Tři čtvrtiny firem a institucí vidí v 3D tisku alternativu současných výrobních postupů

Praha, 7. října 2024 – Podle průzkumu časopisu 3D tisk plánuje 53 % firem a institucí, které 3D tisk využívají, své portfolio v této oblasti i nadále rozšiřovat. Chtějí se vydat cestou 3D tisku polymerů, kovů nebo 3D skenování. Jako alternativu současných výrobních postupů vnímá 3D tisk 72 % dotázaných. Jednou z hlavních překážek v transformaci průmyslu je podle nich nedostatek profesionálů, kteří by s aditivními technologiemi efektivně uměli pracovat.

Data vyplývají z průzkumu časopisu 3D tisk, který probíhal od 19. srpna do 18. září 2024 na vzorku 97 respondentů, kteří v rámci své profese využívají aditivní technologie. Tento ojedinělý průzkum na českém trhu proběhl poprvé a jeho cílem bylo zmapovat přístup českých výrobních firem a výzkumných institucí k 3D technologiím na profesionální úrovni.

Nejčastěji je 3D tisk využíván k výrobě prototypů a složitějších dílů

Obecné využití 3D tisku je velmi široké, ale v profesionální rovině ho lze vidět ve třech zásadních oblastech: průmyslová sériová výroba komplexních výrobků (21 %), tisk přípravků do výroby (23 %) nebo prototypování a výroba složitějších dílů (51 %). 

3D technologie mohou zvýšit efektivitu téměř každé výrobní firmy, jen záleží na způsobu jejich využití. Pokud společnost vyrábí běžným způsobem spíše malé a střední série, vstupní investice do vstřikovací formy může finální cenu produktu výrazně ovlivnit. Při 3D tisku je ale cena za kus stále velmi podobná, ať už vyrobíte jeden, nebo deset tisíc kusů,“ vysvětluje Daniel Adam, CEO 3Dees Industries.

Právě díky své variabilitě a rychlosti je 3D tisk vhodný k prototypování, kdy je možné rovnou vyrobit několik variant a ty postupně modifikovat. Jedná se o nejčastější využití v současnosti. Následuje kusová a malosériová výroba, která se například hojně využívá ve zdravotnictví. „Velmi aktuálním příkladem využití kusové výroby je například ukrajinské rehabilitační centrum Superhumans, kam jsme nedávno dodali průmyslovou 3D tiskárnu. Tisknou na ni lůžka na protézy pro lidi, kteří v důsledku války přišli o končetinu,“ popisuje František Hůla, aplikační inženýr 3Dees Industries s tím, že intenzivní spolupráce v oblasti výroby zdravotnických pomůcek probíhá ale i v tuzemsku. „Právě vysoká míra customizace učinila z aditivních technologií ideální výrobní metodu například v segmentu ortotických a protetických pomůcek,” doplňuje František Hůla

Většina firem a institucí plánuje rozšířit využití 3D tisku

Téměř tři čtvrtiny firem a institucí, které v současnosti 3D technologie běžně používají, chtějí do budoucna 3D tisk využívat ve větší míře. Více než polovina (54 %) z nich plánuje rozšíření vlastního portfolia 3D tisku ještě o další typy materiálů a tiskáren, které jim umožní ještě větší variabilitu. 

Nejvíce se chtějí zaměřit na 3D tisk kovů, polymerů a 3D skenování. Právě 3D skenery jsou velice často k vidění i ve firmách, které zatím využívají primárně tradiční výrobní metody, a to například na kontrolu přesnosti. „3D skenování a s ním spojená metrologie nám umožňuje velmi přesné měření, díky němuž můžeme včas odhalit chybové díly a předcházet tak například reklamacím,“ vysvětluje Robert Navrátil, 3D Scanning manager 3Dees Industries.

Čtvrtina respondentů ale hodlá využívat 3D tisk stejně jako doposud a další investice nezvažuje.

Nejčastějšími překážkami jsou nedostatek profesionálů a finance

Ukázalo se, že 3D tisk je vnímán jako technologie budoucnosti, ale ve světě průmyslu stále vzbuzuje respekt. Třetina respondentů vnímá nedostatečné povědomí o technologických možnostech 3D tisku jako největší překážku rozšiřování portfolia technologií ve své firmě. S tím souvisí i obava z nedostatečných materiálových vlastností a nedostatek znalostí pro správnou přípravu dat pro 3D tisk.

Další často zmiňovanou překážkou je neochota vedení do 3D tisku investovat, vysoká vstupní investice nebo nákladovost samotného 3D tisku. „S klienty často dojdeme k závěru, že se jim spíše vyplatí zakázková výroba v našem aplikačním centru. Je to jedna z cest, jak jít s dobou, všech výhod 3D tisku využít a technologii postupně do své výroby zahrnout. Když se pak klient pro pořízení tiskárny rozhodne, může využít například i dotační podpory,“ uzavírá Daniel Adam.

O 3Dees Industries

3Dees Industries je česká technologická společnost zabývající se zaváděním průmyslového 3D tisku a 3D skenování do institucí a firem. V těchto oblastech se také věnuje vývojovým projektům. 3Dees Industries zastupují prestižní společnosti Zeiss, Hewlett-Packard, Stratasys, Voxeljet a Xact Metal. Za instalaci 3D tiskáren HP byli v roce 2021 touto společností označeni za neúspěšnějšího partnera v oblasti 3D tisku v regionu střední a východní Evropy. Působí zejména v České a Slovenské republice a na Ukrajině.