Ropný trh na konci roku 2024

V posledních týdnech cena ropy klesala a dostala se na nejnižší úrovně od prosince roku 2021 před vypuknutím konfliktu na Ukrajině. Barel ropy BRENT se tak pohybuje kolem 71 USD. Na cenu „černého zlata“ dopadá hned několik významných fundamentů na straně poptávky, ale i nabídky. O jaké fundamenty v tento moment jde nejvíce a jaký by mohl být další vývoj?

Obavy o poptávku po ropě přetrvávají v Číně, a to navzdory nedávným měnovým opatřením zaměřeným na podporu aktivity a poptávky po energiích v zemi, která je největším dovozcem ropy na světě. Čínská ekonomika si totiž prochází poměrně výraznou deflací. Z těchto důvodů se rozhodla čínská měnová autorita výrazně stimulovat hospodářství. Míra povinných minimálních rezerv (RRR) bude snížena o půl procentního bodu, čímž by se měl uvolnit přibližně 1 bilion jüanů (zhruba 142 mld. USD), dále dojde k snížení úrokových sazeb u stávajících hypoték a snížení minimální akontace u všech typů domů na 15 %. Tyto kroky by měly rozhýbat tamní ekonomiku a pomoci dosáhnout cíle růstu HDP na úrovni 5 % ročně.

Přitom rovněž nabídková strana ropného trhu je v mimořádné situaci a to proto, že se ve čtvrtek objevily zprávy, že Saúdská Arábie je připravena upustit od svého neoficiálního cenového cíle 100 dolarů za barel a v prosinci zvýšit těžbu, i kdyby to mělo vést k trvalému poklesu cen. Toto rozhodnutí následuje po očekávaném zvýšení nabídky ze strany OPEC+, které by mělo být spuštěno po dvouměsíčním odkladu v prosinci. Na ceny dále tlačí skutečnost, že libyjská ropná pole by měla být brzy znovu otevřena poté, co se vládní frakce dohodly na novém guvernérovi centrální banky, čímž se vyřeší patová situace, která zastavila těžbu a vývoz ropy.

Z výše uvedeného plyne, že na trhu s ropou bude ještě živo. Vítaným prorůstovým faktorem je trvající silný růst americké ekonomiky, která zůstává velmi odolná. HDP v USA se ve druhém čtvrtletí v přepočtu na celý rok zvýšil o tři procenta. A nedávné dlouho očekáváné snížení úrokových sazeb Fedu (americká centrální banka) by mělo pomoci stávající ceny ropy udržet, navíc je stále dost možné, že vzájemné útoky mezi Izraelem a Hizballáhem přerostou v plnohodnotnější konflikt v regionu. To by cena ropy opět prudce akcelerovala.

Kryštof Míšek, hlavní ekonom Argos Capital

Úspěšně absolvoval dvě ekonomické školy a nabral bohaté zkušenosti v předních společnostech a institucích jak v České republice, tak v zahraničí. Jeho specializací je převážně měnový trh, komodity a energetika – oblasti, ve kterých má rovněž v minulosti publikované odborné články v řadě významných odborných médií. 


Argos Capital – Partner pro investice do komodit

Jsme vašim partnerem v oblasti finančních služeb.  Naše služby zahrnují přístup k akciovým a komoditním trhům po celém světě díky naší spolupráci s předním světovým brokerem, společností Interactive Brokers LLC. Jsme tým zkušených makléřů a analytiků s bohatými zkušenostmi, kteří neustále sledují aktuální tržní trendy. Naše poslání spočívá v poskytování individuálních investičních rad a doporučení, které jsou pečlivě přizpůsobeny vašim potřebám a rizikovému profilu. S námi na své straně můžete mít jistotu, že vaše finanční cíle jsou v dobrých rukou.