AFI Europe a FINEP uzavřely rámcovou dohodu o spolupráci na rozvoji nájemního bydlení v Praze

Praha, 7. 10. 2024 – Mezinárodní investorská a developerská skupina AFI Europe a společnost FINEP oznámily uzavření dlouhodobé rámcové dohody o spolupráci na rozvoji nájemního bydlení v hlavním městě. Krok navazuje na jejich předchozí úspěšnou spolupráci v této oblasti. V rámci  Memoranda o spolupráci projevila společnost AFI Europe zájem nakoupit v průběhu příštích let až 1 728 bytů v pěti pražských lokalitách, kde FINEP aktivně působí. Mezi ně patří Barrandov, Opatov, Západní Město, Harfa a Poděbradská. Memorandum o spolupráci podepsané mezi AFI Europe a FINEPem představuje důležitý milník v rozvoji nájemního bydlení v Praze, kde je poptávka po dostupném a kvalitním bydlení stále vysoká.

„Budování nájemního bydlení v Praze považujeme za jeden z klíčových pilířů dostupnosti bydlení. Věříme, že dostatečná nabídka na trhu je nejlepší cestou, jak regulovat rostoucí nájemné. Proto jsme se rozhodli v rámci našeho programu dostupnosti bydlení zaměřit nejen na vlastnické bydlení, ale i na bydlení nájemní a družstevní. Každý z těchto segmentů tvoří přibližně třetinu našich projektů. Ačkoli by bylo z ekonomického hlediska bezesporu výhodnější v současné době prodávat byty do vlastnictví, rozvoj nájemního fondu v hlavním městě je ze střednědobého a dlouhodobého hlediska nezbytný a správný,“ říká Ing. Tomáš Pardubický, generální ředitel společnosti FINEP. 

„Spolupráce s FINEPem je dalším krokem strategie rozšíření našeho portfolia nájemního bydlení v Praze, a obecně v regionu střední a východní Evropy. Vidíme obrovský potenciál v dlouhodobé investici do tohoto segmentu, zejména v dynamicky se rozvíjejících lokalitách, jako jsou Barrandov, Opatov nebo Harfa. Naším cílem je vytvořit moderní a kvalitní bydlení, které bude dostupné široké veřejnosti a  přispěje k řešení bytové krize v hlavním městě,“ řekl krátce po podpisu Doron Klein, zástupce generálního ředitele skupiny AFI Europe a ředitel AFI Europe v ČR a Rumunsku. Jak dodal, AFI Europe zvolila FINEP jako svého strategického partnera, protože jde o společnost s dlouholetou historií na trhu a silnou reputací v oblasti rezidenčního developmentu. „Jejich znalost lokálního trhu a zkušenosti s realizací velkých developerských projektů jsou klíčové pro úspěšné uskutečnění našich společných cílů. Navíc jsme se u předchozích projektů přesvědčili o tom, že FINEPu se podařilo velmi profesionálně a efektivně rozvinout produkt nájemního bydlení – od bytu, přes dům až po jeho okolí. A to plně v souladu s očekáváním a potřebami nájemníků,“ dodal Klein. 

Vzájemnou spolupráci přitom vyzdvihuje také FINEP. „Dlouhodobá kooperace s renomovaným a zkušeným partnerem, který má rozsáhlé zkušenosti s nájemním bydlením a investicemi, nám umožní efektivněji realizovat naše projekty. Spolu s AFI Europe, která je největším provozovatelem na tomto trhu v ČR, můžeme lépe reagovat na současné potřeby trhu a nabídnout kvalitní nájemní bydlení v lokalitách, kde vidíme velký potenciál. Můžeme přitom čerpat vzájemné know-how. Navíc, a to není nepodstatné, cítíme vzájemnou důvěru a respekt ve spolupráci, čehož si ve FINEPu vážíme,“ dodal Pardubický. 

Domy, které AFI Europe v následujícím období koupí, mají od více než 500 po 50 bytů a jejich průměrná velikost je 55,3 metrů čtverečných. Výstavba bude zahájena mezi lety 2025 a 2026 a na trh budou dodány v letech 2027 a 2028.

O společnosti FINEP:

FINEP se specializuje na výstavbu rezidenčních bytových projektů a velkých administrativních center. Při realizaci projektů klade důraz na nadstandardní servis a spokojenost klientů. Klíčová je lokalita, originální architektura, kvalitní provedení stavby a plnohodnotná občanská vybavenost. Společnost FINEP postavila přes 16 000 nových bytů v několika desítkách úspěšných projektů. Mezi administrativní komplexy společnosti FINEP patří například projekt CITY WEST v pražských Stodůlkách, poskytující zázemí pro Komerční banku, Siemens, Vodafone, Hyundai, Nixdorf, CGI a mnoho dalších.

FINEP je česká společnost, jež si za dobu své existence od roku 1995, vybudovala na českém trhu velmi silnou pozici. V roce 2006 rozšířil FINEP svou působnost za hranice České republiky, na Slovensko, od roku 2013 realizuje projekt také v Mongolsku. Produktové portfolio je doplněno nabídkou finančních služeb a vybavení domácností. FINEP stál u renesance nové družstevní výstavby v ČR a je aktivní na trhu i v segmentu nájemního bydlení. 

FINEP patří do skupiny FINEP HOLDING, která je se základním jměním čtyři miliardy korun největší developerskou skupinou v České republice. Více informací na www.finep.cz.

O AFI Europe:

AFI Europe je vlastníkem, správcem a developerem komerčních a rezidenčních aktiv ve střední a východní Evropě (CEE). Portfolio nemovitostí, které AFI Europe zároveň provozuje, zahrnuje obchodní parky a kancelářské komplexy, nákupní centra a maloobchodní nemovitosti, rezidenční i multifunkční projekty. Společnost AFI Europe je plně ve vlastnictví AFI Properties Ltd., přední podnikatelské společnosti v oblasti nemovitostí přinášejících zisk. AFI Properties byla založena v roce 1971 a v roce 2004 se stala veřejnou společností kótovanou na burze cenných papírů v Tel Avivu. Více informací na www.afi-properties.com.

 

V současnosti AFI Europe expanduje na realitních trzích střední a východní Evropy s novou značkou rezidenčních nemovitostí k pronájmu „AFI Home“. V České republice, Polsku, Srbsku a Rumunsku jsou v různých fázích výstavby tisíce bytů k pronájmu. Více informací na www.afi-home.com.

V České republice AFI Europe působí již od roku 1997 a dokončila zde celou řadu úspěšných projektů: nákupní centra Palác Flora a AFI Palác Pardubice, rezidenční komplexy Korunní Dvůr, Tulipa Rokytka, Tulipa Modřanská rokle a Tulipa City nebo logistický park D8 European Park. Na poli kancelářských nemovitostí dosud realizovala tři fáze administrativního centra Classic 7 Business Park, AFI Karlín, AFI Vokovice a AFI City 1. Dostavěno je také téměř 900 nájemních bytů v projektech AFI Home Karlín v Praze 8, AFI Home Třebešín v Praze 3 a v multifunkčním areálu AFI City (AFI Home Kolbenova) na městském brownfieldu v Praze 9 u stanice metra Kolbenova. V dubnu 2021 společnost rozšířila své dosavadní portfolio o akvizici administrativního komplexu Avenir Business Park v Nových Butovicích.