Městské muzeum v Brumově-Bylnici připomíná slavného pilota RAF Františka Louckého

Život a vojenskou kariéru plukovníka Františka Louckého, pilota RAF a brumovského rodáka, představuje výstava v Městském muzeu. V pátek 4. října, v den zahájení výstavy, zde byla také odhalena pamětní deska věnované tomuto hrdinovi. Výstava potrvá až do 31. prosince. Doprovodný program zahrnuje i promítání ilustračního filmového dokumentu o působení našich letců v Anglii a komentovanou prohlídku výstavy.

Na letošní rok připadá 112. výročí narození Františka Louckého a 80. výročí jeho nasazení v rámci Slovenského národního povstání (SNP). František Loucký byl plukovníkem československého letectva a během svého působení v RAF létal u několika perutí. Svou bojovou kariéru začal u 65. squadrony RAF v září 1941, následně přešel k československé 312. squadroně, kde působil až do roku 1944. Později se připojil k 128. stíhací peruti a od června 1944 k prvnímu československému stíhacímu pluku v Sovětském svazu. Účastnil se bojů na Slovensku v rámci SNP, kde byl těžce zraněn. Během války provedl celkem 169 letů proti nepříteli a za své činy byl vyznamenán řadou medailí.

Výstavou František Loucký – Pilot RAF chceme připomenout jeho zásluhy, odvahu a nasazení. Je příkladem pro nás všechny,” uvedl předseda Muzejního spolku Vlára Zdeněk Ptáček starší s tím, že expozice poskytuje i hlubší vhled do dějin československého letectva a jeho role v boji za svobodu během druhé světové války.

Na výstavě je k vidění například dioráma letiště Zolná v měřítku 1:72, z něhož prováděl operační lety a na němž těžce raněný Loucký přistál během SNP, modely letadel, na kterých létal, unikátní fotodokumenty, jež nebyly dosud publikovány, a další památky spojené s jeho vojenskou kariérou. Výstava dále nabízí ukázku z ilustračního filmového dokumentu o působení československých letců v Anglii, amatérskou publikaci „Životní příběh“, která přibližuje osobní pohled na život Františka Louckého, a doprovodnou expozici modelů letadel a dalších artefaktů, které ilustrují význam československých letců v druhé světové válce.

Výstavu František Loucký – Pilot RAF pořádá Městské muzeum Brumov-Bylnice ve spolupráci s Muzejním spolkem Vlára, Historickou komisí Rady města Brumov-Bylnice a Valašským klubem plastikových modelářů č. 420. Je realizována za podpory Státního fondu kultury České republiky, Zlínského kraje, města Brumov-Bylnice a Vojenského historického ústavu Praha.