Hybridní výuka na Mendelově univerzitě v Brně je výrazně snazší díky 68 PTZ kamerám Panasonic

Kamery umožňují nejen distanční výuku pro studenty, kteří se nemůžou účastnit přednášek osobně, ale také online přednášení pedagogům, kteří jsou vzdáleni.

Praha 7. října 2024 – Jednu z největších instalací PTZ kamer v rámci vysokých škol ve střední a východní Evropě realizovala společnost Panasonic Connect na brněnské Mendelově univerzitě. Díky 68 kamerám AW-HE20WE výrazně usnadnila distanční výuku i vzdálené přednášení pedagogům. Největší česká zemědělská a lesnická vysoká škola již dříve využívala kamery Panasonic pro hybridní výuku a s postupnou modernizací učeben vybavuje další místnosti touto moderní technologií. Volbou modelu AW-HE20WE sjednotila technické řešení a výrazně tak usnadnila pedagogům manipulaci s kamerami.
Největší univerzitní instalace v regionu
„Pro Panasonic představuje instalace PTZ kamer AW-HE20WE na Mendelově univerzitě v Brně největší zakázku svého druhu na vysokých školách nejen v rámci České republiky, ale i středoevropského regionu. Jsme rádi, že univerzita vsadila právě na Panasonic, s nímž už má dlouholeté dobré zkušenosti,“ říká Branislav Šimkanin, PR manažer divize ProAV&Broadcast společnosti Panasonic Connect pro region střední a východní Evropy. Starší kamery Panasonic si škola ve výbavě ponechala, kamery jiných značek, které se jí neosvědčily, nahradila právě novým modelem AW-HE20WE od Panasonicu.
„Používali jsme už některé kamery Panasonic z dřívějších projektů a věděli jsme, že jsou spolehlivé, takže nebyl důvod chtít něco jiného. Navíc jsme měli několik chytrých ovladačů, které jsme k nim mohli využít. Jakmile tedy vyšla nová modelová řada kamer Panasonic, zvolili jsme ten nejnižší model, který není zase tak drahý a splňuje vše, co potřebujeme. Full HD je plně dostačující, nepotřebujeme 4K,“ říká Michal Puna, vedoucí Audiovizuálního centra Mendelovy univerzity v Brně. Bezúdržbový model AW-HE20WE pro univerzitu představoval ideální poměr cena/výkon. Jiná levnější řešení totiž měla mnohem nižší životnost.
Bezúdržbovost a dlouhá životnost
Mendelova univerzita si kamery Panasonic pořizovala již dříve a starší modely jí slouží již šestým rokem. Michal Puna předpokládá, že jejich životnost se bude pohybovat okolo deseti let. Instalací nejnovější modelové řady, která proběhla na přelomu let 2023/24, ovšem modernizace učeben nekončí. Škola hodlá kamerami vybavovat i další přednáškové sály, které projdou renovací nebo do úplně nových učeben. Sjednotí tak způsob ovládání kamer ve všech posluchárnách, což uvítají zejména pedagogové. „Klíčová byla uživatelská jednoduchost. I když jsme ve výsledku modernizací zavedli složitější kamery, na ovládání jsou jednodušší. Dříve jsme měli v různých posluchárnách různé kamery a pro pedagogy bylo složité se vyznat v jejich ovládání, které se model od modelu a značky lišilo,“ vysvětluje Michal Puna.
Podle Radka Soboly z integrátorské společnosti Evenix, která zajišťovala montáž a zprovoznění kamer na Mendelově univerzitě, potvrzuje přístup brněnské vysoké školy obecný zájem univerzit o kvalitnější značky kamer: „Když už mají investovat značné prostředky, přemýšlí o tom, aby se kamery hned po záruce nepokazily. Proto vyhledávají kvalitnější značky, u kterých očekávají životnost okolo 10 let. V nabídce jsme měli i konkurenční produkty, které byly o 10 až 15 procent levnější, ale ty do tří let nefungovaly.“
PTZ kamera AW-HE20WE představuje HD integrovaný snímač se širokým úhlem záběru a maximálním zoomem, který poskytuje pohodlnější komunikaci prostřednictvím vysoce kvalitní videokonference se stabilním přenosem. Kamera je kompatibilní s celou řadou systémů, jako je SDI, HDMI, USB a IP, což umožňuje její flexibilní nastavení a provoz. AW-HE20 lze instalovat přímo na stěnu nebo strop, případně využít výsuvné rameno až do délky dvou, jímž lze pohodlně vést kabeláž.
Více informací o PTZ kameře Panasonic AW-HE20WE naleznete zde.
O skupině Panasonic Group
Společnost Panasonic Group, která byla založena v roce 1918 a dnes je celosvětovým lídrem ve vývoji inovativních technologií a řešení pro nejrůznější aplikace v oblasti spotřební elektroniky, bydlení, automobilového průmyslu, průmyslu, komunikací a energetiky, přešla 1. dubna 2022 na systém provozních společností, kdy Panasonic Holdings Corporation slouží jako holdingová společnost a pod její hlavičku spadá osm společností. Skupina vykázala konsolidované čisté tržby ve výši 54,12 miliardy eur (8 496,4 miliardy jenů) za rok končící 31. března 2024. Chcete-li se dozvědět více o skupině Panasonic, navštivte: https://holdings.panasonic/global/
O společnosti Panasonic Connect Europe
Společnost Panasonic Connect Europe zahájila činnost 1. října 2021 a vytvořila novou agilní organizaci zaměřenou na B2B.Společnost s více než 400 zaměstnanci pod vedením generálního ředitele Hiroyuki Nishiuma si klade za cíl přispívat k úspěchu svých zákazníků inovativními produkty a integrovanými systémy a službami – to vše s cílem naplnit svou vizi měnit práci, rozvíjet společnost a propojit se s budoucností.
Panasonic Connect Europe má sídlo ve Wiesbadenu a skládá se z následujících obchodních divizí:
• Divize Mobile Solutions Business pomáhá mobilním pracovníkům zvyšovat produktivitu díky řadě odolných notebooků Toughbook, firemních tabletů a handheldů.
• Divize Media Entertainment Business zahrnuje vizuální systémy (Visual System Solutions), která nabízí řadu spolehlivých projektorů s vysokým jasem a kvalitních displejů; a vysílací a profesionální audiovizuální techniku (Broadcast & ProAV), která nabízí inteligentní řešení pro živou produkci z komplexního portfolia zahrnujícího PTZ a systémové kamery, videokamery, IT/IP platformu Kairos, přepínače a robotická řešení, která jsou široce využívána pro živé snímání událostí a sportu a televizní a xR studia.
• Business and Industry Solutions poskytuje technologická řešení na míru zaměřená na maloobchod, logistiku a průmyslovou výrobu s využitím svého jedinečného přístupu Gemba Process Innovation. Jejím cílem je zvyšovat provozní efektivitu a zlepšovat zkušenosti zákazníků a pomáhat podnikům dosahovat co nejlepších výsledků každý den.
• Panasonic Factory Solutions Europe pomáhá realizovat inteligentní továrny díky široké škále automatizovaných řešení, včetně řešení pro výrobu elektroniky, robotických a svařovacích systémů a inženýrství softwarových řešení.
Pro více informací navštivte: https://eu.connect.panasonic.com
Navštivte stránku Panasonic Connect Europe na LinkedIn: https://www.linkedin.com/company/panasonic-connect-europe/