodavatelem je analytická agentura Datank. Mediálním partnerem regionálních kol je BusinessINFO.cz a Deník Extra, mediálním partnerem je týdeník Marketing&Média.