Tradiční čínská medicína jako účinná podpora při léčbě angíny a infekcí dýchacích cest

Praha, xx. října– Tradiční čínská medicína se stále častěji stává vyhledávaným doplňkem při léčbě respiračních infekcí, jako je angína či záněty horních cest dýchacích. Její komplexní přístup, který kombinuje léčbu těla i mysli, nabízí efektivní podporu imunitního systému a rychlejší rekonvalescenci. Doktorka čínské medicíny Judita Halvová přibližuje, jak akupunktura a bylinné terapie mohou pomoci pacientům v boji proti infekcím a podpořit regeneraci organismu.

Akupunktura a laserové ošetření jako nástroje v boji proti infekcím
„Při akutních onemocněních typu angína používáme akupunkturu, která cílí na specifické body aktivující imunitní systém. Tuto metodu kombinujeme s laserovým ošetřením, které urychluje hojení zánětlivých procesů. Laser je velmi účinný při prohřátí dutin a může také ulevit od bolesti v krku,“ vysvětluje Judita Halvová. Tento přístup zajišťuje komplexní podporu při léčbě infekcí a zkracuje dobu potřebnou k zotavení.

Prevence je klíčem k silné imunitě
Zatímco západní medicína se většinou zaměřuje na léčbu již vzniklých problémů, čínská medicína klade důraz na prevenci. „Ideální je posilovat imunitu ještě před příchodem zimy. Akupunktura dokáže připravit tělo na sychravé počasí a posílit jeho obranyschopnost. Pro zaneprázdněné klienty máme také bylinné preparáty, jejichž receptury jsem přivezla z Číny. Tyto tablety obsahují silné kombinace bylin, které pomáhají předcházet infekcím,“ říká Halvová.

Obnova rovnováhy po antibiotické léčbě
Po užívání antibiotik je důležité tělu pomoci s obnovou přirozené rovnováhy. Akupunktura je skvělým nástrojem pro:

  • odstranění zbytkové horkosti v těle
  • obnovu tvorby krve
  • zharmonizování orgánů po léčbě antibiotiky

U pacientů, kteří trpí opakovanými infekcemi, se doporučuje i dlouhodobá forma akupunktury, která stimuluje imunitní systém po dobu až dvou měsíců.

Podpora zažívání a správná strava po léčbě antibiotiky
Důležitou součástí rekonvalescence po antibiotické léčbě je podle Judity Halvové i úprava jídelníčku. „Po antibiotikách je klíčové doplnit tělu potřebné minerály a volit potraviny, které nezatěžují zažívací systém. Vhodné jsou například silné vývary či zeleninové krémy, jako je pórový nebo dýňový. Naopak mléčné výrobky a těžká masa mohou zažívací systém zbytečně zatěžovat,“ doporučuje.

Stres jako spouštěč nemocí

Čínská medicína chápe tělo jako celek, ve kterém hrají velkou roli i emoce a stres. Stres výrazně oslabuje imunitní systém a může být příčinou častých infekcí. Čínská medicína se tímto aspektem zabývá velmi podrobně a nabízí například speciální akupunkturu, která harmonizuje mysl a pomáhá při psychosomatických potížích. A je dobře známo, že stres není radno zanedbávat. 

Kombinace západní a východní medicíny pro maximální účinek
Zatímco západní medicína je často založena na rychlé a účinné symptomatické léčbě, tradiční čínská medicína se zaměřuje na podporu těla v boji s onemocněním a dlouhodobou prevenci. V zemích, kde se obě medicíny vzájemně doplňují, se pacientům dostává to nejlepší z obou světů. U běžných onemocnění, jako je angína, je možné kombinovat léčbu antibiotiky s bylinnými preparáty, které podpoří jejich účinnost a ochrání trávicí systém. Tento přístup může být účinný například u vleklých kašlů, kdy se západní medicína zaměřuje především na symptomy, zatímco čínská medicína dokáže tělo lépe harmonizovat a posílit.